November 10, 2017

09.11.2017: Депутати прийняли новий закон про житлово-комунальні послуги

Депутати прийняли новий закон про житлово-комунальні послуги
Депутати прийняли новий закон про житлово-комунальні послуги

Головні події і теми доби 09.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Депутати прийняли новий закон про житлово-комунальні послуги.
  • У першому читанні прийнято необхідний МВФ новий закон про приватизацію.
  • Директору Інституту національної пам'яті заборонено в'їзд до Польщі.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла поправки до закону про держслужбу, за якими скасовується конкурс на посади глав місцевих адміністрацій. Крім того, їм тепер дозволено суміщувати посади та бути членами партій. Більшість експертів сходяться на думці, що такі дії є підготовкою президента до майбутніх виборів і дозволять йому активно використовувати адмінресурс.
    Депутати схвалили закон про житлово-комунальні послуги, який регулює взаємовідносини споживачів і постачальників комунальних послуг. За твердженням депутатів, які представляли закон, ЖЕКи втратять монополію на надання послуг, а місцеві органи влади – права встановлювати тарифи практично на всі види таких послуг, у тому числі, на вивезення та захоронення побутових відходів, централізоване опалення та водопостачання. Тарифи на тепло встановлюватимуться окремо для кожного багатоквартирного будинку. Законом вводиться пеня за несплату у термін. Вона не нараховуватиметься за наявності боргів із зарплати працівникам бюджетних організацій і несвоєчасної виплати субсидій.
    У першому читанні прийнято законопроект про розширену приватизацію держпідприємств, який є однією з основних вимог МВФ для видачі чергового траншу. Відповідно до документа, участь у приватизації можуть брати юридичні та фізичні особи з України та інших країн. Заборонено участь у конкурсах компаній, якщо 10 і більше відсотками їхніх акцій володіють резиденти країни-агресора або кінцевими бенефіціарами є громадяни Росії.
    Не знайшлося голосів для зняття з розгляду законопроектів про Антикорупційний суд. Таким чином, новий президентський законопроект не може бути внесений, доки попередні не пройдуть процедуру голосування.
    До закону про захист економічної конкуренції внесено поправки, які забороняють російським компаніям, що потрапили під санкції, брати участь у концентрації бізнесу в Україні.
  • Депутата від Радикальної партії Рибалка звільнено з посади голови парламентського комітету з фінансів і банківської діяльності на підставі особистої заяви після відкриття кримінального провадження про причетність до торгівлі із донбаськими "республіками" підприємств, якими він колись керував і володіє досі.
  • НАБУ категорично заперечує зв'язок "грошей депутата Онищенка", що, за заявою бюро, були незаконно конфісковані з рахунків Ощадбанку, із коштами "сім'ї Януковича", які потрапили під "спецконфіскацію" за рішенням Краматорського суду.
  • Суд скасував запобіжний захід заступнику міністра оборони Павловському, якого обвинувачували у розкраданні 149 млн грн при закупівлі пального, і випустив його під особисту поруку 2 Героїв України.
  • Телеканали NewsOne, 112 та Уніан-ТВ програли конкурс на загальнонаціональне мовлення. За рішенням Нацради з радіо й телебаченню вільні частоти дістануться каналу "Рада".
  • Київстар подав заявку до НБУ на запровадження "мобільних грошей". У разі отримання ліцензії оператором кошти з рахунку абонента можуть бути використані для оплати дрібних платежів без відрахувань до Пенсійного фонду.
  • Гривня на міжбанку продовжує зміцнюватися: 26,56 ₴/$ (-0,08 грн), 30,89 ₴/€ (+0,09 грн), 4,48 грн/10₽ (-0,01 грн), проте пропозиція валюти невелика, що не дозволяє Нацбанку поповнювати резерви великими сумами. За 2 попередні торгові дні, за заявами дилерів уповноважених банків, НБУ вдалося купити тільки $22 млн. Із початку тижня гривня зміцнилася на 43 коп. щодо долара на тлі критично низьких залишків на кореспондентських рахунках банків.

Київ

  • У Києві у черговий раз паралізовано роботу метро через неправдиве повідомлення про мінування станцій Хрещатик і Палац спорту.

Війна

  • Обстановка на Донбасі не змінюється – окупаційні війська обстрілюють позиції української армії усією лінією фронту зі стрілецької зброї і мінометів. У Луганській області поблизу Старого Айдара вони обстріляли підконтрольну Україні територію із важкої артилерії. Унаслідок обстрілів 2 українських військових дістали поранень.
  • На дамбі шламонакопичувача Турецького фенольного заводу почалися відновлювальні роботи після отримання гарантій безпеки від окупаційних військ. Підприємство є вкрай небезпечним для екології регіону, за прориву дамби регіон може очікувати екологічна катастрофа.
  • Новим командувачем сил антитерористичної операції призначено командувача Десантно-штурмових військ Забродського.
  • Глава місії ОБСЄ в Україні закликав "війська ДНР і ЛНР" забезпечити доступ гуманітарних організацій до двох населених пунктів у Донецькій і Луганській областях, які перебувають на лінії бойових дій і фактично відрізані від зовнішнього світу.

Україна й світ

  • Польща заборонила в'їзд до країни директору Українського інституту національної пам'яті В'ятровичу "через його антипольські погляди". Глава МЗС Польщі Ващиковський оголосив про складання списку небажаних українських громадян з "антипольськими висловлюваннями", яким буде заборонено в'їзд. Кампанія "за повернення історичної справедливості" за фактом "Волинської різанини" у Польщі посилилася після того, як президент України Порошенко став на коліна перед пам'ятником жертвам Волинської трагедії під час офіційного візиту.
  • Представник України в НАТО Пристайко повідомив, що Альянс незадоволений темпами виконання Україною річної національної програми імплементації стандартів НАТО. За словами Пристайка, Україна бере на себе завдання, які неспроможна виконати.

Тренди


  • У публікації Atlantic Council "Чому війна Росії проти України може ніколи не закінчитися" директор Грузинського інституту політики Какачія та політичний аналітик Ларсе стверджують, що метою президента РФ Путіна на Донбасі є повторення грузинського сценарію та створення постійного конфлікту для тиску на Україну. На думку експертів, ініціатива Росії у Раді Безпеки ООН є лише "мирної увертюрою" до подальшої ескалації військових дій. Надалі Путін спробує знищити суверенітет України методами, що вже апробовані в Грузії. Політологи закликали українську владу і західних партнерів не припускатися помилок російсько-грузинського конфлікту.

No comments:

Post a Comment