September 30, 2017

29.09.2017: Національна валюта за місяць подешевшала майже на 1 грн/$

Національна валюта за місяць подешевшала майже на 1 грн/$
Національна валюта за місяць подешевшала майже на 1 грн/$

Головні події і теми доби 29.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Національна валюта за місяць подешевшала майже на 1 грн/$.
  • Вища рада правосуддя затвердила кандидатів у члени Верховного Суду.
  • Скандальний театр на Андріївському узвозі введено в експлуатацію.

В Україні

  • Голова Вінницької обласної державної адміністрації повідомив, що внаслідок вибуху на складі боєприпасів постраждало близько 2 тис. будинків у навколишніх населених пунктах. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що розмінування території буде здійснено до грудня. Генеральний прокурор Луценко стверджує, що причиною вибуху міг бути "закладений диверсантами детонатор".
  • Нафтогаз створив нове підприємство "Газопостачальна компанія", основним видом діяльності якої стане продаж газу кінцевим споживачам, у тому числі, населенню.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко стверджує, що ціни на газ для населення поточного опалювального сезону не підвищуватимуться.
  • Глава НКРЕКП Вовк повідомив в листі на ім'я прем'єр-міністра про можливість зриву початку опалювального сезону, оскільки частина підприємств тепло- та енергопостачання так і не підписали договори на постачання газу із Нафтогазом через борги з оплати за вже поставлений і спожитий газ. Він також повідомив, що перехід на "стимулюючі" RAB-тарифи в енергетиці найближчим часом малоймовірний, як і перехід на оплату розподілу газу за формулою замовленої потужності.
  • Українські мережі автозаправних станцій продовжують підвищувати ціни на бензин і дизельне пальне. За місяць зростання цін становило більше 1,70 грн/л.
  • Учасники фінансового ринку в листі до прем'єр-міністра Гройсмана виступили проти планів реорганізації державних підприємств "Турбоатом" і "Центренерго", оскільки такі дії можуть знизити ціну державних пакетів акцій.
  • Вища рада правосуддя затвердила 111 кандидатів на посади суддів Верховного суду. Частину серед затверджених кандидатів було відкинуто Громадською Радою доброчесності через винесення ними сумнівних і неправосудних рішень та порушення професійної етики.
  • Адміністрація президента попросила додатковий час на розгляд заяви про надання указу про позбавлення громадянства колишнього президента Грузії Саакашвілі, мотивуючи це "складністю запиту та необхідністю обробки великих обсягів інформації".
  • У Житомирській області підірвано автомобіль глави фракції партії "Укроп" в облраді. Протягом минулого місяця проти депутатів партії було скоєно кілька замахів, унаслідок одного із яких загинув голова Черкаської обласної організації. Керівництво "Укропу" заявляє про постійний тиск на депутатів партії з боку місцевих адміністрацій, особливо, із врахуванням виборів до місцевих територіальних громад.
  • Адвокат колишнього міністра економіки Абромавічуса заявляє про заангажованість суду, який відхилив позов щодо депутата Кононенка, який вимагав від міністра призначення на посади своїх людей.
  • Заступник начальника Національної поліції Фацевіч виступив в суді на захист колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у репресіях проти активістів Майдану. Фацевич заявив, що вони – "чесні офіцери, які виконували свій обов'язок. Вони продовжують службу в органах внутрішніх справ, три роки їх ніхто не чіпав”. Фацевич заявив, що "ці офіцери йому дуже потрібні, вони є хорошими фахівцями та не порушували закон".
  • Печерський суд заарештував майно Орджонікідзівського гірничо-збагачувального комбінату, Нікопольського заводу феросплавів, Марганецького гірничо-збагачувального комбінату та "Дніпроазоту" у рамках розгляду справи про махінації у Приватбанку, що націоналізований у грудні 2016 року.
  • НАБУ повідомило про подовження розслідування на підставі матеріалів “чорної бухгалтері” щодо колишнього депутата від Партії регіонів Калюжного та його брата за фактом дачі хабара голові Центральної виборчої комісії Охендовському.
  • Міністерство фінансів пропустило термін вимоги у Фонду гарантування вкладів кредитних коштів, наданих Світовим банком, які з 1996 року зависли у ліквідованих банках "Надра", "Фінанси і кредит" та "Кредитпромбанк".
  • Бізнес-партнер Порошенка, депутат Кононенко повідомив, що президент визначився із кандидатурою на посаду голови НБУ. Верховній Раді буде запропоновано призначити на цю посаду Смолія, виконувача обов'язків голови Нацбанку, замість Гонтаревої, яка подала у відставку, та з травня 2017 року перебуває у відпустці.
  • Кінець місяця остаточно закріпив тренд ослаблення гривні. За місяць вона здешевшала на 93 коп щодо долара. Курс на кінець місяця зафіксовано на рівні 26,58 ₴/$ (+0,06 грн), 31,38 ₴/€ (+0,14 грн), 4,58 грн/10₽ (-0,04 грн). Нацбанк на торги не виходив, що дозволило експортерам продати валюту за максимальну ціну, навіть із врахуванням закриття наприкінці місяця й кварталу всіх контрактів як експортерами, так й імпортерами. За прогнозами фінансових експертів, у жовтні гривня продовжить падіння. Попит на валюту стабільно перевищує пропозицію. У цей період відбувається покупка валюти інвесторами для виведення дивідендів. Банкіри вважають, що керівництво Нацбанку плавно девальвує гривню для досягнення показників, що закладені до бюджету за підсумками року – 27,2 грн/$, щоб заощадити на соціальних виплатах у разі отримання кредитів від міжнародних фінансових донорів і МВФ за рахунок низького курсу національної валюти.

Київ

  • Державна архітектурно-будівельна інспекція, незважаючи на протести громадськості, прийняла в експлуатацію театр на Андріївському узвозі, реконструкцію якого профінансувала корпорація "Рошен", що належить президенту Порошенку.
  • Мер Києва Кличко заявив про намір до кінця року почати будівництво пішохідного мосту з Володимирської гірки до арки Дружби народів. Мер пообіцяв також завершити до кінця року реконструкцію Пейзажній алеї і повідомив, що вже знайдено інвесторів для будівництва Діснейленду у Гідропарку та канатної дороги із Правого берега на Труханів острів.

Війна

  • Протягом попередньої доби бойовики не припиняли обстрілів усією лінією фронту, у тому числі із мінометів великого калібру. Унаслідок обстрілів поранено ще 4 українських військовослужбовців.
  • Адміністрація президента повідомила про "узгодження з усіма партнерами" закону "Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету над тимчасово окупованою територією Донецької і Луганської областей". Закон буде передано до Верховної Ради найближчими днями. За повідомленням "Української правди", Порошенко наполягатиме на його прийнятті протягом наступного тижня, оскільки 18 листопада спливає термін дії закону "Про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської області", що прийнятий без обговорення в авральному порядку 16 вересня 2014 року та підписаний Порошенком прямо у сесійній залі Верховної Ради. Тексту президентського законопроекту у відкритому доступі досі немає.

Україна й світ

  • Президент США Трамп делегував держсекретарю Тіллерсону свої функції і повноваження щодо застосування санкцій проти Росії за агресію в Україні. Сенатори від обох партій – республіканець Маккейн і демократ Кардін – заявили про те, що Трамп так і не виконав свої зобов'язання за 2 місяці після підписання закону про посилення санкцій проти РФ. Міністерство фінансів США повідомило, що санкції проти фінансових установ і компаній нафтогазового комплексу буде посилено з 28 листопада.
  • Російські спецслужби повідомили про затримання в Криму чергових "українських диверсантів", один з яких служив у російській армії і зізнався в роботі на українську розвідку.
  • Інформаційне агентство Bloomberg повідомило, що Росія допомагає "владі донбаських республік" продавати за кордон вугілля із захоплених ними шахт Донбасу, щоб вони "могли платити пенсії і покривати інші соціальні потреби жителів окупованих територій на сході України". Через російські порти "ДНР" і "ЛНР" протягом року експортовано понад 1 млн т вугілля.
  • ПАРЄ отримала запит щодо розгляду українського закону про освіту, який нібито порушує права національних меншин.
  • Начальник Генштабу Муженко стверджує, що Росія залишила на території Білорусі частину військ, які брали участь у спільних маневрах "Захід-2017" і вважає, що військова загроза із півночі зросла.
  • Президент Порошенко доручив підготувати позов до міжнародного суду через екологічні збитки Криму внаслідок будівництва Керченського мосту.

Тренди


  • Депутат Кононенко стверджує, що президент Порошенко вже визначився із кандидатурою голови НБУ. За словами Кононенка, новий глава має бути затверджений Верховною Радою за кілька тижнів у рамках "кадрового дня", під час якого мають бути проголосовані "пакетом" кандидат на цю посаду, весь склад Центральної виборчої комісії, кілька міністрів, керівник Рахункової палати та уповноважений із прав людини. Фактично президент і його оточення хочуть "протягнути" без обговорення потрібних людей на ключові посади в державі, а також вивести з-під удару главу НБУ Гонтареву, до якої у депутатів є величезна кількість претензій.

No comments:

Post a Comment