May 24, 2017

23.05.2017: Подав у відставку міністр агрополітики

Подав у відставку міністр агрополітики
Подав у відставку міністр агрополітики

Головні події і теми доби 23.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Подав у відставку міністр агрополітики.
  • Верховна Рада встановила 75-відсоткову квоту української мови на телерадіомовлення.
  • Окружний адмінсуд Києва визнав націоналізацію Приватбанку частково незаконною.

В Україні

  • Верховна Рада перейменувала Мукачево (українська назва "Мукачеве") "за побажаннями місцевих жителів з метою виправлення помилки, що була допущена після приєднання Закарпатської області до Української РСР".
    Прийнято закон про захист древніх лісів, тут заборонено будь-яку вирубку, у тому числі й санітарну.
    Скасовано реєстрацію іноземних інвестицій, передбачено лише формальне інформування органів держстатистики.
    Внесено зміни до закону про працевлаштування іноземців. На території України дозволено роботу відрядженим іноземцям, співробітникам корпорацій у складі персоналу цих корпорацій, "іноземним вискооплачуваним професіоналам ", випускникам університетів "із першої сотні світового рейтингу ВНЗ", представникам творчих професій та ІТ-сфери.
    Прийнято закон про введення 75-відсоткової квоти українського мовлення на теле- і радіоканалах. Використання інших мов без дубляжу дозволено лише в репортажах із місця подій або в коментарях гостей.
    Телерадіокомпанії зобов'язали зберігати записи ефірів протягом року після їх виходу (до цього термін зберігання записів становив 14 днів).
  • Міністр агрополітики Кутовий подав у відставку. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що кандидатуру на посаду буде представлено ​​після консультацій з коаліцією.
  • Національна комісія встановила вартість ліцензії на зв'язок стандарту 4G. Проведення конкурсу на частоти цього стандарту заплановано до кінця року. На думку деяких експертів, при введенні нового стандарту попередні буде "поховано", а витрати на ліцензії ляжуть на плечі споживачів, що спричинить збільшення абонплати, однак і якість послуг мобільного Інтернету має підвищитися.
  • Україна в І кварталі закупила майже 50 % ядерного пального для АЕС у компанії Westinghouse. Частка закупівель ТВЕЛ у Росії послідовно скорочується.
  • Окружний адміністративний суд Києва визнав рішення про націоналізацію Приватбанку частково незаконним і задовольнив претензії акціонерів Суркісів про повернення 1,4 млрд грн. НБУ має намір оскаржити це рішення суду.
  • Генеральна прокуратура внесла до Верховної Ради подання на зняття недоторканності з депутата фракції "Відродження" Бобова за результатами перевірки електронних декларацій. Два подання на депутатів Дейдея та Лозового відправлено до НАБУ "на доопрацювання".
  • Державний "Ощадбанк" планує надання програмної бухгалтерської платформи замість 1С, що потрапила під санкції.
  • Нацбанк продовжує стримувати зміцнення гривні, скуповуючи надлишки валюти у комерційних банків. На аукціоні він викупив чергові $50 млн. Офіційний курс гривні практично не змінився: 26,30 ₴/$ (-0,04 грн), 29,50 ₴/€ (-0,12 грн), 4,65 ₴/10₽ (-0,01 грн).

Київ

  • Столична влада оголосили про намір підвищити з 15 липня плату за проїзд у муніципальному громадському транспорті на 20-30 %.
  • Борги київських споживачів компанії "Київенерго" за тепло та гаряче водопостачання стрімко ростуть і становлять уже 4,2 млрд грн. Серед них 1,7 млрд грн – борг населення, 1,2 млрд – не отримано постачальником як компенсації пільг і субсидій, заборгованість житлово-комунальних організацій становить 847,0 млн грн.

Війна

  • Обстановка на фронті поблизу Донецька різко загострилася. Бойовики обстріляли житловий сектор Авдіївки із важкої артилерії і РСЗВ "Град", поранено місцевого жителя, зруйновано житлові будинки та об'єкти інфраструктури, під обстріли потрапили й інші населені пункти. За офіційними даними, за минулу добу поранено військовослужбовця.
  • Міністерство у справах окупованих територій планує налагодити видачу біометричних паспортів жителям "непідконтрольних" територій Донбасу. Заступник міністра Тука повідомив, що це питання вирішуватиметься на закритій нараді за участі представників прикордонної служби.
  • Харківський суд засудив до 6 років позбавлення волі одного з активних учасників "Руської весни", що закликав до створення "харківської народної республіки" і брав участь у захопленні громадських будівель.

Україна та світ

  • Міністр юстиції Петренко заявив, що Україна надала до Європейського суду з прав людини докази й пояснення за позовом до Росії про анексію Криму.
  • За оцінками глави військової розвідки США Стюарта, надій на імплементацію мінських домовленостей на Донбасі немає, бої триватимуть і 2018 року. Стюарт вважає, що Росія збереже напруженість у регіоні як важель тиску на Україну й готова до ескалації військових дій у будь-який момент.

Тренди

  • Українська дочірня компанія російського оператора МТС перейменована на "ВФ Україна" та використовує бренд "Vodafone" для надання послуг. Таким чином, її виведено з-під можливого режиму санкцій. На окупованій території Донбасу вона, як і раніше, надає послуги під маркою МТС і залишилася єдиним оператором мобільного зв'язку, що має вихід у телефонні мережі України та за кордон.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко вимагає заблокувати "сепаратистські" веб-сайти. При цьому критеріїв віднесення сайтів до "сепаратистських" не озвучено. Представники громадянського суспільства вважають, що таким чином влада має намір обмежити свободу слова і "заткнути рот" неугодним інформаційним ресурсам.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment