June 28, 2017

27.06.2017: Україна зазнала потужної кібератаки

Україна зазнала потужної кібератаки
Україна зазнала потужної кібератаки

Головні події і теми доби 27.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Українські компанії, банки та держструктури зазнали потужної кібератаки.
  • У Києві підірвано одного із керівників української розвідки.

В Україні

  • Комп'ютери деяких українських компаній і банків було атаковано вірусом "Petya.A", що шифрує файли на дисках і вимагає викуп за розшифрування. Нападу піддалися велика кількість банків, Кабмін, аеропорт Бориспіль, Київський метрополітен, Нова пошта, Укренерго, ДТЕК телеканал Інтер та інші підприємства, банки й держструктури. Державна фіскальна служба тимчасово припинила прийом електронних документів. Користувачі повідомили, що вірус розсилався електронною поштою та системами "клієнт–банк". На сайті СБУ та в мікроблозі служби у соцмережі Facebook опубліковано інструкцію щодо запобігання зараження вірусом. Держспецзв'язку повідомила, що державні реєстри внаслідок атаки не постраждали, робота сайтів органів влади відновлюється. Кіберполіція оголосила про початок розслідування кримінальної справи за фактом втручання до роботи комп'ютерних мереж.
    Крім України, вірус пошкодив комп'ютери в Європі та Росії. "Лабораторія Касперського" поспішила заявити, що вірус, який атакував українські підприємства, не подібний до "Petya.A".
    У Києві у власній машині підірвано керівника одного із спецпідрозділів Головного управління розвідки Шаповала. Українські силові структури заявили, що теракт здійснено російськими спецслужбами, загиблий працював над збиранням доказів агресії РФ в Україні.
    Глава РНБО Турчинов провів екстрену нараду із керівниками структур безпеки та оборони з протидії гібридним загрозам з боку Росії. За результатами наради РНБО ухвалила рішення про посилення контртерористичного та контррозвідувального режимів у Києві та регіонах України.
  • Нафтогаз переказав до бюджету 13,3 млрд грн дивідендів і 2,4 млрд грн – авансового платежу з податку на прибуток. Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що компанія стала прибутковою завдяки "послідовній роботі з реформування Нафтогазу та енергетичного сектора України". При цьому Коболєв не згадав про більш ніж чотирикратне підвищення цін на газ з минулого року.
  • Суд конфіскував 132 тис. грн, внесених фізичними особами до каси партії "Самопомоч"  як пожертвування за заявою Національного агентства з питань запобігання корупції. Раніше на великі суми оштрафовано партії "Батьківщина" та "Укроп".
  • Генпрокуратура повідомила про завершення розслідування вбивства проросійського журналіста Бузини.
  • Сукупний державний і гарантований державою борг України виріс у травні ще на $130 млн і досяг $74,7 млрд.
  • НБУ змінив порядок ведення реєстру аудиторських фірм і посилив вимоги до них.
  • Головою Наглядової ради Приватбанку після відставки Шлапака обрано його заступника – турецького фінансиста Акчакочу.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 26,08 ₴/$ (+0,04 грн), 29,41 ₴/€ (+0,04 грн), 4,43 ₴/10₽ (+0,02 грн). Посилення євро щодо гривні пов'язане зі зміною курсової різниці євро–долар на світових ринках.

Війна

  • Кількість порушень режиму припинення вогню бойовиками, у тому числі із застосуванням важких озброєнь, знову зростає. За минулу добу, за офіційними зведеннями, втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • ЗМІ оприлюднили ім'я командира диверсійної групи, що була захоплена на українській території у ході проведення спецоперації. Ним виявився військовослужбовець-контрактник російської армії Агєєв.

Україна й світ

  • Московський суд подовжив ще на 3 місяці арешт українського журналіста Сущенка за підозрою у “веденні шпигунської діяльності проти Росії", незважаючи на протести українського МЗС і міжнародних правозахисних і журналістських організацій.
  • Британська державна телекомпанія BBC опублікувала на своєму сайті матеріал про виплати в 2012-2013 рр. більше $17 млн ​​із "чорної каси" Партії регіонів американському політтехнологу Манафорту. Публікація спростовує твердження голови Спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницького, який заявив після візиту президента Порошенка до США, що факт виплат Манафорту "не підтверджено".
  • Прокуратура АРК Крим має намір залучити експертів NASA до розслідування кримінального провадження щодо будівництва Керченського мосту.
  • Заступник міністра закордонних справ Зеркаль попередила про "негативні наслідки введення візового режиму для громадян РФ".

Тренди


  • Заступник глави адміністрації президента Єлісєєв спробував пояснити сутність пропозицій французького президента Макрона, висунені ним під час візиту президента Порошенка до Парижа. Макрон запропонував "дослівно" виконати мінські домовленості шляхом "дрібних, але конкретних кроків". Такий план, за відсутності адекватної реакції українського зовнішньополітичного відомства, позбавляє президента Порошенка та його оточення свободи маневру й та дає можливість Росії звинуватити Україну у невиконанні своїх зобов'язань.
    Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що телефонні перемовини глав держав – членів "нормандської четвірки" відбудуться найближчими днями.
  • У Кіровоградській області "охоронною фірмою", що належить депутату від Народного фронту Юрію Березі, під прикриттям спецпідрозділів поліції після підробки документів на право власності здійснено спробу рейдерського захоплення фермерського господарства. Жителям села за допомогою учасників військових дій вдалося відбити атаку, проте спецпідрозділи знову увірвалися до села, били жителів і незаконно відбирали в них майно та гроші. Після допиту "із пристрастю" у прокуратурі фермера шпиталізовано. Конфлікт триває.

No comments:

Post a Comment