May 14, 2017

13.05.2017: В Авдіївці під час обстрілу загинули 4 місцевих жителів

В Авдіївці під час обстрілу загинули 4 місцевих жителів
В Авдіївці під час обстрілу загинули 4 місцевих жителів

Головні події і теми доби 13.05.2017  від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • В Авдіївці під час обстрілу загинули 4 місцевих жителів.
  • Євробачення завершилося скандальною сценою.
  • Призначено нового прокурора сил АТО.

В Україні

  • Міністерство економічного розвитку повідомило, що за допомогою системи електронних закупівель ProZorro вдалося заощадити понад 16,7 млрд грн. Методика розрахунку економії оцінює різницю між очікуваною вартістю закупівлі та фактично переказаними коштами.
  • 2016 року обсяг переказів до України з-за кордону зріс на 5,3 % і досяг $5,4 млрд. Суми переказів із Польщі, Ізраїлю та Туреччини істотно зросли, із Росії – упали, хоча все ще становлять майже п'яту частину всього обсягу.
  • Рейтингове агентство Standard & Poor's прогнозує зростання ВВП України 2017 року на 1,9 %, незважаючи на наслідки транспортної блокади ОРДЛО, із подальшим прискоренням 2018 року до 2,8 %. За оцінками експертів агентства, Україна зобов'язана повернути до 2020 р. більш $20 млрд (близько 20 % річного ВВП).

Київ

  • Із 12 травня вартість холодної води для жителів Києва збільшиться більш ніж на 15 %, відповідно до рішення Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Вартість водопостачання та водовідведення подорожчала також для Львова, Дніпра, Павлограда, Рівного, Лисичанська та деяких інших населених пунктів.

Війна

  • На фронті обстановка різко загострилася, бойовики посилили обстріли на всіх напрямках. У районі Світлодарська із РСЗВ "Град" обстріляно позиції українських військ та об'єкти інфраструктури, пошкоджено будівлі та газогін. На околицях Донецька бойовики знову стріляли із важкої артилерії і танків. В Авдіївці загинули четверо мирних жителів, одного – поранено. За офіційними даними, у ході боїв та обстрілів поранено 4 військовиків.
  • Військовим прокурором АТО призначено главу військової прокуратури Західного регіону Сенюка. Він посяде місце прокурора Кулика, проти якого НАБУ розслідує кримінальну справу за фактом незаконного збагачення. Кулика переведено на роботу до Генпрокуратури заступником начальника департаменту міжнародно-правового співробітництва після того, як генеральний прокурор Луценко зазначив його роль у поверненні коштів "сім'ї Януковича", конфіскованих за рішенням Краматорського суду.

Україна й світ

  • Переможцем пісенного конкурсу Євробачення-2017 став учасник із Португалії. Український гурт "О.Torvald" посів третє місце з кінця. Під час виступу минулорічної переможниці конкурсу Джамали на сцену вискочив турист, обмотаний прапором Австралії, та оголив зад.
    Президент Порошенко відмовився від відвідин фіналу, пославшись на загибель мирних жителів в Авдіївці.
    Згідно з оцінкою учасників ринку, продажі товарів і заповнюваність кафе та ресторанів під час проведення конкурсу не збільшилися, порівняно із минулим роком, а в районі проведення конкурсу – навіть знизилися.
  • ЄС виділив перший транш допомоги за програмою підтримки комплексної реформи держуправління в сумі €10 млн.

Тренди


  • Прем'єр-міністр Гройсман має намір “продавити” підвищення страхового стажу до 25 років при призначенні пенсії та оголосив, що піде у відставку, якщо пенсійну реформу уряду не буде прийнято. Кабмін планує подати проект змін до пенсійного законодавства до кінця травня.
  • Глава Ощадбанку Пишний заявив, що ЄБРР виявляє "серйозну зацікавленість" у придбанні акцій банку. Уряд готовий продати 20 % акцій. Така операція вимагатиме відмови від державних гарантій вкладникам і приєднання банку до Фонду гарантування вкладів фізосіб, для чого має бути прийнятий пакет відповідних законів.

No comments:

Post a Comment