November 01, 2017

31.10.2017 : Слідчі НАБУ затримали сина міністра Авакова

Слідчі НАБУ затримали сина міністра Авакова
Слідчі НАБУ затримали сина міністра Авакова

Головні події і теми доби 31.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Слідчі НАБУ затримали сина міністра внутрішніх справ, а також колишнього чиновника міністерства.
  • Україна піднялася у рейтингу Doing business до 76-го місця.
  • США посилили санкції проти російських нафтових компаній.

В Україні

  • Слідчі НАБУ затримали сина міністра внутрішніх справ Авакова, а також колишнього заступника голови МВД Чеботаря й директора фірми, яку пов'язують із корупційною закупівлею тактичних рюкзаків для Нацгвардії. У партії "Народний фронт" затримання назвали "політичним шоу", які не мають нічого спільного ані з боротьбою із корупцією, ані з верховенством права. Депутат від Батьківщини Луценко наполягає на відстороненні міністра з посади на час проведення розслідування.
  • Глава МВС Аваков розпорядився зняти посилену охорону навколо Верховної Ради та назвав маніфестантів "мотлохом".
  • Нацкомісія з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації дозволила Укртелекому чергове підвищення тарифів на телефонний зв'язок з 1 січня на 5-8 грн у місяць. Укртелеком стверджує, що нові тарифи покриватимуть лише собівартість надання послуг.
  • У щорічному рейтингу простоти ведення бізнесу Doing Business, що опублікований Світовим банком, Україна піднялася на 4 позиції і посіла 76 місце. Росія – на 36 місці, Білорусь – на 38, Молдова – на 44, Грузія – на 9. Рейтинг Росії виріс набагато більше за український.
  • Дочірній російський державний "Сбербанк" уперше за останні роки отримав прибуток. За підсумками 9 місяців він становив 0,104 млрд грн, у той час як за аналогічний період минулого року банк показав збиток у 2,96 млрд грн. Банк "МІБ", що належить президенту Порошенку, підвищив прибуток до 78 млн грн. Прибуток минулого року був у 2,5 рази менший.
  • За даними НБУ, платіжний баланс у вересні зведено із профіцитом у $637 млн. Експерти заявляють, що результат досягнуто за рахунок розміщення держоблігацій на $3 млрд.
  • Значні вливання гривні в економіку у вигляді відшкодування ПДВ дозволили експортерам безболісно пройти період бюджетних платежів, не продаючи необов'язкову частину валютної виручки. Наприкінці місяця ринок відчував брак пропозиції валюти, що спричинило зниження курсу гривні. Останній день місяця не став винятком, навіть незважаючи на те, що більшість імпортерів енергоносіїв встигли закрити контракти – за відносно невеликого обсягу торгів курс гривні продовжив падіння: 26,86 ₴/$ (+0,03 грн), 31,26 ₴/€ (+0,11 грн), 4,62 грн/10₽ (-0,01 грн). За оцінками фінансових аналітиків, перші дні місяця тренд на здешевлення гривні не зміниться – інвестори купуватимуть валюту для виведення дивідендів.

Війна

  • На Донбасі окупаційні війська знову застосували важку артилерію – обстріляно позиції української армії під Широкиним. На околицях Донецька протягом доби йшли безперервні перестрілки, під мінометний обстріл потрапило селище Орехово поблизу так і не відкритого пункту пропуску Золоте в Луганській області. За офіційними даними, унаслідок обстрілів загинув український військовослужбовець, ще п'ятеро – поранені. У бою під донецьким аеропортом загинув грузинський доброволець.
  • Так звані "представники ДНР і ЛНР" на переговорах в Мінську Пушилін і Дейнего заявили, що введення миротворчої місії ООН на Донбас неможливо без узгодження із "керівництвом республік". Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкер наполягає на обговоренні цього питання без участі маріонеткових "урядів".
  • СБУ оголосила про затримання диверсантки, яка працювала на "МГБ ДНР", що зізналася у скоєнні теракту проти полковника СБУ Хараберюша в Маріуполі в березні.
  • Згідно із розслідуванням видання "Економічна правда", вугілля з окупованої території за допомогою російських компаній поставляється до Польщі. Спочатку вугілля вивозять до Росії та оформлюють на шахтах, що не працюють, а згодом відправляють до Польщі транзитом територією України як російський.

Україна та світ

  • Міністерство фінансів США на підставі закону, що підписаний президентом Трампом в серпні, оголосило про посилення санкцій щодо російських компаній і фізичних осіб, які працюють в сфері нафтовидобутку, якщо їх частка в проектах перевищує 1/3. Санкції передбачають заборону прямих або непрямих поставок або реекспорту товарів, послуг і технологій для дослідження на глибоководних арктичних шельфах, а також для проектів із видобутку нафти зі сланцю як в Росії, так і поза нею.
  • Міністр закордонних справ України Клімкін не виключає введення візового режиму з Росією. Громадяни Росії, які забажають відвідати Україну, зобов'язані будуть мати біометричні паспорти.
  • Україна внесла до Ради Безпеки ООН новий проект резолюції про порушення прав людини в Криму окупаційною російською владою.

Тренди


  • Протистояння президента Порошенка та міністра внутрішніх справ Аваковим увійшло в гарячу фазу. Справа про корупційні закупівлі рюкзаків була розслідувана ще 2 роки тому, але лежала без руху до вчора. Більшість експертів пов'язують затримання сина міністра з відмовою Авакова застосувати силу проти маніфестантів під парламентом на вимогу Порошенка, а також з непротидією перетину кордону колишнім грузинським президентом, головою партії "Рух нових сил" Саакашвілі.

No comments:

Post a Comment