September 10, 2017

09.09.2017: Росія продовжує незаконний видобуток газу на кримському шельфі

Росія продовжує незаконний видобуток газу на кримському шельфі
Росія продовжує незаконний видобуток газу на кримському шельфі

Головні події і теми доби 09.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія продовжує незаконний видобуток газу на кримському шельфі.
  • Учора на Донбасі загинув ще один військовослужбовець.
  • Прихильники Саакашвілі готові до його повернення в Україну.

В Україні

  • Прихильники Саакашвілі прибули до прикордонного пункту пропуску "Краковець" на українсько-польському кордоні, через який колишній грузинський президент, позбавлений українського громадянства, має намір в'їхати до України. Сюди ж влада стягнула кілька автобусів "тітушек", які можуть влаштувати безлади у момент в'їзду. Схоже, Порошенко визначився з методом витіснення Саакашвілі із країни – заступник начальника Держприкордонслужби Серватюк заявив, що після прибуття на прикордонний пункт у Саакашвілі відберуть усі паспорти та відправлять назад до Польщі.
  • Президент Порошенко підписав закон про скасування оподаткування доходів нерезидентів від вкладення в українські державні цінні папери.

Війна

  • Обстановка на фронті знову загострилася, бойовики із кожним днем ​​збільшують інтенсивність і кількість обстрілів позицій українських військ і населених пунктів. Унаслідок мінометного обстрілу під Красногорівкою загинув військовослужбовець, ще один – поранений. Прес-секретар Генштабу Селезньов заявив, що на окупованій території Донбасу наразі перебуває до 40 тис. проросійських бойовиків і до 6 тис. кадрових російських військовослужбовців, що функціонально підпорядковані збройним силам РФ.
  • Український корабель берегової охорони, на якому були представники Нафтогазу, Чорноморнафтогазу, прокуратури, Госгеоконтролю та інших відомств, обстежив чотири газових родовища на шельфі між материковою Україною та окупованим Кримом. Держприкордонслужба повідомила, що окупанти продовжують незаконно видобувати газ із українських родовищ,, частину бурових платформ переміщено на нові місця. У ході рейду зафіксовано присутність озброєних осіб, які наводили зброю на українське судно. Матеріали огляду буде використано для підготовки позовів до Росії у міжнародних судах.

Україна й світ

  • Заступник глави адміністрації президента Єлісєєв заявив, що проект резолюції про введення миротворців на Донбас знаходиться в Раді Безпеки ООН ще з 2016 року, проте не розглядався через украй негативну позицію Росії. Кілька днів тому Україна подала оновлений проект.
  • Канцлер Німеччини Меркель у ході кампанії із виборів до Бундестагу заявила, що санкції проти Росії буде знято після досягнення миру на Донбасі. Вона повідомила, що постійно працює над налагодженням добрих відносин Німеччини та РФ і спільно з Францією докладає зусиль для досягнення "мирних умов" на Донбасі. Меркель піддала критиці окупацію Криму Росією, агресію в східній Україні та підтримала введення санкцій ЄС, оскільки агресія порушує принципи миру епохи після Другої світової війни.

No comments:

Post a Comment