November 11, 2017

10.11.2017: Україну охопила хвиля хибних повідомлень про замінування

Україну охопила хвиля хибних повідомлень про замінування
Україну охопила хвиля хибних повідомлень про замінування

Головні події і теми доби 10.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україну охопила хвиля хибних повідомлень про замінування.
  • Агентство S&P підтвердило кредитний рейтинг України на рівні В- / В зі стабільним прогнозом.

В Україні

  • Кабмін готує законопроект про посилення покарання за порушення правил дорожнього руху.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура вручила обвинувальні акти главі Держфіскальной служби Насірову, а також одному із керівників департаменту відомства.
  • Шквал неправдивих повідомлень про замінування об'єктів інфраструктури продовжився у п'ятницю – було "заміновано" 10 аеропортів. Перевірка поліції не підтвердила фактів мінування.
  • Одного із лідерів маніфестацій під Верховною Радою, члена "Руху нових сил" депутата Дерев'янка, викликано до Генпрокуратури за підозрою у несплаті податків. Аналогічну справу щодо депутата від фракції "Відродження" Хотмутинніка закрито, йому нічого не загрожує. Після закінчення справи Хомутинник купує частину бізнесу одного з найбільших українських агровиробників "Кернел".
  • Державна фіскальна служба стверджує, що в Україні незаконно перебувають понад 236 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією. Із початку року ввезено 865 тис. одиниць транспорту, із них 183 тис. – у режимі "тимчасового ввезення".
  • Нафтогаз має намір заплатити близько 100 млн грн італійській компанії Rothschild S.p.A за супровід угоди щодо забезпечення декомпозиції бізнесу із транспортування газу й пошуку партнера для спільного управління ГТС України.
  • За повідомленням видання "Українська правда", частина енергетичних підприємств олігархів Суркісів передається бізнес-партнеру президента Порошенка депутату Кононенку.
  • Агентство Standard & Poor's підтвердило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній і національній валюті на рівні "В–", а короткострокові – "В" зі стабільним прогнозом. Аналітики агентства зазначили, що рейтинг може бути знижений у разі невиконання Україною вимог МВФ.
  • За даними НБУ з червня 2016 року – моменту скасування заборони на репатріацію дивідендів – з України виведено $2,1 млрд. Купівлю валюти для виведення дивідендів обмежено $5 млн на одну юридичну особу на місяць, тому, за твердженням чиновників Нацбанку, не здійснює істотного тиску на ринок.
  • Курс гривні продовжує зміцнюватися, але, на думку учасників ринку, "дно" вже практично досягнуто: 26,51 ₴/$ (-0,05 грн), 30,90 ₴/€ (+0,01 грн), 4,47 грн/10₽ (-0,01 грн. Імпортери повністю викупили валюту, запропоновану на торгах, не залишивши Нацбанку можливості поповнити резерви.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі поранено 2 військових. Окупаційні війська обстрілюють українські позиції і населені пункти зі стрілецької зброї і мінометів усією лінією фронту. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували за тиждень понад 5 тис. випадків порушення режиму припинення вогню. За даними місії, нинішнього року кількість мирних жителів, що постраждали від бойових дій, зросла, порівняно із попереднім роком, – загинули й дістали поранень 425 чол., серед них 39 – діти. Заступник голови Верховної Ради Геращенко заявила, що "бойовики" незаконно утримують 152 українських громадянина – як військовослужбовців, так і цивільних.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що проект резолюції Ради Безпеки ООН про введення миротворчого контингенту на Донбас, який розробляють дипломати України, США, Німеччини та Франції, "практично готовий", із принципових розбіжностей позицій щодо забезпечення безпеки між сторонами немає.
  • Заступник міністра закордонних справ Польщі Цихоцький заявив, що дії української влади "ставлять під сумнів стратегічне партнерство між країнами". На думку посла України в Польщі Дещиці, після подій на Майдані в Україні сформувалося нове бачення своєї історії, і Польща має на це зважати. Глава українського МЗС Клімкін повідомив, що Польща не підтвердила заборону на в'їзд до країни директору Інституту національної пам'яті В’ятровичу.
  • Європарламент після публікації документів "Paradise Papers" проведе спеціальне засідання з питання про ухилення чиновниками від сплати податків.

Тренди


  • Генпрокуратура знову перевіряє міністра фінансів Данилюка про можливу причетність до злочинів режиму Януковича. Під підозру також потрапили заступники Данилюка, які працювали разом з ним у Координаційній раді економічних реформ при Адміністрації президента Януковича. Улітку прокуратура вже проводила перевірку за фактом несплати міністром податків, і хоча Данилюк заявив, що справу закрито, Генпрокуратура цього не підтвердила. Тиск на Данилюка почалося після його вимоги про покарання глави Держфіскальної служби за невиконання доручень міністерства та поїздку на інавгурацію президента США. Переслідування Данилюка було призупинено у вересні, напередодні візиту заступника голови МВФ Ліптона, а наразі відновилося із новою силою. Експерти вважають, що атака на Данилюка пов'язана зі справою Насірова та протидією з боку структур, які прикривають діяльність депутата Онищенка.

No comments:

Post a Comment