September 08, 2017

07.06.2017: Порошенко виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради

Порошенко виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради
Порошенко виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради

Головні події і теми доби 07.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради.
  • Влада готується до перетину кордону колишнім грузинським президентом Саакашвілі.
  • На Донбасі під час "перемир'я" загинув ще один український військовослужбовець.
  • Поліція застосувала силу до учасників протестів за легалізацію іномарок на іноземних номерах.
  • Сина українського офіцера, що зник у Білорусі, знайдено у російському СІЗО.

В Україні

  • Президент Порошенко виступив у Верховній Раді зі щорічним посланням. Він заявив, що Україна має намір увійти до Шенгенської зони та приєднатися до митного й енергетичного союзу ЄС. Порошенко не сказав про те, що лідери Євросоюзу неодноразово підкреслювали неможливість розширення за рахунок України, а в постанові Ради ЄС прямо прописано заборону прийняття України. Порошенко заявив, що країна ще не вибралася із фінансової прірви, люди втомилися, у суспільстві є тотальна недовіра до державних інститутів, тому потрібно діяти швидко в боротьбі з корупцією та в економічних перетвореннях. Порошенко заявив, що не погодиться на вибори президента Верховною Радою й на перехід до парламентської республіки. Він фактично визнав, що виборний процес уже стартував, проте наполягає на тому, що вибори відбудуться у визначені Конституцією терміни. Президент запропонував скасувати депутатську недоторканність із 2020 року, таким чином, нинішній склад депутатів збереже цей привілей. Він стверджує, що навчання Захід-2017 є загрозою національній безпеці та підготовкою до наступальної війни. За його словами, миротворці на Донбасі мають бути присутніми на всій території ОРДЛО та на неконтрольованій Україною ділянці російсько-українського кордону. Президент анонсував внесення до парламенту законопроекту про мову, покликаний установити "баланс" між українською та іншими мовами.
    Увечері депутати президентської фракції взяли участь у вечірці у державній резиденції Залісся, яку влаштував Порошенко.
  • Верховна Рада прийняла поправки до Податкового кодексу, відповідно до яких доходи нерезидентів від українських державних цінних паперів і держборгу звільняються від оподаткування.
    Парламентський комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення схвалив частину поправок до пенсійного законопроекту уряду та відправив його на друге читання.
  • У Києві перед будівлею парламенту поліція застосувала силу до учасників мітингу, які вимагають зниження мит для оформлення старих автомобілів з Європи та легалізації раніше ввезених авто. Представник президента у Верховній Раді Луценко заявила, що в найближчі 3 місяці парламент прийме закон про заборону незаконного ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією.
  • Пункт пропуску Краковець на українсько-польському кордоні огородили колючим дротом перед очікуваним поверненням до України колишнього президента Грузії Саакашвілі, якого президент Порошенко позбавив українського громадянства в липні за надання неправдивих даних про кримінальне переслідування в Грузії. Генеральна прокуратура підтвердила отримання від Грузії запиту на екстрадицію Саакашвілі. Запит розглядає Міністерство юстиції. Раніше депутати оприлюднили документи, які свідчать про те, що українська влада знала про відкриті в Грузії проти Саакашвілі кримінальні справи, більш того, неодноразово відмовляли грузинської прокуратурі в екстрадиції.
  • Міністерство фінансів оголосило про випуск нових єврооблігацій на суму $1,5 млрд (із загальної суми $3,6 млрд) для викупу державних облігацій із терміном обігу до 2019 і 2020 рр.
  • Курс гривні знову дещо знизився за невеликого перевищення попиту на валюту над її пропозицією: 26,00 ₴/$ (+0,02 грн), 31,13 ₴/€ (+0,13 грн), 4,55 грн/10₽ (+0,02 грн). Нацбанк на торги не виходив. На готівковому ринку курс гривні опустився й досягає в обмінних пунктах 26,55 грн/$, що також справляє тиск і на міжбанківський ринок.

Київ

  • Прокуратура подала позов до суду про повернення у комунальну власність Києва 12,7 % акцій "Київенерго", 61 % – "Київгазу" і 67 % – "Київводоканалу", які були передані Київрадою 2006 року до статутного капіталу підприємства "Київенергохолдинг" і згодом продані третім особам. Кінцевим покупцем акцій "Київенерго" стали підприємства, що належать олігарху Ахметову. Прокуратура підкреслила, що Ахметов є сумлінним вигодонабувачем, оскільки з моменту відчуження акцій у Києва минуло більше 7 років. Учасників "схеми" з крадіжки комунальної власності визнано винними, проте вони залишилися на волі у зв'язку із спливанням 10-річного терміну давності зі справи.

Війна

  • За попередню добу на Донбасі від кулі снайпера під Мар'їнкою загинув ще один український військовослужбовець. Бойовики не дотримують умов режиму припинення вогню та обстрілюють позиції українських військ зі стрілецької зброї, гранатометів і БМП.

Україна й світ

  • Сина українського офіцера Гриба, який зник у Білорусі в серпні, перевезено до РФ. Він перебуває у СІЗО в Краснодарі за звинуваченням у тероризмі.
  • Міністерство оборони Білорусі повідомило, що спільні російсько-білоруські військові навчання "Захід-2017" проходитимуть на території Білорусі й у трьох областях Росії, що межують з країнами Балтії і Польщею. Відомство стверджує, що в цей час жодні інші навчання не проводитимуться. Глава військового комітету НАТО генерал Павел і начальник російського Генштабу Герасимов обговорили ситуацію навколо навчань і обстановку у Сирії. Президент Порошенко у щорічному посланні до парламенту назвав Захід-2017 підготовкою до масштабної війни.

Тренди


  • Прокуратура Швейцарії підтвердила факт конфіскації золота та арешту понад 100 млн швейцарських франків за кількома кримінальними справами про відмивання коштів після зміни влади в Україні та заявила, що жодне із цих розслідувань не пов'язане з колишнім президентом Януковичем, про що оголосив заступник Генпрокурора Єнін.

No comments:

Post a Comment