September 09, 2017

08.09.2017: У центрі Києва вибухнув автомобіль із грузинським громадянином

У центрі Києва вибухнув автомобіль із грузинським громадянином
У центрі Києва вибухнув автомобіль із грузинським громадянином

Головні події і теми доби 08.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У центрі Києва вибухнув автомобіль із грузинським громадянином.
  • На Донбасі знову загострення – поранено 5 військовослужбовців.
  • Із 9 вересня в Україні знову подорожчає алкоголь.

В Україні

  • Глава Нафтогазу Коболєв повідомив, що перемовини щодо узгодження формули ціни на газ із Газпромом завершилися безрезультатно. Проведення переговорів було вимогою Стокгольмського арбітражу в судовому процесі за взаємними позовами Газпрому та Нафтогазу про ціну на газ, поставлений 2010-2014 рр. і для майбутніх поставок російського газу до України. Коболєв очікує проміжного рішення арбітражу у цій справі в листопаді.
  • Міністр соціальної політики Рева заявив, що більшість поправок депутатів до нового пенсійного закону вже узгоджено, і законопроект готовий для голосування в другому читанні. За його словами, відповідно до нового закону, страховий стаж підвищуватиметься послідовно та протягом 10 років досягне 35 років. Він повідомив, що підвищення мінімальної зарплати спричинило появу 400 тис. нових платників єдиного соціального внеску та створило резерв для підвищення пенсій. Віце-прем'єр-міністр Розенко стверджує, що підвищення мінімальної зарплати дало поштовх економічному розвитку та підвищенню доходів громадян, однак він не згадав про зростання цін на продукти, комунальні послуги, товари та пальне, до яких призвело підвищення зарплати.
  • Із 9 вересня в Україні знову подорожчають алкогольні напої – від 6,5 % на коньяки й до 30 % – на кріплені вина.
  • Держстат зафіксував в серпні дефляцію 0,1 %, порівняно із липнем, при цьому в річному численні зростання цін із початку року становило 16,2 %, що набагато перевищує закладені до бюджету параметри.
  • Після оголошення Мінфіном про намір випуску ОВДП для викупу раніше випущених єврооблігацій із терміном погашення в 2019-2020 рр. вони різко підскочили у ціні. Експерти оцінюють обсяг нового випуску в $2,0-2,5 млрд, що набагато вище озвученої міністром фінансів Данилюком цифри $1,7 млрд.
  • Гривня продовжує дешевшати: 26,07 ₴/$ (+0,07 грн), 31,44 ₴/€ (+0,32 грн), 4,57 грн/10₽ (+0,02 грн). Нацбанк знову був змушений продавати долари за механізмом "запиту кращого курсу". За оцінками учасників ринку, банки купили близько $21,0 млн. Перекіс між готівковим і безготівковим курсом зменшився, проте в обмінних пунктах курс продажу, як і раніше, перевищує 26,30 грн/$.

Київ

  • У Києві скоєно теракт – підірвано автомобіль грузинського добровольця, якого соратники називають особистим ворогом президента Чечні Кадирова. У машині також перебували жінка, що дістала важкого поранення, і дитина. СБУ заявила, що на загиблого полювали російські спецслужби. У цей самий день відбувся напад на автомобіль із громадянами Киргизстану, двоє з яких дістали поранень у результаті стрілянини по їхньому автомобілю з автоматів.

Війна

  • Обстановка на Донбасі знову загострюється, бойовики все частіше обстрілюють позиції українських військ і населені пункти із мінометів. За попередню добу поранено 5 військовослужбовців.
  • Представник України на переговорах в Мінську Кучма заявив, що проект закону про "реінтеграцію Донбасу" вже повністю підготовлено, і президент Порошенко внесе його до Верховної Ради в найближчі дні. Кучма стверджує, що в ньому прописано "зобов'язання України на рівні тристоронньої контактної групи". Він назвав "знущанням" російський проект резолюції Ради Безпеки ООН про введення миротворчих сил і розміщення їх тільки уздовж лінії фронту.

Україна й світ

  • Глава МЗС Франції Ле Дріан повідомив, що російський проект резолюції Генеральної Асамблеї ООН "потребує грунтовного вивчення". Польський МЗС вважає єдиним варіантом розміщення миротворців ООН вздовж українсько-російського кордону й тільки у співпраці з Україною.
  • У Мінську відбулася акція протесту проти навчань "Захід-2017", учасники якої назвали маневри загрозою національному суверенітету Білорусі.

Тренди


  • Влада всіляко намагається перешкодити перетину кордону колишнім грузинським президентом Саакашвілі, якого у липні позбавлено українського громадянства президентом Порошенком. Автоколону прихильників Саакашвілі, що вирушила із Києва у напрямку пункту пропуску Краковець, було незаконно зупинено озброєними автоматами співробітниками спецназу, які спробували обшукати машини активістів. Держприкордонслужба рекомендувала утриматися від перетину кордону із Польщею у Краковці 10 вересня та обмежила діяльність ЗМІ у прикордонній зоні. До ЗМІ вкинуто інформацію про зустрічі, що нібито відбулася, Саакашвілі з олігархом Коломойським.

No comments:

Post a Comment