July 14, 2017

13.07.2017: У першому читанні схвалено урядову пенсійну реформу

У першому читанні схвалено урядову пенсійну реформу
У першому читанні схвалено урядову пенсійну реформу

Головні події і теми доби 13.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У першому читанні схвалено урядову пенсійну реформу.
  • Прийнято закон про Конституційний суд.
  • Верховна Рада дозволила арешт депутата від Опозиційного блоку Добкіна.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла нову редакцію закону про Конституційний суд.
    У першому читанні ухвалено зміни до пенсійного законодавства.
    Депутата Добкіна позбавлено недоторканності, дозволено його притягнення до кримінальної відповідальності, однак Добкіна так і не було заарештовано. Генеральний прокурор Луценко заявив, що Добкіна не було взято під варту у Верховній Раді, оскільки Генпрокуратура не має відповідних повноважень і потрібно рішенне суду, яке може бути отримано лише наступного дня. Луценко вручив підозри депутатам Розенблату та Полякову й пояснив, що вони мають право на внесення застави для виходу на свободу у разі арешту.
    Верховна Рада мінімальним допустимою кількістю голосів затвердила зміни до закону про бюджет на 2017 рік. Витрати й доходи бюджету збільшено на 26,0 млрд грн. Витрати на оплату субсидій збільшено майже на третину (до 61,2 млрд грн). Граничний розмір дефіциту бюджету збережено на рівні 77,65 млрд грн.
    Депутати не затвердили додаткове фінансування Національної громадської телекомпанії у сумі 428 млн грн.
    Парламент так і не зміг обрати аудитора НАБУ за своєю квотою. Депутат Чумак стверджує, що для обрання потрібно повторити весь процес висунення кандидатів із самого початку.
  • Позафракційний депутат Костянтиновський написав заяву про відмову від мандата.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило про виділення на ІІІ квартал понад 100 млн грн на фінансування діяльності 6 політичних партій, представлених у Верховній Раді. Найбільші суми отримали Народний фронт – 28,44 млн грн і Блок Порошенка – 28,02 млн грн.
  • Антимонопольний комітет визнав факт зловживання монопольним становищем компанією Ostchem, що належить олігарху Фірташу.
  • НБУ зберіг прогноз щодо темпів інфляції до 2019 року, згідно з яким рівень інфляції за підсумками 2017 року становитиме 9,1 %, 2018 і 2019 – 6,0 і 5,0 %, відповідно.
  • 2017 року, за оцінками чиновників, грошова маса зросте на 7,0 %, а репатріація дивідендів іноземними інвесторами – на $700 млн, порівняно із попереднім роком. Від МВФ Нацбанк сподівається отримати до кінця року $3,0 млрд, від ЄС – два кредити на $1,3 млрд, від інших донорів – $0,3 млрд.
  • На міжбанківському ринку, після помітного зміцнення у середу, сталася невелика корекція курсу гривні щодо долара: 25,97 ₴/$ (+0,06 грн), 29,65 ₴/€ (-0,02 грн), 4, 31 ₴/10₽ (+0,04 грн). Експерти-фінансисти не прогнозують різких курсових коливань і вважають ціну 26,0 грн за долар відповідною поточній економічній ситуації.

Київ

  • Із 15 липня у громадському транспорті Києва подорожчає проїзд і зростуть суми штрафів за неоплачений проїзд.

Війна

  • За офіційними даними, за минулу добу у ході боїв на Донбасі поранено 2 військовослужбовців. Перемир'я бойовики не дотримують, обстріли зафіксовано всією лінією фронту.
  • Прокуратура за рішенням Печерського суду відкрила справу щодо посадових осіб Генштабу за підозрою у перевищенні повноважень при перекиданні військ і техніки до Луганського аеропорту у червні 2014 року, де внаслідок авіакатастрофи загинули 49 десантників і членів екіпажу. Підставою для закриття справи послужила відсутність у Кримінальному кодексі в 2014 році статті, яка передбачає залучення генералів до відповідальності. Апеляція зі справи генерала Назарова, якого засуджено на 7 років за халатність, що спричинила загибель десантників і пілотів, слухатиметься у вересні.

Україна й світ

  • У Києві відбувся саміт Україна–ЄС. За його підсумками так і не було прийнято спільної декларації через відмову кількох країн Євросоюзу підтримувати евроінтеграційні прагнення України.
    Віце-президент Єврокомісії Домбровскіс заявив, що Україні для отримання третього траншу макрофінансової допомоги ЄС в сумі €600 млн потрібно виконати ще 7 вимог, одна з яких залишилася невиконаною при отриманні другого траншу, – зняття заборони на експорт необробленої деревини.
  • ФСБ РФ затримала директора компанії, яка поставила турбіни Siemens до Криму в обхід санкцій, за розголошення державної таємниці.
  • Усесвітній банк поліпшив прогноз ВВП України в 2018 році з 3,0 до 3,5 %, а в 2019 – з 3,0 до 4,0 % і закликав українську владу скасувати мораторій на продаж землі з січня 2018 року.

Тренди


  • Ситуація навколо націоналізації Приватбанку залишається невизначеною. Колишні власники банку (у тому числі олігарх Коломойський) подали понад 90 позовів до НБУ та уряду до судів України й Кіпру. Чиновники НБУ наполягають на тому, що націоналізація була єдиним способом порятунку банку від банкрутства, називаючи його фінансовою пірамідою, і стверджують, що всі кредити було видано компаніям, що  пов'язані з колишніми власниками.
  • По завершенні саміту Україна–ЄС глава Єврокомісії Юнкер заявив, що ЄС не наполягає на створенні окремих антикорупційних судів. На його думку, головне – це напрямок руху. У той самий час міжнародна правозахисна організація Transparency International категорично виступає проти створення антикорупційних палат при існуючих судах, оскільки вони будуть залежними й керованими ззовні. Національне антикорупційне бюро різко відреагувало на заяву Юнкера, назвавши його наслідком цілеспрямованої дезінформації європейських партнерів України, відмова від антикорупційного суду не розв'яже проблему відсутності вироків щодо топ-корупціонерів, а лише посилить її. Про незгоду із позицією Юнкера також заявила депутат Європарламенту Хармс, що активно підтримує Україну.
    Заступник глави адміністрації президента Єлісєєв повідомив, що українська влада запропонувала ЄС створити міжнародний консорціум із перекачування російського газу, оскільки "в ЄС розуміють, що Північний потік-2" є політичним проектом.

No comments:

Post a Comment