May 16, 2017

15.05.2017: Парламентський комітет підтримав позбавлення мандата депутата Артеменка

Парламентський комітет підтримав позбавлення мандата депутата Артеменка
Парламентський комітет підтримав позбавлення мандата депутата Артеменка

Головні події і теми доби 15.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Парламентський комітет підтримав позбавлення мандата депутата Артеменка.
  • Глави МЗС країн ЄС ухвалили рішення про подовження санкцій проти РФ.
  • Порошенко доручив провести військовий парад на День незалежності.

В Україні

  • Президент Порошенко доручив уряду підготувати й затвердити план заходів із проведення військового параду на День незалежності.
  • Кабмін має намір підвищити ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) для підприємств зі шкідливими умовами праці, у штаті яких є працівники з "першого" (на 15 %) та "другого" (на 7 %) списків.
  • Прес-секретар генпрокурора Сарган повідомила, що звіт Луценка перед Верховною Радою відбудеться 24 травня.
  • Комітет з питань регламенту Верховної Ради погодив дострокове припинення повноважень депутата Артеменка, що має друге громадянство. Артеменко скаржиться, що його не пускають до України, а його адвоката не допустили на засідання комітету. Глава парламенту Парубій готовий винести рішення комітету на голосування до сесійної зали.
  • Конституційний суд 19 травня планує обрати голову замість судді Бауліна, термін повноважень якого сплив 18 березня.
  • СБУ підозрює Нафтогаз у несплаті близько 3 млрд грн податків 2015 року.
  • Фонд держмайна оскаржив рішення апеляційного суду про виплату Одеським припортовим заводом боргу компанії олігарха Фірташа Ostchem, яке було прийнято на підставі постанови Стокгольмського арбітражу на користь Ostchem.
  • Держстат повідомив, що в І кварталі економіка України виросла на 2,4 %, порівняно з аналогічним періодом 2016 року.
  • Імпорт товарів до України у І кварталі перевищив експорт на $736,5 млн.
  • Згідно зі скоригованим звітом НБУ, прибуток банків у І кварталі становить не 5,1, а 4,1 млрд грн.
  • Після довгих вихідних ринок увійшов у робочий ритм. Надлишку валюти через необхідність продажу валютної виручки не спостерігається, тому попит і пропозиція збалансовані, курс практично не змінився: 26,47 ₴/$, 29,05 ₴/€ (+0,25 грн), 4,68 ₴/10 ₽ (+0,05 грн). НБУ на торги не виходив.

Війна

  • Ситуація на Донбасі не змінюється, кількість обстрілів не зменшується, у тому числі під вогонь бойовиків постійно потрапляють населені пункти на території, що контролюється українськими військами, та в ОРДЛО. За офіційними даними, за попередню добу поранено 2 військовиків.
  • У Мінську відбувся черговий етап переговорів, основним питанням яких був обмін полоненими. За словами члена української делегації, заступника голови Верховної Ради Геращенко, бойовики пообіцяли включити до списків на обмін ученого-релігієзнавця Козловського, що засуджений "трибуналом ДНР" до 2,5 років ув'язнення. Геращенко повідомила про закінчення верифікації списків осіб, яких бойовики вимагають повернути до "ДНР" і "ЛНР". Оліфер, прес-секретар українського представника на переговорах Кучми, оголосила, що наступне засідання контактної групи відбудеться 24 травня.
  • Завдяки підключенню електропостачання до нової лінії, після трьох місяців простою, відновив роботу Авдіївський коксохімічний завод, що належить олігарху Ахметову. Завод було зупинено через безперервні обстріли Авдіївки бойовиками, унаслідокі чого було перебито лінії електропередач.

Україна й світ

  • Міжнародна група, яка розслідує катастрофу малайзійського авіалайнера рейсу MH17, що збитий у небі над Донбасом, приступила до головного етапу слідства – визначення дійсних виконавців злочину. Ситуація ускладнюється через неможливість проведення допитів на окупованій території, нестачу інформації і доказів, що зібрані на попередньому етапі слідства.
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що глави МЗС країн ЄС підтримали подовження санкцій проти Росії за агресію проти України.
  • Президент Польщі Дуда вважає, що країни НАТО мають дотримувати єдиної позиції щодо захисту свого східного флангу й подовження санкцій проти РФ.
  • На думку аналітиків рейтингового агентства Standard & Poor's, Україна може отримати наступний транш МВФ у другій половині 2017 року за умови проведення пенсійної і земельної реформ.
  • Посли країн "великої сімки" висловили стурбованість наміром Верховної Ради прийняти законопроект про кібербезпеку, окремі положення якого можуть призвести до отримання контролю СБУ та Генпрокуратурою над Національним антикорупційним бюро.
  • Прем'єр-міністр Гройсман закликав Ізраїль визнати Голодомор геноцидом українського народу та заявив, що таке рішення було б надзвичайно важливим для українського суспільства й розвитку двосторонніх відносин між країнами.
  • Керівник пісенного конкурсу "Євробачення" Санд заявив, що "рівень проведення заходу був надзвичайно високим, усе пройшло бездоганно".
  • Українські офіційні особи заявляють, що комп'ютери державних органів практично не постраждали внаслідок дії вірусу, що зашифрував дані на дисках сотень тисяч користувачів усім світом.

Тренди

  • Міністр соціальної політики Рева заявив, що підвищення мінімальної заробітної плати 2017 року не планується. Однак її потрібно буде підвищити в 2018-2019 рр. "із врахуванням можливих негативних наслідків". За словами Реви, темпи зростання мінімальної зарплати будуть вищими від рівня інфляції.
  • Керівництво російського дочірнього "Альфа-банку" заявило про можливе перейменування установи та ребрендинг через інтеграцію із нещодавно купленим Укрсоцбанком. В обох банках російські власники змінили топ-менеджмент. На користь мімікрії "Альфа-банку" свідчить і факт відмови від спонсорування джазового конкурсу у Львові та його перейменування на "Леополіс джаз-фест".
  • Мер Львова Садовий заявив, що місто перебуває на межі надзвичайної ситуації через ситуацію із вивезенням сміття – його накопичилося вже понад 7,5 тис. т. Вивезення сміття на полігони області загальмувалося через непідписання мерами міст меморандумів про вивезення. Усією Україною фіксуються спроби скидання сміття машинами зі Львова як на офіційні полігони, так і на несанкціоновані звалища. Програма допомоги Львову з утилізацією відходів, оголошена прем'єр-міністром Гройсманом, не виконується. Через чутки, що мусуються, про можливі позачергові вибори восени створюється враження, що президент і його оточення за допомогою "сміттєвої теми" намагаються "опустити" рейтинг одного із головних конкурентів – партії "Об'єднання Самопоміч", яку очолює Садовий.
  • Журналіста" Седюка, який влаштував дебош на фіналі Євробачення, суд відпустив під особисте зобов'язання. Прокуратура заявила, що йому навряд чи загрожує тюремне ув'язнення. Ці події підтверджують, що витівка Седюка не могла бути здійснена без високих покровителів, оскільки охорона сцени конкурсу була дуже щільною. Інформпривід був використано президентом Порошенком під час прес-конференції 14 травня.
  • Українські соцмережі зі сміхом сприйняли повідомлення глави СБУ Грицака про "цукеркових бунтів у магазинах Рошен". Грицак заявив, що за організацією "провокацій" стоять Росія, олігарх Курченко, колишні міністр внутрішніх справ Захарченко, прем'єр-міністр Азаров і Росія. СБУ "виявила" більше 40 організаторів і 5 тис. осіб, що беруть участь у "замовних акціях". Деякі експерти вважають, що це інформаційне вкидання зроблено у відповідь на звинувачення антикорупційних активістів на адресу керівництва спецслужби у відмові публікувати податкові декларації і провал розслідування у справі про вбивство журналіста Шеремета. Практично щодня СБУ повідомляє про виявлення схованок зі зброєю та боєприпасами, при цьому про затримання диверсантів інформації немає, що дає підстави припускати демонстраційний характер таких повідомлень "про виконану роботу"
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment