September 12, 2017

11.09.2017: У Криму оголошено вирок заступнику голови Меджлісу Чийгозу

У Криму оголошено вирок заступнику голови Меджлісу Чийгозу
У Криму оголошено вирок заступнику голови Меджлісу Чийгозу

Головні події і теми доби 11.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Криму оголошено вирок заступнику голови Меджлісу Чийгозу.
  • Глава НКРЕКП Вовк заявив, що формула "Роттердам +" діятиме ще 2 роки.
  • Путін не проти введення миротворців ООН на всю територію ОРДЛО, але тільки для захисту спостерігачів ОБСЄ.

В Україні

  • Президент Порошенко виступив із відеозверненням з приводу "прориву кордону" колишнім президентом Грузії Саакашвілі, якого він позбавив громадянства в липні. Порошенко заявив, що інцидент має бути розслідуваний винятково у правовому полі. При цьому коментатори звернули увагу на вкрай нервовий тон виступу й загрозу видати Саакашвілі Грузії.
  • Кабмін роз'яснив положення нового закону "Про комерційний облік теплової енергії і водопостачання". Відповідно до документу, домовий вузол обліку рахуватиме всю енергію, спожиту в будинку, а вартість спожитого тепла розподілятиметься між усіма мешканцями будинку пропорційно до квартирних лічильників.
  • Глава Національної комісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Вовк оголосив, що формулу закупівлі вугілля для виробництва електроенергії "Роттердам +" буде скасовано після переходу на енергоринок – за 2 роки, відповідно до прийнятого влітку Верховною Радою закону. Формула діятиме протягом перехідного періоду, це "виправданий, фундаментально обґрунтований підхід".
  • Директор департаменту податків і зборів із фізичних осіб Державної податкової служби заявив, що з початку року закрито 454 тис. підприємців, більшість з яких були "сплячими" та не здійснювали діяльність", реально ж тих, хто працює, – усього 85,8 тис. Відкрилося 196 тис. нових підприємців, разом зареєстровано 1 млн 650 тис. ФОП.
  • Глава СБУ Грицак і бізнес-омбудсмен Шемета підписали меморандум про партнерство та співпрацю з обміну інформацією. Грицак заявив, що СБУ не ставить перед собою за мету боротьбу із бізнесом, але в державних інтересах зупинить тих, хто працює на ворога.
  • 10 вересня на полігоні під Кропивницьким загинули 2 десантників 25 бригади. Військова прокуратура встановила, що їх застрелив товариш по службі.
  • Футбольній команді Динамо Київ зараховано технічну поразку за відмову грати в Маріуполі проти місцевого "Металурга".
  • До проекту державного бюджету на 2018 рік закладено середньорічний курс гривні на рівні 29,3 ₴/$. Мінфін планує підвищити з 1 січня 2018 року мінімальну зарплату до 3723 грн, а прожитковий мінімум – до 1700 грн. Прогноз зростання ВВП за підсумками року становить 3 %, рівня інфляції – 7 %. Дефіцит бюджету оцінюється в 2,4 %. Міністр фінансів Данилюк заявив, що економіка відновлюється, тому доходи громадян зростають. Він повідомив, що до бюджету закладено достатньо коштів для збільшення пенсій, відповідно до закону, що має прийняти Верховна Рада вже у вересні.
  • Нацбанк констатував, що за підсумками серпня річна споживча інфляція становила 16,2 % за рахунок зростання цін практично за всіма товарними групами, особливо, за продуктами харчування, а також через посилення тиску на ціни з боку виробничих витрат.
  • За словами глави Мінфіну, місія Міжнародного валютного фонду відвідає Україну наприкінці вересня для узгодження перегляду параметрів програми кредиту розширеного фінансування EFF. Данилюк сподівається, що Україна отримає до кінця року ще два транші за цією програмою, проте не зміг назвати їх розмір.
  • За три місяці кількість банків, які не виконали норматив докапіталізації у 200 млн грн, встановлений НБУ, скоротилася з 22 до 7. Фінансово неспроможними визнано 2 банки, ще один – відмовився від банківської ліцензії.
  • На міжбанківському ринку сталася невелике корегування курсу: 26,01 ₴/$ (-0,06 грн), 31,29 ₴/€ (-0,24 грн), 4,55 грн/10₽ (-0,03 грн) . На думку фінансових аналітиків, це пов'язано зі зменшенням залишків на кореспондентських рахунках банків і зниженням тиску на готівковому ринку. НБУ на ринок не виходив, обсяг торгів був середнім.

Київ

  • 4 станції столичного метро було закрито через задимлення, причина якого, за заявою керівництва метрополітену, – коротке замикання й тління одного із кабелів. Ця подія викликала в Росії більший резонанс, ніж в українських ЗМІ.

Війна

  • За офіційними даними, за попередню добу втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна й світ

  • Сімферопольський суд в окупованому Криму засудив заступника глави Меджлісу Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму за "організацію масових заворушень 26 лютого 2014 року", коли кримські татари вийшли на протест проти окупації. У Міністерстві у справах тимчасово окупованих територій заявили, що вирок буде оскаржено в Європейському суді з прав людини, а особи, причетні до переслідування Чийгоза, зазнають відповідальності, відповідно до норм міжнародного права. Рада Європи засудила вирок, підкресливши, що він суперечить зобов'язанням Росії з Конвенції про захист прав людини та зазначив, що ніхто не може бути притягнутий до відповідальності згідно із законом, що не був чинним на момент його застосування.
  • Український МЗС зажадав посилення режиму санкції проти РФ через проведення "виборів губернатора" у Севастополі.
  • Президент Путін у розмові з канцлером Німеччини Меркель заявив, що Росія не проти розміщення миротворців ООН на всій території ОРДЛО, проте підкреслив, що миротворці мають забезпечувати лише охорону спостерігачів ОБСЄ. Переговори ж про введення місії ООН необхідно вести з "сторонами конфлікту", до яких РФ не входить.
  • Польща, Румунія, Молдова та Угорщина вважають, що закон про освіту, прийнятий Верховною Радою минулого тижня, порушує права національних меншин. У відповідь Міністерство освіти заявило про повну відповідність нового закону положенням Конституції. За словами чиновників, він дає достатні можливості розвитку для навчання мовами нацменшин.

Тренди

  • Міністр фінансів Данилюк починає Road Show у фінансових столицях світу – Лондоні, Нью-Йорку та Бостоні з метою розміщення нових українських державних облігацій терміном на 7-10 років. За словами міністра, їх буде використано для викупу існуючих зобов'язань, що випущено для реструктуризації держборгу України, термін погашення яких настає 2019-2020 рр. За наступні 4 роки Україна має повернути близько $20 млрд, а наявних коштів не вистачить для цих виплат. Данилюк вважає, що облігації вдасться розмістити на умовах виплати 7 % річних, оскільки економічна ситуація в світі покращилася, і деякі країни з перехідними економіками вже змогли здійснити запозичення під 7,75 % річних. Для розміщення українських облігацій вирішальним фактором може стати отримання наступного траншу кредиту МВФ.
  • У Львові відбулася зустріч колишнього грузинського президента, лідера "Руху нових сил" Саакашвілі, із лідерами партій "Батьківщина" Тимошенко, "Громадянська позиція" Гриценком та "Об'єднання Самопоміч" Садовим, а також деякими опозиційними політиками для створення широкої опозиції чинному режиму. Хоча спільного брифінгу за підсумками зустрічі не було, шанс створення "фронту" проти чинного президента, на думку політологів, досить високий. У цьому випадку об'єднана політсила може розгойдати ситуацію й довести її до позачергових виборів, на яких може здобути серйозне представництво у парламенті та повністю змінити розстановку політичних сил.
    Саакашвілі повідомив, що подав позов про скасування указу Порошенко про призупинення його громадянства. МВС повідомило, що кордон у пункті пропуску Шегині порушили близько 60 осіб. Активісти "Руху нових сил" повідомили про затримання деяких осіб, які взяли участь у "прориві" державного кордону. Юристи вказують на нестиковки у правовій позиції президента, Держприкордонслужби та МВС, а також очевидні порушення закону в перешкоджанні громадянам у поверненні на територію України, що ставить під сумнів законність заяви про "незаконність" перетину кордону Саакашвілі.

No comments:

Post a Comment