May 19, 2017

18.05.2017: Верховна Рада провалила старт земельної реформи

Верховна Рада провалила старт земельної реформи
Верховна Рада провалила старт земельної реформи

Головні події і теми доби 18.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада провалила старт земельної реформи.
  • Янукович не з'явився на зв'язку під час допиту Оболонським судом.
  • Скасовано "закон Савченко".
  • Гройсман запропонував парламенту заслухати звіт уряду наступного тижня.

В Україні

  • Депутати Верховної Ради дозволили Міністерству оборони не реформувати свої ЗМІ на період проведення антитерористичної операції, як передбачено законом про приватизацію комунальних і державних ЗМІ. При цьому можуть створюватися нові видання, що фінансуватимуться із держбюджету. Політичну реклама в них буде заборонено.
    Скасовано "Закон Савченко", відповідно до якого термін попереднього ув'язнення при відбутті покарання зараховувався у двократному розмірі.
    Верховна Рада відхилила проект постанови про формування "покрокової дорожньої карти проведення земельної реформи", ініційований парламентським комітетом із питань аграрної політики та земельних відносин за таке рішення знайшлося лише 17 голосів.
    Відповідно до прийнятих поправок до закону про військову службу, Національна поліція не братиме участь у розшуку осіб, які ухиляються від її несення та призову.
    Законопроекти про додаткові фінансові гарантії надання медичних послуг і ліків учасникам бойових дій так і не були включені до порядку денного засідання парламенту.
  • Прем'єр-міністр Гройсман запропонував Верховній Раді наступного тижня розглянути звіт уряду й питання про довіру його діяльності.
  • Колишній президент Янукович не з'явився на зв'язку для допиту у режимі відеоконференції під час проведення засідання суду у справі про державну зраду. Оболонський суд продовжить розгляд справи про заочне засудження Януковича 29 травня. На думку правозахисників, адвокати Януковича навмисно затягують процес. Слідство зробило всі можливі кроки для проведення допиту колишнього президента, у тому числі своєчасно повідомило його за допомогою різних каналів інформації.
    Постанову про введення персональних санкцій проти колишнього президента Януковича та його оточення було провалено, у тому числі, завдяки депутатам провладних фракцій.
  • Вищий адміністративний суд залишив у силі рішення про позбавлення колишнього депутата Артеменка українського громадянства.
  • Укрзалізниця повідомила про намір установити на вокзалах автомати із продажу залізничних квитків.
  • Офіційний курс гривні залишається стабільним: 26,39 ₴/$ (-0,02 грн), 29,37 ₴/€, 4,59 ₴/10₽ (-0,06 грн). За заявою учасників ринку, Нацбанк продовжує скупівлю валюти "нишком" за допомогою механізму "запиту кращого курсу" у двадцятки уповноважених банків.

Київ

  • Київрада не змогла проголосувати за подовження оренди теплових мереж компанією Київенерго, що належить олігарху Ахметову, через блокування трибуни депутатами від фракції "ВО Свобода". Не було прийнято й рішення про припинення угоди з Київенерго.
  • Для реконструкції розваленого шляховоду на метро "Шулявська" міське управління містобудування затвердило знесення одного із корпусів заводу "Більшовик". Влада обіцяє виконати роботи протягом року. Вартість проекту оцінено в 400 млн грн.

Війна

  • Ситуація в околицях Донецька та Маріуполя знову загострилася. Місія ОБСЄ повідомила про зростання кількості зафіксованих нею порушень режиму припинення вогню. Бойовики повсюдно використовують важку артилерію та міномети. За минулу добу, за офіційними даними, поранено 3 військовослужбовців.
  • Кримські татари відзначили річницю депортації із Криму радянською владою. Депутат фракції Блоку Порошенка, лідер кримських татар Чубаров, повідомив, що в парламенті створено робочу групу з підготовки щодо внесення змін до Конституції про статус кримськотатарської автономії. Президент Порошенко заявив, що впевнений у деокупації Криму, щоправда, не уточнив, коли та яким чином це станеться. Він посмертно присвоїв звання Героя України кримському татарину Аметову, убитому російськими спецслужбами у березні 2014 року.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що Україна наполягатиме на особливих умовах для себе у рамках Східного партнерства після затвердження Угоди про асоціацію та "безвізового режиму".
  • Верхня палата канадського парламенту підтримала ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі з Україною. Для набуття ним чинності потрібно лише формальне підписання генерал-губернатором Канади.
  • Власники облігацій націоналізованого Приватбанку, кошти яких було насильницьким чином конвертовано у капітал, звернулися до Лондонського суду із позовом до українського уряду.

Тренди


  • Українські мобільні оператори закрили доступ до всіх Інтернет-ресурсів, які підпадають під санкції, і свої офіційні сторінки у російських соцмережах. Компанія Яндекс повідомила про блокування своїх рахунків і намагається знайти легальні способи відновлення платежів. Інтернет-асоціація України заявила, що метою заборони російських соцмереж є не захист національної безпеки, а введення політичної цензури. Фахівці заявляють, що для якісного контролю й фільтрації трафіка всіма провайдерами потрібне встановлення устаткування, вартість якого оцінено в 1 млрд грн. Таких коштів у невеликих операторів, що надають доступ до мережі Інтернет, просто немає.
    Про те, що за забороною російських Інтернет-сервісів можуть стояти бізнес-інтереси третіх осіб, свідчить миттєво розгорнута фірмою Microsoft рекламна кампанія з просування свого продукту Office365.
    У зв'язку із забороною програмних продуктів російських розробників експерти впевнені в необхідності розробки програм українського виробництва. На жаль, про це заговорили тільки після заборони російського ПЗ, і ніхто, навіть орієнтовно, не може назвати термінів таких розробок.
  • Чиновники НБУ очікують позитивного висновку експертів місії МВФ, яка працює в Києві, щодо поточного стану реформ в Україні. Міністр соцполітики Рева стверджує, що МВФ не проти підвищення та "осучаснення" пенсій ідеться лише про "узгодження технічних питань". Спікери Фонду заявили, що Україна отримає п'ятий транш кредиту розширеного фінансування тільки за умов продовження реформ.

No comments:

Post a Comment