November 17, 2017

16.11.2017: Обрано директора Державного бюро розслідувань і його заступників

Обрано директора Державного бюро розслідувань і його заступників
Обрано директора Державного бюро розслідувань і його заступників

Головні події і теми доби 16.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Обрано директора Державного бюро розслідувань і його заступників.
  • Рада прийняла закон про захист бізнесу від тиску силових структур.
  • Росія має намір продати "борг Януковича" третій стороні.

В Україні

  • Верховна Рада затвердила новий вихідний день – католицьке Різдво 25 грудня та скасувала вихідний 2 травня.
    Переважною більшістю проголосовано законопроект про захист бізнесу, поданий Кабміном, відповідно до якого органам розслідування заборонено вилучення комп'ютерної техніки, телефонів співробітників і первинних документів компаній під час обшуків. Крім того, має проводитися відеофіксація судового засідання щодо санкціонування обшуку, а також самого процесу проведення обшуку.
    Прийнято закон про створення кредитного реєстру НБУ, що було однією з умов продовження співпраці з МВФ.
  • Верховна Рада не знайшла голосів для позбавлення мандатів депутатів Константиновського від Народного фронту та Бабак від Самопомочі, які подали заяви про складання депутатських повноважень.
  • Конкурсна комісія затвердила колишнього заступника начальника головного слідчого управління Генпрокуратури Трубу на посаду директора Державного бюро розслідувань. Його заступниками стануть також вихідці з Генпрокуратури – Варченко та Буряк. За даними ЗМІ, ці призначення відображають домовленість між "Народним фронтом" і президентом Порошенком. Кандидатуру Труби активно лобіював секретар РНБО Турчинов, а заступники начальника ДБР є креатурами "групи Грановського" з оточення президента, яка контролює Генпрокуратуру.
  • За даними видання "Українська правда", Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження проти директора НАБУ Ситника за фактом розголошення інформації про розслідування після заяви радника міністра внутрішніх справ, депутата Геращенка.
  • Суд у справі про перевищення службових повноважень колишнім президентом Януковичем триває у закритому режимі "з метою нерозголошення інформації попереднього слідства".
  • На Закарпатті співробітники Держприкордонслужби проводять спецоперації на ділянці державного кордону із застосуванням спецтехніки та авіації. У ході операції чиновники відомства повідомили про підозру чиновнику Госгеокадастру, який дозволив передавання у приватну власність ділянок землі на кордоні з Угорщиною.
  • Міністр інфраструктури Омелян заявив, що Генпрокуратура проводить обшуки в "Укрзалізниці" та офісах депутатів від Блоку Порошенка Дубневичів, компанії яких є найбільшим постачальником комплектувальних для залізничних колій.
  • Український дочірній банк російського Альфа-банку повідомив про введення до складу акціонерів інвестиційного фонду MSP Stiftung із Ліхтенштейну. Головними акціонерами банку є російські олігархи Фрідман, Кузьмичов та Авен.
  • Син колишнього президента Януковича має намір оскаржити в міжнародному суді рішення НБУ про визнання неплатоспроможним банку "ВБР", що належав йому,  і вимагати відшкодування збитків в сумі 1,6 млрд грн унаслідок виведення банку з ринку.
  • Monobank, організований колишніми топ-менеджерами Приватбанку після націоналізації, оголосив про завершення бета-тестування програмного забезпечення та вихід на ринок. Головна особливість банку – відсутність відділень і повністю електронний документообіг. Карткові операції банк проводитиме через банкомати інших банків, з якими уклав договори.
  • В останні дні бюджетних виплат Нацбанк продовжує викупляти надлишки валюти, що не дозволяє гривні зміцнитися: 26,47 ₴/$ (-0,01 грн), 31,17 ₴/€ (-0,20 грн), 4,41 грн/10₽ (+0,01 грн). За оцінками банкірів з двадцятки уповноважених банків, НБУ купив у режимі "запиту кращого курсу" близько $28 млн.

Війна

  • За минулу добу у ході бойових дій на Донбасі, за офіційними даними, армія втрат не зазнала. На окремих ділянках фронту відбулися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї. У районі Світлодарська та околицях Маріуполя позиції українських військ було обстріляно із мінометів. Українські представники так званого "Спільного центру з контролю та координації" заявили, що російські офіцери центру фіксують неіснуючі обстріли позицій "армій ЛДНР", у тому числі, і під час проведення аварійно-відновлювальних робіт на об'єктах інфраструктури.
  • Після телефонних переговорів з президентом РФ Путіним "лідери ЛНР і ДНР" Захарченко та Плотницкий заявили про готовність до обміну полоненими з Україною. За повідомленнями російських ЗМІ, Путін після зустрічі з "українських політіком" Медведчуком у присутності патріарха РПЦ Кирила прийняв рішення про сприяння обміну заручниками. При цьому Медведчук озвучив кількість заручників, що не збігається з даними СБУ. Прес-секретар російського президента Пєсков повідомив, що про видачу українських політв'язнів не йдеться. Путін має простір для маневру та виходу із процесу обміну полоненими – Пєсков заявив, що президент РФ має "лише обмежений вплив" на керівників "донбаських республік". Більшість експертів сходяться на думці, що Путін намагається продемонструвати виконання Росією мінських домовленостей і зміцнити свої позиції у переговорах про можливе введення миротворчих сил ООН на Донбас, показавши в черговий раз, що Росія не є стороною конфлікту.

Україна й світ


  • Єврокомісар з питань розширення ЄС Хан заявив, що у міжнародного співтовариства закінчується терпець через відсутність практичних результатів боротьби з корупцією в Україні. Він вказав на мізерну кількість перевірених електронних декларацій і відсутність наслідків таких перевірок, поклавши відповідальність за ситуацію, що склалася, на президента Порошенка.
  • Директор департаменту стратегічного планування Держдепартаменту США Хук вважає, що Росія в останні роки демонструє готовність порушити суверенітет інших країн, і загроза російської агресії від Балтійського до Чорного моря є реальною. Хук заявив, що ситуація, з якою зіткнувся Захід, усе більш схожа на період "холодної війни".
  • Сенат США погодив оборонний бюджет на 2018 рік, в якому прописано надання Україні військової допомоги на $350 млн, у тому числі, у вигляді летальних оборонних озброєнь. Закон набуде чинності після підписання президентом Трампом.
  • Італійський суд відмовився змінити запобіжний захід на домашній арешт колишньому військовослужбовцю Національної гвардії Марківу, якого прокуратура звинувачує у вбивстві італійського журналіста під час бойових дій під Слов'янськом 2014 року.
  • Заступник російського міністра фінансів Сторчак заявив про можливий продаж "боргу Януковича" в $3 млрд третій стороні, яка змогла б домовитися з Україною.

No comments:

Post a Comment