June 15, 2017

14.06.2017: Кабмін затвердив середньострокове планування бюджету на 2018-2020 рр

Кабмін затвердив середньострокове планування бюджету на 2018-2020 рр
Кабмін затвердив середньострокове планування бюджету на 2018-2020

Головні події і теми доби 14.06.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін затвердив середньострокове планування бюджету на 2018-2020 рр.
  • Зустріч Порошенка й Трампа відбудеться найближчим часом.
  • 80 млн грн стягнуто із дочірнього підприємства Газпрому у рахунок штрафу за позовом АМКУ.

В Україні

  • Уряд прийняв пропозицію про середньострокову трирічну бюджетну резолюцію на 2018-2020 рр., яку представлено Міністерством фінансів.
  • Кабмін спростив процедуру переведення дачних будинків до житлового фонду.
  • Ще на місяць, до 14 липня, подовжено режим надзвичайного стану в енергетиці.
  • Вступну кампанію до вишів буде проведено з 29 червня по 25 липня. Абітурієнти можуть подавати заяви в електронній формі до 9 навчальних закладів денної і заочної форм навчання через спеціальний сайт Міністерства освіти. Також дозволено подання заяв до приймальних комісій у паперовому вигляді за наявності в абітурієнтів пільг або відмінності у персональних даних зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та документах, що засвідчують особу.
  • Мобільний оператор Vodafone та система міжнародних розрахунків MasterCard запустили спільний проект – електронний гаманець, який дозволить оплачувати абонентам оператора послуги понад 300 сервісів.
  • Господарський суд дозволив стягнути майже 80 млн грн дивідендів, що належать дочірньому підприємству російського Газпрому – Газтранзиту в рахунок погашення боргу за позовом Антимонопольного комітету про зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу.
  • Вищий адміністративний суд визнав законною заборону на доступ до російських соціальних і пошукових мереж для українських громадян.
  • Прокуратура повідомила про заочну підозру в створенні злочинної організації і зловживанні службовим становищем колишньому міністру податків і зборів Клименку.
  • Після зміцнення гривні протягом тижня, на ринку зафіксовано невелику корекцію курсу: 26,01 ₴​/$ (+0,02 грн), 29,14 ₴/€ (-0,01 грн), 4,56 ₴/10₽ ( -0,01 грн). Попит і пропозиція на валюту було збалансовано, НБУ на торги не виходив.

Війна

  • Ситуація на фронті залишається вкрай напруженою, бойовики обстрілюють позиції українських військ і населені пункти із важкої артилерії. За офіційними даними, унаслідок бойових дій дістали поранень 3 військовослужбовців. Під обстріл потрапили селище Суха Балка у передмістях Горлівки, де загинув місцевий житель, а також житлові квартали Авдіївки, селище Піски, Красногорівка, Мар'їнка та населені пункти в околицях Маріуполя.
  • Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" зажадала від "влади Донецької республіки" негайного звільнення журналіста-блогера Васіна, що був затриманий бойовиками на окупованій території майже два тижні тому.
  • Аналіз перерахувань Пенсійного фонду в квітні-травні показав різке скорочення виплат у Донецькій області – майже на 0,5 млрд грн або 11 %, порівняно із березнем.
  • Росія готує вторгнення чергового "гуманітарного" конвою до України через неконтрольовані пункти пропуску на кордоні.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що зустріч президентів Порошенка й Трампа заплановано наступного тиждня, однак не зміг назвати її точну дату. За словами Клімкіна, обговорюватимуться ситуація з виконанням Росією мінських домовленостей, ситуація в окупованому Криму та доступ міжнародних спостерігачів в ОРДЛО. Серед тем зустрічі також – поглиблення двосторонньої співпраці та сприяння США в проведенні реформ в Україні, у тому числі у сфері безпеки та оборони.
  • Сенат США прийняв законопроект про введення нових санкцій проти Росії за втручання до президентськихі виборів, агресію в Сирії та окупацію Криму. Санкції спрямовано проти підприємств ключових сировинних галузей економіки, а також деяких фізичних осіб. Законопроект набуде чинності після схвалення нижньою палатою Конгресу та підпису президентом Трампом.
  • Білоруський Нацбанк з 1 липня відмовляється від російського рубля як резервної валюти та виключає його з кошика валют і золотовалютних резервів.
  • Структури ЄС погодили розширення торгових преференцій для України на термін до 3 років як доповнення до угоди про зону вільної торгівлі, скоротивши частину з них і поставивши умовою посилення боротьби з корупцією та посилену перевірку товарів, які ввозяться на території ОРДЛО.
  • Із 15 червня в Європі скасовано плату за роумінг між мобільними операторами країн Євросоюзу.
  • Міжнародний суд ООН в Гаазі затвердив графік засідань за позовами України до Росії. До 12 липня сторони мають подати свої позиції за позовами.
  • Влада Євросоюзу наполягають на створенні в Україні спеціального антикорупційного суду.

Тренди

  • Президент Порошенко прогнозує прийняття Верховною Радою найближчим часом розробленого його адміністрацією законопроекту про окуповані території Донбасу та їх реінтеграцію на умовах, закріплених в мінських "угодах" (домовленостях). При цьому Порошенко підкреслив, що не має наміру скасовувати на Донбасі режим антитерористичної операції, оскільки, на його думку він дозволяє застосування Збройних сил для бойових дій.
    Заява секретаря РНБО Турчинова про "новий формат військових дій на Донбасі та висловлювання американських політиків про можливість іншого вирішення кризи у східній Україні ", дозволяє деяким експертам прогнозувати опрацювання нових "Мінських домовленостей-3". Однак остаточне рішення залежить лише від того, чи буде воно вигідно президенту РФ Путіну.
  • Із 1 липня Державна фіскальна служба почне розсилати вимоги про сплату податку на нерухомість, який становить в різних містах від 1 % до 3 % від мінімальної заробітної плати в рік за кожен зайвий метр загальної площі понад 60 м2 для квартир і 120 м2 – для будинків. Проблема полягає в тому, що більшість житлового фонду зареєстровано в органах БТІ в паперовому вигляді та не переведено в електронну форму, а підставою для сплати податку, за твердженням юристів, служать лише податкові повідомлення ДФС.
  • Сміттєва атака" на главу партії "Об'єднання Самопоміч" мера Львова Садового триває. У відповідь на прохання до уряду про допомогу у розв'язанні проблеми із вивезенням з міста відходів, прем'єр-міністр Гройсман заявив: "Візьміть і зробіть", натякнувши на слоган партії "Самопоміч". Гройсман стверджує, що Садовий, будучи мером більше 10 років, мав можливість розв'язати цю проблему. Однак виділення земель під полігони та планування екологічних заходів виходить за межі повноважень мера. Таким чином Гройсман відкрито шантажує Садового "сміттєвої" проблемою. Більшість експертів упевнені, що ці дії влади спрямовано на "вбивство" рейтингу Садового перед можливими позачерговими парламентськими виборами.<
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment