July 05, 2017

04.07.2017: Кіберполіція повідомила про запобігання ще однієї вірусної атаки

Головні події і теми доби 04.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кіберполіція повідомила про запобігання ще однієї вірусної атаки.
  • Парламентський комітет відмовився позбавляти недоторканності депутата Довгого.
  • Україна навряд чи отримає транш від МВФ до осені.

В Україні

  • Регламентний комітет Верховної Ради одностайно відмовився позбавляти недоторканності депутата від фракції "Воля народу" Довгого за поданням Генпрокуратури. У соцмережах активно обговорюють це рішення, оскільки більшість експертів і громадських активістів переконані в участі депутата у великих корупційних аферах, що пов'язані із виділенням землі в Києві.
    Спеціальна антикорупційна прокуратура та НАБУ представили додаткові докази провини депутата від Народного фронту Дейдея, якого регламентний комітет також відмовився позбавляти недоторканності, і стверджують, що докази отримано легально. За заявою керівників відомств, такі дії парламентаріїв не дозволяють закінчити розслідування та притягнути депутатів до кримінальної відповідальності.
  • Кіберполіція оголосила про запобігання ще однієї атаки вірусу Petya.A через розсилання оновлень програмного забезпечення електронної звітності М.Е.Doc. Вилучено сервера розробника – компанії "Інтелект-сервіс". Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що кіберзлочинці, що планували атаку, пов'язані з Росією. Прес-служба кіберполіції заявила про намір притягнути керівництво компанії до відповідальності за неусунення недоліків у захисті. Глава СБУ Грицак вважає метою кібератаки дестабілізацію ситуації в Україні, незважаючи на те, що зловмисники прикривалися фінансовими мотивами.
  • Прес-служба Нафтогазу оголосила про початок переговорів із Газпромом щодо визначення сум, які компанії мають виплатити одне одному за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Кабмін подовжив термін аналогового телевізійного мовлення до 30 червня 2018 року через фінансово-економічні та соціальні проблеми, що перешкоджають переходу на цифрове телемовлення. Підписаний 2006 року міжнародний меморандум передбачав повний перехід на "цифру" до червня 2015 року.
  • Компанії, пов'язані із колишнім власником Приватбанку олігархом Коломойським, подали на банк позови про відшкодування збитків через націоналізацію на суму майже у 9 млрд грн. Глава Наглядової ради Приватбанку Шлапак, що подав у відставку, слідом за главою НБУ Гонтаревої, яка також подала у відставку, заявив, що компаніям, які пов'язані із Коломойським, безпідставно видано кредитів на 190 млрд грн, що становить 97 % кредитного портфелю банку.
  • Офіційний курс гривні практично не змінився, обсяг торгів був незначним через вихідний день ​​на міжнародних біржах: 26,01 ₴ ​/$ (+0,02 грн), 29,54 ₴/€ (-0,02 грн), 4,39 ₴/10₽ (-0,02 грн).

Війна

  • Інтенсивність бойових дій за попередню добу дещо знизилася через несприятливі погодні умови на Донбасі. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, втрат серед військовослужбовців і цивільних осіб немає.
  • Заступник міністра оборони Руснак заявив, що сума прямих збитків від руйнування інфраструктури Донбасу внаслідок російської агресії становить близько $50 млрд.

Україна й світ

  • Європарламент підтримав виділення додаткових торгових преференцій для українських виробників.
  • За даними інформаційного агентства Bloomberg, черговий транш кредиту МВФ Україна не отримає, принаймні, до осені, оскільки Верховна Рада не прийняла рішень щодо земельної і пенсійної реформ, що були головною умовою для виділення коштів.

Тренди

  • Судове рішення про конфіскацію $1,5 млрд, що належать "сім'ї" колишнього президента Януковича та його оточенню, досі не опубліковано, що, на думку депутатів та активістів правозахисних організацій, перешкоджає громадському контролю за їх розподілом.
  • Міністр у справах тимчасово окупованих територій і вимушених переселенців Черниш стверджує, що його відомство не бере участі у розробці законопроекту про "реінтеграцію" окупованих територій Донбасу. Паралельно із президентською адміністрацією та РНБО законопроекти про статус Донбасу розробляють депутат від Опозиційного блоку Німченко та лідер проросійського руху "Український вибір", кум президента РФ Путіна Медведчук. Заступник голови Верховної Ради Геращенко заявила, що РНБО може розглянути та затвердити законопроект про "реінтеграцію" Донбасу вже наступного тижня.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment