May 17, 2017

16.05.2017: Порошенко ввів санкції проти російських політиків і компаній

Порошенко ввів санкції проти російських політиків і компаній
Порошенко ввів санкції проти російських політиків і компаній

Головні події і теми доби 16.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко ввів санкції проти російських політиків і компаній.
  • Депутата Артеменка позбавлено мандата Верховної Ради.
  • Газпром остаточно програв справу про виплату штрафу за порушення антимонопольного законодавства.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо 1228 фізичних і 468 юридичних осіб. Указ набуде чинності 17 травня.
    До списку санкцій включено російські політики, депутати, представники ЗМІ, а також бойовики ОРДЛО. Під санкції потрапило багато російських компаній – розробників програмного забезпечення, постачальники Інтернет-сервісів і соціальні мережі "ВКонтакте" та "Однокласcники". Порошенко закликав українців відмовитися від користування російськими соцмережами та заявив про закриття в них своїх офіційних сторінок.
    У РНБО заявили про намір переведення у терміновому порядку всіх держустанов на програмне забезпечення українського виробництва, однак визнали, що способів блокування російських соцмереж і пошукової системи Яндекс поки не існує. СБУ розробляє механізми, у тому числі законодавчі, для блокування сайтів зі списку санкцій і наполягає на негайному виконанні провайдерами указу про санкції. СБУ вважає, що Інтернет-компанії уже мають усі можливості для обмеження доступу до цих ресурсів, проте більшість провайдерів поки не визначилися, як реалізовуватимуть заборону, і чи готові вони це робити в принципі. У компанії "Воля" заявили, що такий процес є трудомістким і ресурсовитратним.
    Російська влада, представники соцмереж і сервісів назвали рішення президента Порошенка "політично мотивованим", а головними постраждалими – українських користувачів. Прес-секретар президента РФ Пєсков попередив про те, що "не варто забувати про принцип взаємності" і контрсанкції щодо України.
  • Верховна Рада прийняла рішення про дострокове припинення депутатських повноважень депутата Артеменка, якого президент позбавив громадянство минулого тижня. На його місце за списком Радикальної партії потрапила бізнес-вумен із Донецька Заружко.
  • Вищий господарський суд України відхилив касаційну скаргу Газпрому на рішення про стягнення штрафу у розмірі 172 млрд грн.
  • Прокуратура повідомила про підозру ще 6 учасникам нападу на демобілізованих військовослужбовців у Дніпрі 9 травня. Отримано дозвіл на затримання підозрюваних, оскільки вони ховаються від слідства.
  • Міністерство оборони повідомило, що 2017 року на контрактну службу прийнято 13 тис. військових і дало роз'яснення щодо застосування відстрочки проходження служби офіцерами запасу.
  • Фонд державного майна подав позов про розірвання договору купівлі-продажу акцій Укртелекому та стягнення пені в сумі 2,17 млрд грн.
  • Нафтогаз погасив кредит ЄБРР у розмірі $300 млн, яким користувався протягом опалювальних сезонів 2015-2017 рр. для закупівлі пального.
  • На міжбанку – затишшя із незначним коригуванням курсу гривні щодо долара. Стрибок вартості євро пов'язаний зі зміною крос-курсу євро–долар на світових фінансових майданчиках. 26,43 ₴/$ (-0,04 грн), 29,23 ₴/€ (+0,19 грн), 4,70 ₴/10₽ (+0,02 грн). Нацбанк на аукціон не виходив.

Київ

  • Київська влада планує ввести єдину платіжку на комунальні послуги.
  • Мер Києва Кличко має намір провести перепис населення до кінця поточного року.

Війна

  • За офіційними даними, за минулу добу втрат серед українських військовиків немає. Обстановка всією лінією фронту залишається напруженою. Під обстріли знову потрапив житловий сектор Авдіївки, ніхто із місцевих жителів не постраждав. Штаб антитерористичної операції спростував повідомлення про захоплення бойовиками території у "сірій зоні" поблизу селища Піски в околицях Донецька. Прес-служба Міністерства оборони заявила, на підставі даних радіоперехоплення, про підготовку наступу бойовиків у районі Павлополя під Маріуполем.
  • Заступник глави парламенту Геращенко, член української делегації на перемовинах із врегулювання на Донбасі, повідомила, що бойовики не допускають спостерігачів місії ОБСЄ до районів, які прилягають до державного кордону з Росією.

Україна й світ

  • Представництво ЄС в Україні закликало Верховну Раду відмовитися від прийняття поправок до закону про кібербезпеку, що нівелюють антикорупційні можливості програми електронних закупівель ProZorro.
  • Прес-служба адміністрації президента заявила, що контакти із новим президентом Франції Макрона та його адміністрацією вже встановлено, і Порошенко має намір продовжити переговори у "нормандському форматі".

Тренди


  • Інтернет-асоціація України заявила, що для повної реалізації блокування російських сайтів буде потрібно близько двох років, і на роботи необхідно буде витратити близько $1 млрд. Представник офісу уповноваженого із прав людини Чаплига стверджує, що блокування сайтів за українським законодавством можливо тільки в судовому порядку. Заступник міністра інформполітики Біденко заявив, що російські соцмережі не входили до списку заборонених ресурсів, представленого до РНБО комісією міністерства.
    Як обґрунтування заборони російських соціальних мереж "ВКонтакте" та "Однокласники" заступник глави адміністрації президента Шимків заявив про DDoS-атаки на сайт президента з ресурсів Яндекса та ВКонтакте. Керівник німецького відділення асоціації "Репортери без кордонів" Мер вважає заборону російських сайтів неприйнятною атакою на свободу слова та поширення інформації. Українська влада пішла на ці заходи замість  протиставлення російській пропаганді якісної журналістики.
    Представники бізнесу побоюються, що заборона програми 1С, в якій працюють близько 2/3 усіх підприємств України, може призвести до серйозних збитків і навіть до зупинення роботи. Однак представники російської компанії-розробника заявили, що йдеться не про заборону користування програмою, а лише про санкції щодо окремих юридичних осіб. Підтримку програмних продуктів буде продовжено, самі програми є повністю працездатними.

No comments:

Post a Comment