November 28, 2017

Журналісту Шаройку висунено звинувачення у шпигунстві проти Білорусі

Журналісту Шаройку висунено звинувачення у шпигунстві проти Білорусі
Шаройку висунено звинувачення у шпигунстві проти Білорусі

Головні події і теми доби 27.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Журналісту Шаройку висунено звинувачення у шпигунстві проти Білорусі.
  • У Нафтогазу остаточно відібрано нафтогазоносні ділянки.
  • Із 1 січня швидкісний режим руху в містах знижено до 50 км/год.

В Україні

  • Змінено порядок видачі водійських прав. Перші тимчасові права видаватимуть на 2 роки, згодом їх можна буде обміняти на постійні за наявності не більше 2 порушень. Із 1 січня 2018 року швидкісний режим у містах знижено із 60 до 50 км/год, однак на деяких магістралях міська влада може дозволити й більшу швидкість пересування.
  • Усіх трьох колишніх бійців батальйону "Донбас" – учасників акції під Верховною Радою – заарештовано.
  • Суд залишив запобіжний захід для голови Держфіскальной служби Насірова у вигляді підписки про невиїзд і приступить до розгляду звинувачення 7 грудня.
  • Міністр фінансів Данилюк заявив про намір уряду залучити протягом наступних 2 років ще €1,8 млрд фінансової допомоги (кредиту) від Єврокомісії. Переговори з програми почнуться вже цього тижня.
  • Суд остаточно анулював спецдозволи, видані Нафтогазу на розробку трьох нафтогазоносних площ у Полтавській області. Чиновники Нафтогазу повідомили, що до геологорозвідувальних і підготовчих робіт уже інвестовано понад 800 млн грн і попередили про небезпеку непрозорого розподілу відібраних ділянок між приватними структурами. За повідомленням ЗМІ, на родовища претендують компанії, що пов'язані із бізнес-партнером президента Порошенка – депутатом Кононенком.
  • Згідно із проектом бюджету на 2018 рік, витрати на президента та його адміністрацію зростуть з 0,47 до 1,13 млрд грн.
  • Потреба в гривні для закриття розрахунків із бюджетом, а також закінчення довгих вихідних у США викликали невелике коригування курсу – гривня зміцнилася на 7 коп. щодо долара: 26,84 ₴/$ (-0,07 грн), 32,07 ₴/€ (+0,10 грн), 4,60 грн/10₽. В останні дні місяця банкіри очікують незначне підвищення курсу гривні, а на початку місяця – прогнозують його падіння через виведення інвесторами дивідендів. Минулого тижня НБУ поповнив резерви на $10 млн у режимі покупки та продажу валюти за механізмом "запиту кращого курсу", а з початку року купив понад $1 млрд.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції уточнив втрати за попередню добу – поранено одного військовослужбовця, ще одного – минулої ночі внаслідок обстрілу. Обстановка на Донбасі не змінюється – окупаційні війська не припиняють обстріли позицій українських збройних сил на різних ділянках фронту зі стрілецької зброї, гранатометів і мінометів.
  • Апеляційний суд Дніпропетровської області продовжив розгляд справи генерала Назарова, що засуджений на 7 років позбавлення волі за службову недбалість, яка призвела до загибелі 49 десантників і членів екіпажу військово-транспортного літака Іл-76 у Луганському аеропорті 14 червня 2014 року. Клопотання генерала про призначення повторної експертизи відхилено. Наступне засідання відбудеться 4 грудня.
  • Місія ОБСЄ заявила, що її російський цивільний спостерігач "припустився помилки", віддавши честь бойовику при передачі тіл загиблих українських військових.

Україна й світ

  • КДБ Білорусі стверджує, що журналіст Шаройко, якого заарештовано за підозрою в шпигунстві, нібито збирав дані про російські військові об'єкти в РБ. Головне управління розвідки України заявило, що Шаройко давно вже не працює у відомстві. Центральними білоруським каналам було показано відео затримання Шаройка та ще одного фігуранта справи, а також допит журналіста, де він визнає свою провину та називає куратора – українського дипломата із посольства в Мінську.
  • Російський суд залишив під арештом українського журналіста Сущенка, що обвинувачується російськими спецслужбами у шпигунстві. Адвокат журналіста Фейгін заявив, що російська влада намагається застосувати до затриманого "схему Шаройка" та змусити визнати свою провину.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер заявив, що виконує свою місію безкоштовно. На його думку, у миротворчому контингенті ООН на Донбасі (в разі його введення) не має бути представників Росії. Він вважає, що бойові дії на Донбасі триватимуть і за рік, а постачання американської зброї не вплине на ситуацію. Результати останньої зустрічі із помічником президента РФ Сурковим Волкер назвав "кроком назад". Він стверджує, що США ніколи не визнають анексію Криму, і президент Трамп налаштований на відновлення територіальної цілісності України.

Тренди


  • Українська гельсінська група зажадала повернути на доопрацювання законопроект про "реінтеграцію Донбасу" через відсутність в ньому навіть мінімальних зобов'язань України щодо захисту цивільного населення та застосування вибіркового підходу до виконання зобов'язань України в сфері гуманітарного права. Правозахисники вважають неприпустимим визнання "законодавчих актів" і "документів" "республік". Крім того, за їхнім твердженням, законопроект містить правові колізії із законодавством щодо окупованого Криму.

No comments:

Post a Comment