October 05, 2017

04.10.2017 : Порошенко вніс до парламенту законопроекти про легалізацію "мінських домовленостей"

Порошенко вніс до парламенту законопроекти про легалізацію "мінських домовленостей"
Порошенко вніс до парламенту законопроекти
про легалізацію "мінських домовленостей"

Головні події і теми доби 04.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко вніс до парламенту законопроекти про легалізацію "мінських домовленостей".
  • Комітет з безпеки ВР вимагає звільнення начальника Генштабу.
  • Гривня продовжила падіння, незважаючи на валютну інтервенцію НБУ.
  • У Мінську домовилися про відкриття ще одного КПВВ у Золотому.
  • Росія затримала двох українських прикордонників.

В Україні

  • Президент Порошенко вніс до Верховної Ради два "невідкладних" законопроекти "про реінтеграцію Донбасу" замість анонсованого одного. Основний лейтмотив першого документа – визнання Росії агресором і легалізація мінських домовленостей. Тема другого законопроекту – "створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей". Крім того, фракція "Народного фронту" внесла на розгляд альтернативний законопроект, що пролонгує дію закону від 16 вересня 2014 року, "Про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей". На подовженні терміну дії чинного закону наполягають США, Німеччина та Росія, які вважають його основою для реалізації мінських домовленостей. Ще один альтернативний законопроект "Про особливості державної політики щодо забезпечення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями" зареєструвала фракція "Самопоміч". МЗС Росії збирається "вивчити новий законопроект Порошенка на предмет відповідності мінським домовленостями". Заступник глави парламенту Геращенко заявила, що законопроект дозволить визнати Росію країною-агресором і зберегти санкції проти неї, однак ідеться про легалізацію "мінських домовленостей" і "молодих республік". Домовленості є декларацією, що підписана "представниками бойовиків" як однією зі сторін, вони не затверджені Верховною Радою як міжнародний договір. Глава комітету з безпеки та оборони Пашинський стверджує, що голосування за всіма варіантами законопроектів відбудеться вже 5 жовтня. Влада знову спробує "протягнути" законопроекти, проти яких активно виступає суспільство.
  • Президент Порошенко виступає за створення окремої "антикорупційної" палати у Верховному Суді, однак готовий внести на розгляд парламенту законопроект про створення Антикорупційного суду. Глава Вищої кваліфікаційної комісії суддів Козьяков заявив, що вирішальним в ухваленні рішення про створення Антикорупційного суду будуть рекомендації Венеціанської комісії, вердикт якої очікується 6 жовтня.
  • Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони заслухав експерта Київського інституту судових експертиз, який заявив, що вибухи на військовому арсеналі в Калинівці під Вінницею відбулися всередині сховищ. Комітет звернувся до Порошенка з проханням про звільнення начальника Генштабу Муженка, який має відповідати за збереження військових арсеналів. Крім того, міністру оборони Полтораку рекомендовано звільнити начальника військової служби правопорядку.
  • Кабінет міністрів попередньо погодив заміну податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал.
  • ЄБРР попередив, що умовою подовження програми кредитування Нафтогазу є створення незалежної наглядової ради та продовження реформ. Кредитну лінію в $300 млн було відкрито в жовтні 2015 для закупівлі "реверсного" газу на західному кордоні.
  • СБУ затримала в Києві журналіста пропагандистського російського каналу НТВ, що "акредитований у ДНР". На підтвердження його антиукраїнської діяльності прес-служба СБУ опублікувала його ролик про нібито вербування українськими спецслужбами дітей на Донбасі.
  • НАБУ закликало президента Порошенка ветувати закон про внесення змін до кодексів судочинства, оскільки він містить низку положень, які паралізують роботу органів досудового розслідування.
  • Результати журналістського розслідування "Української правди" свідчать, що кандидат на посаду глави НБУ Смолій отримує великі доходи від надання в оренду приміщень банкам. Наразі Смолій виконує обов'язки керівника регулятора на час відпустки Гонтаревої, яка подала заяву про відставку.
  • Курс гривні на міжбанківському ринку продовжує стрімко падати, незважаючи на спроби Нацбанку погасити ажіотажний попит: 26,81 ₴/$ (+0,10 грн), 31,60 ₴/€ (+0,21 грн), 4,64 грн/10₽ (+0,03 грн). Продаж Нацбанком $36,4 млн на аукціоні, що був оголошений з ранку, не змінив тенденцію – до кінця сесії курс гривні знову знизився. На міжбанк також тисне ситуація на готівковому ринку. Долар в обмінних пунктах давно перевалив позначку в 27 грн і продовжує стрімко дорожчати, що свідчить про високі інфляційні очікування населення.

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі внаслідок обстрілу поранено ще 2 українських військовослужбовців. Бойовики ведуть обстріли зі стрілецької зброї і гранатометів усією лінією фронту. У Луганській області під Кримським позиції українських військ обстріляно з мінометів.
  • За даними ОБСЄ, українські військовослужбовці застрелили чоловіка, який намагався перейти міст у Щасті.
  • У Мінську відбулося засідання тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі за участі представників невизнаних "республік". Українська делегація звинуватила бойовиків і російських військовослужбовців у порушенні перемир'я. Після закінчення зустрічі спецпредставник ОБСЄ Сайдік заявив, що група докладе всіх зусиль для забезпечення термінового припинення вогню та застеріг від полеміки, яка ставила б під сумнів конструктивність роботи місії на Донбасі. Згідно із повідомленням Оліфер, прес-секретаря українського представника на переговорах Кучми, група домовилася про відкриття 20 жовтня пункту пропуску на окуповану територію у Золотому, який мав функціонувати ще з 31 березня 2016 року, проте не був відкритий через протидію бойовиків.
  • Прес-служба Кабміну повідомила, що з 2018 року на Донбасі буде запущено трирічну програму допомоги від ЄС, що розроблена урядом разом із зарубіжними експертами. Фінансування становитиме €600 млн і буде направлено на гуманітарну допомогу, відновлення інфраструктури та розвиток східних областей.

Україна й світ


  • Міністр енергетики Польщі визнав факт ввезення до країни 11 тис. т антрациту, видобутого на окупованій території Донбасу. Бойовики експортують сотні тисяч тонн вугілля до Європи щомісяця через ланцюжок російських фірм.
  • У Сумській області на кордоні пропали двоє прикордонників. Російська влада за деякий час визнала їх затримання, пояснивши його незаконно перетином кордону.
  • Представництво ЄС в Україні вимагає від Вищої ради правосуддя пояснити призначення до Верховного Суду судів, кандидатури яких було відхилено Громадською радою доброчесності.

No comments:

Post a Comment