September 16, 2017

15.09.2017^ Кабмін вніс до Верховної Ради проект бюджету-2018

Кабмін вніс до Верховної Ради проект бюджету-2018
Кабмін вніс до Верховної Ради проект бюджету-2018

Головні події і теми доби 15.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін вніс до Верховної Ради проект бюджету-2018.
  • Заарештовано колишнього міністра юстиції Лавриновича у справі про узурпацію влади Януковичем.
  • Західні партнери попереджають про ризики введення миротворців на Донбас.

В Україні

  • Кабінет міністрів затвердив проект бюджету на 2018 рік, що підготований Мінфіном, і передав його на розгляд до Верховної Ради. У тексті законопроекту прописано збереження чинних ставок податків, підйом мінімальної зарплати до 3700 грн за середньорічного курсу в 29,2 грн/$. Прем'єр-міністр назвав його "бюджетом зростання", хоча, з урахуванням реальної інфляції, це зростання може виявитися негативним, особливо, якщо не вдасться запустити реальні реформи в економіці.
  • Суд у Львові відмовився вибрати запобіжний захід одному із лідерів "Руху нових сил" Сакварелідзе, який був учасником "прориву" кордону колишнім президентом Грузії Саакашвілі, що позбавлений громадянства указом президента Порошенка.
  • Печерський суд заарештував на 2 місяці без права внесення застави колишнього міністра юстиції Лавриновича у справі про узурпацію влади колишнім президентом Януковичем 2010 року. "Опозиційний блок" назвав арешт "політичними репресіями" влади проти опозиції.
  • Президент Порошенко впевнений в успішному розміщенні вже до 28 вересня державних фінансових зобов'язань на світових фінансових ринках для викупу євробондів, що випущені в ході реструктуризації держборгу із терміном погашення в 2019-2020 рр.
  • Гривня продовжує дешевшати на міжбанківському ринку. Офіційний курс на вихідні встановлено на рівні: 26,22 ₴/$ (+0,08 грн), 31,37 ₴/€ (+0,28 грн), 4,56 грн/10₽ (+0,03 грн) . Нацбанк, за відгуками учасників ринку, на торги не виходив, експортери активніше продавали виручку. Наступного тижня на ринок продовжуватимуть впливати чинники збільшення закупівель імпортерами пального, з одного боку, і наближення періоду бюджетних платежів, - з іншого, що змусить аграріїв і металургів інтенсивніше продавати валюту. Курс на готівковому ринку підтягнувся до безготівкового.

Київ

  • Київ виділить 25 млн грн на заходи з безпеки та представницькі витрати у зв'язку із проведенням футбольного матчу фіналу Ліги чемпіонів УЄФА.
  • На Майдані громадськість ушанувала пам'ять журналіста "Української правди" Гонгадзе, який загинув 17 років тому.

Війна

  • За даними заступника глави місії ОБСЄ на Донбасі Хуга, "шкільне перемир'я" не діє, за 2 тижні зафіксовано понад 4,5 тис. випадків порушення режиму припинення вогню. Місія фіксує численні переміщення військової техніки бойовиків усією окупованою територією та її концентрацію в тих місцях, звідки вона мала бути відведена. Хуг вважає, що активні бойові дії можуть поновитися у будь-який момент. Протягом останньої доби бойовики не припиняли обстрілів усією лінією фронту, в основному, у нічний час. Під Кримським у Луганській області поранено українського військовослужбовця.
  • Прес-секретар президента РФ Пєсков спростував повідомлення російських ЗМІ про можливе припинення постачання "гуманітарної допомоги" на окупований Донбас.

Україна й світ

  • У Києві відкрився форум Yalta Economic Strategy (YES), який щорічно проводить олігарх Пінчук, зять колишнього президента Кучми. На форумі виступили відомі політики, економісти та дипломати із різних країн світу, а також президент Порошенко.
  • Міністр освіти Гриневич заявила, що готова передати на обговорення статтю закону про освіту щодо мови навчання національних меншин, яка викликала невдоволення сусідніх країн, на експертизу до Ради Європи.
  • У ході візиту президента Порошенка до Нью-Йорку, на сесію Генеральної Асамблеї ООН, анонсовано його зустріч із президентом США Трампом.

Тренди


  • Міжнародні партнери України одностайно заявляють про необхідність введення рішучих заходів із боротьби із корупцією, у тому числі, у вищих ешелонах влади. Ключовою реформою вони назвали створення спеціалізованого, повністю незалежного від чинної судової системи, Антикорупційного суду. Такий суд мав бути вже створений у рамках судової реформи і внесення змін до Конституції, прийнятих рік тому Верховною Радою. Досі такий суд не створено, як і не визначено механізму відбору до нього суддів. За заявою експертів і громадських активістів, саме президент Порошенко та його адміністрація активно протидіють процесу. Президент підтримав ініціативу генпрокурора Луценка про заміну спеціального суду окремою палатою з корупційних справ, імовірно, у структурі Верховного суду, повністю підконтрольного Порошенку, відбір до якого йде непрозоро та викликає сумніви у добропорядності суддів. Суди ж нижнього рівня гальмують або саботують засідання у справах про корупційні злочини. Порошенко маніпулятивно звернувся до учасників міжнародного форуму YES із проханням сказати, у кого в країні є Антикорупційні суди. На що колишній держсекретар США Керрі заперечив, що в США все суди незалежні та "антикорупційні", а суспільство їм довіряє. Заступник глави МВФ Ліптон назвав створення Антикорупційного суду наступним важливим кроком у боротьбі з корупцією в Україні, що надасть країні хорошу перспективу для зростання економіки.
  • Президент Порошенко продовжує називати введення миротворчої місії ООН на Донбас гарантією настання миру в Україні та збирання доказів російської агресії для міжнародного суду. Він має намір подати цей проект на сесії Генасамблеї ООН 20 вересня. Порошенко стверджує, що місія є необхідним компонентом "мінських домовленостей", і за її допомогою ціна агресії для РФ зросте та змусить її вивести війська з Донбасу. Член комітету з міжнародних справ Європарламенту Бек порівняла ситуацію на Донбасі із ситуацією у Боснії, під час якої миротворці ООН, за її словами, були безпорадні та не спромоглися зупинити насильство. Вона напророкувала таку саму долю й місії на Донбасі, якщо президент РФ Путін не погодиться сісти за стіл перемовин. Колишній представник США при ООН Болтон заявив на саміті YES в Києві, що введення миротворчих сил на Донбас є помилкою та заморозить конфлікт на довгі роки. Болтон підкреслив, що український народ має визначитися, чи готовий він відновити територіальну цілісність самостійно. На що президент Порошенко заявив, що миротворці дозволять забезпечити охорону персоналу ОБСЄ, опечатати склади бойовиків із військовою технікою та боєприпасами, а також зупинити потік російських військ і техніки на Донбас. Колишній держсекретар Керрі вважає, що процедуру введення миротворців на Донбас варто ретельно юридично проаналізовати, щоб Україна не потрапила у пастку. Він висловив переконання, як і багато світових політиків, що "мінський мирний процес" не працює і потребує "перезапуску". На думку деяких експертів, ініціатива про перегляд має йти від українське керівництва.
  • Заступник глави МВФ Ліптон вважає, що земельна реформа в Україні "занадто затягнулася" та потрібно негайно скасовувати мораторій на продаж землі сільгосппризначення. Він наполягає на тому, що форми реформи можуть бути різними, однак вона має проводитися, а не гальмуватися.

No comments:

Post a Comment