November 09, 2017

08.11.2017: Порошенко запропонував Раді розробити закон про Антикорупційний суд

Порошенко запропонував Верховній Раді розробити закон про Антикорупційний суд
Порошенко запропонував Раді розробити закон про Антикорупційний суд

Головні події і теми доби 08.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко запропонував Верховній Раді розробити закон про Антикорупційний суд.
  • Луценко стверджує, що гроші від спецконфіскаціі надійшли до бюджету.
  • На фронті загинув ще один військовий.

В Україні

  • Генеральний прокурор Луценко пригрозив колапсом правоохоронної діяльності через відмову політиків протягом двох років створювати Національне бюро розслідувань. Із 20 листопада прокуратуру буде  позбавлено права розслідування щодо вищих чиновників, і близько 15 тис. справ буде передано до НАБУ. Луценко тако звернувся до президента Порошенка із проханням застосувати право вето до закону про внесення змін до всіх кодексів судочинства через велику кількістю нестиковок, які, за його словами, призведуть до великих проблем у переслідуванні злочинців. Верховна Рада відхилила більшість поправок до цього законопроекту за відсутності кворуму, а цілу низку спірних поправок було внесено у день голосування "з голосу" та прийнято без обговорення.
  • Кабмін прийняв рішення про монетизацію субсидій з 1 січня 2018 р. На першому етапі буде монетизовано виплати підприємствам теплокомуненерго.
  • Прем'єр-міністр Гройсман оголосив про розробку урядом проекту регуляторних змін для захисту бізнесу та посилення відповідальності органів влади за неправомірні дії щодо підприємців.
  • Поліція відкрила кримінальне розслідування за фактом нападу на журналістів "Радіо Свобода" в аеропорті Жуляни ("Київ") охоронців Медведчука – кума президента Путіна, колишнього глави адміністрації президента, який без обмежень літає до Росії, незважаючи на законодавчу заборону таких польотів. Начальник Нацполіціі Князєв повідомив про проведення перевірки бездіяльності співробітників поліції щодо цього інциденту.
  • Генеральний прокурор Луценко продемонстрував документи, що свідчать про переказ Держказначейству коштів, конфіскованих в "оточення Януковича" за рішенням Краматорського суду. В офіційних звітах казначейства ця сума не фігурує. Детективи НАБУ вимагають розкриття рішення суду, що засекречено, у рамках розслідування справи про розкрадання державних коштів компаніями, які пов'язані із депутатом Онищенком, що переховується за кордоном. Луценко звинуватив НАБУ у сприянні структурам, які хочуть повернути ці кошти Януковичу та його сім'ї.
  • Європейський суд скасував санкції ЄС щодо колишнього депутата Іванющенка, партнера президента Януковича. Подібну апеляцію колишнього міністра доходів і зборів Клименка відхилено.
  • 9 листопада до України прибуде технічна місія МВФ для обговорення проекту бюджету на наступний рік.
  • Нестача гривні на кореспондентських рахунках банків спричинила різке зниження попиту на валюту та зміцнення гривні: 26,63 ₴/$ (-0,12 грн), 30,87 ₴/€ (-0,06 грн), 4,50 грн/10₽ (-0,08 грн).

Війна

  • Обстановка на фронті залишається напруженою, окупаційні війська ведуть обстріли усією лінією бойових дій із застосуванням мінометів, стрілецької зброї і БМП. Унаслідок обстрілів один військовослужбовець загинув, ще трьох – поранено й травмовано.
  • Координатор ООН в Україні з гуманітарних питань Уокер заявив, що постійні обстріли, які руйнують Донецьку фільтрувальну станцію, можуть призвести до гуманітарної катастрофи в регіоні, де проживає понад 1 млн осіб.

Україна й світ

  • У готовому до слухань в Конгресі оборонному бюджеті США передбачено $350 млн для допомоги Україні, у тому числі, у вигляді передавання летального озброєння. Допомогу буде виділено після підтвердження главою Пентагону виконання Україною заходів щодо реалізації реформ у сфері оборони.
  • Міністри оборони країн НАТО вирішили створити Центр кібероперацій у рамках реорганізації командування Альянсу.
  • Комітет міністрів Ради Європи схвалив рішення, за яким Росія визнана відповідальною за невиконання мінських домовленостей. Міністри позитивно оцінили дії української влади у проведенні реформ в антикорупційній і судовій сферах, а також у децентралізації.
  • Президент Порошенко скликав надзвичайне засідання консультаційної ради при президентах Польщі та України після резонансних заяв міністра закордонних справ Ваковського та президента Дуди про українських чиновників, "які протидіють відновленню історичної справедливості". Міністр Клімкін у вівторок заявив про відсутність в Україні антипольських настроїв.
  • Віце-прем'єр-міністр з євроінтеграції Климпуш-Цинцадзе заявила, що терміновий візит міністра освіти Гриневич до штаб-квартири НАТО для обговорення закону про освіту викликаний діями Угорщини, що блокує євроатлантичні ініціативи України.

Тренди


  • Порошенко вирішив зняти з себе відповідальність за створення Антикорупційного суду та запропонував Верховній Раді створити робочу групу для розробки законопроекту. Венеціанська комісія забракувала законопроект, що представлений президентською партією, визнавши його неконституційним і таким, що не відповідає міжнародним зобов'язанням України, а альтернативний проект, представлений депутатом Соболєвим, – хорошою основою для нового закону. ЗМІ повідомили, із посиланням на керівництво парламенту, що серед депутатів немає консенсусу щодо цього закону, і для його прийняття не вистачить голосів.

No comments:

Post a Comment