November 16, 2017

15.11.2017 : Скандал навколо НАЗК розростається

Скандал навколо НАЗК розростається
Скандал навколо НАЗК розростається

Головні події і теми доби 15.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Скандал навколо НАЗК розростається.
  • Росія вимагає включення донбаських "республік" до переговорів про миротворців.
  • Нафтогаз позбавлено ліцензій на видобуток газу.

В Україні

  • Кабмін скасував конкурс на посаду незалежного члена наглядової ради Нафтогазу. Наразі функції наглядової ради виконує уряд України. Представник Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Кахконен повідомив, що незважаючи на відсутність незалежної наглядової ради, Нафтогаз може продовжувати користуватися кредитною лінією у $500 млн для закупівлі газу у поточному опалювальному сезоні.
  • Апеляційний адмінсуд Києва ухвалив рішення про анулювання ліцензії Нафтогазу на право розробки трьох найбільших газових родовищ після звернення депутатів полтавської облради до Держслужбі геології і надр. Нафтогаз стверджує, що не зміг виконати план із розробки родовищ  через несвоєчасне фінансування програм Кабміном. На думку деяких експертів, рішення винесено на користь структур, які контролює депутат Кононенко –  бізнес-партнер президента Порошенка.
  • НАБУ продемонструвало схему розтрати держкоштів при закупівлі пального Міністерством оборони, в якому замішані заступник міністра й директор департаменту.
  • Суд відмовив в арешті колишнього заступника міністра внутрішніх справ Чеботаря, який є фігурантом корупційної закупівлі рюкзаків для Нацгвардії за участі сина міністра МВС Авакова.
  • Печерський районний суд відмовив сину колишнього президента Януковича у задоволенні позову до НБУ про відшкодування збитків у розмірі $1,6 млрд через виведення з ринку банку "Всеукраїнський банк розвитку", що йому належить.
  • Із початку року громадяни, що працюють за кордоном, переказали до України $1,75 млрд.
  • На тлі невеликого перевищення пропозиції валюти над попитом НБУ вдалося купити близько $20 млн за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків. Курс гривні практично не змінився: 26,48 ₴/$ (-0,01 грн), 31,35 ₴/€ (+0,23 грн), 4,40 грн/10₽ (-0,05 грн).

Війна

  • Згідно з офіційними даними, за попередню добу втрат серед українських військовослужбовців не було. Під Маріуполем на міні підірвався автомобіль патрульної служби поліції. Загинув офіцер, ще двох співробітників – поранено.
  • Російське інформагентство ТАСС повідомило про телефонні переговори президента Путіна з лідерами донбаських "республік", на яких було обговорено пропозиції "українського політика" Медведчука про обмін полоненими між Україною та "ЛНР", "ДНР. Після закінчення чергового етапу мінських переговорів у середу член української делегації Геращенко заявила про те, що "бойовики" утримують 152 заручника, і їх пропозиція про включення до списку обміну осіб, які не мають відношення до війни на Донбасі, є неприйнятною. За словами представника ОБСЄ Сайдіка, головною темою переговорів було питання про припинення вогню. Він повідомив, що 14 листопада спостерігачі місії зафіксували понад 2000 вибухів – найбільша кількість за останні півроку, кількість порушень режиму перемир'я знову зросла. Геращенко стверджує, що Сайдік "нейтрально підтримує" вимоги російських маріонеткових режимів.

Україна й світ

  • Посли країн "великої сімки" закликали українську владу відновити склад Центральної виборчої комісії і підтримали ухвалення у першому читанні Виборчого кодексу.
  • Помічник держсекретаря США Мітчелл на зустрічі із президентом Порошенком заявив, що рішення про надання Україні летальної зброї поки не прийнято, але така можливість розглядається. Мітчелл вважає введення миротворчих сил ООН на Донбас непростим завданням. Позиція США залишається незмінною: у разі прийняття Генеральною Асамблеєю ООН такої резолюції миротворці мають бути введені на всю окуповану територію, а війська й техніка – відведені на місця постійної дислокації. США готові найближчим часом посилити санкції проти Росії.
    Спікер українського МЗС Беца повідомила, що чисельність військового контингенту ООН у разі введення миротворців на Донбас поки що обговорюється.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров у черговий раз заявив, що питання про введення миротворчої місії ООН на Донбас необхідно узгодити із "керівництвом" донбаських "республік", а Україні – провести з ними прямі переговори.
  • Міністр оборони України Полторак на переговорах у Канаді заявив, що участь військовослужбовців армії РФ у запланованій місії ООН на Донбасі неможлива. У той самий час, міністр закордонних справ Білорусі Макей після переговорів із Лавровим заявив, що його країна готова брати участь у такій місії.

Тренди


  • Центр протидії корупції відкликав свій позов проти генпрокурора, головного військового прокурора, судової адміністрації і держпідприємства “Інформаційні судові системи” щодо розсекречування рішення Краматорського суду про "спецконфіскацію" коштів, які нібито належать колишньому президенту Януковичу. Рішення було прийнято після того, як одна з офшорних компаній, кошти якої конфісковано, подала клопотання як третя особа без самостійних вимог.
  • Триває скандал навколо антикорупційних органів. Після прес-конференції колишнього директора департаменту Національного агентства з питань боротьби з корупцією Соломатіної, на якій вона звинуватила керівництво НАЗК у фальсифікаціях під час перевірки декларацій чиновників, НАБУ повідомило, що особою в Адміністрації президента, яка віддавала розпорядження співробітникам НАЗК, є керівник департаменту стратегічного планування та забезпечення АП Горащенко. Чиновник є одним з основних кандидатів на пост директора Державного бюро розслідувань, вибори якого відбудуться найближчими днями.
    НАБУ заявило, що повідомило Спеціальну антикорупційну прокуратуру про намір провести обшуки в НАЗК, проте прокуратура стверджує, що подання від детективів не отримувала. У цей час, за даними видання "Українська правда", чиновники НАЗК знищують документи, що пов'язані зі звинуваченнями Соломатіної.
    На офіційному сайті НАБУ опубліковано заяву, в якій стверджується, що підписання президентом Порошенком закону про внесення змін до кодексів судочинства спричинить колапс у роботи НАБУ. Керівництво НАБУ закликало Порошенка ветувати цей закон і повернути його до парламенту із виправленнями. Директор бюро Ситник вважає, що останні події навколо НАБУ свідчать про системний тиск влади та спроби обмежити його самостійність у розслідуванні корупційних злочинів.

No comments:

Post a Comment