May 13, 2017

12.05.2017: Ватажка "тітушок" із Дніпра заарештовано

Ватажка "тітушок" із Дніпра заарештовано
Ватажка "тітушок" із Дніпра заарештовано

Головні події і теми доби 12.05.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ватажка "тітушок" із Дніпра, які побили ветеранів АТО, заарештовано.
  • Колишній депутат Мартиненко залишився на свободі.
  • Порошенко проведе прес-конференцію 14 травня.

В Україні

  • Президент Порошенко оголосив про проведення прес-конференції 14 травня. Попередня прес-конференція відбулася майже рік тому.
  • Суд відхилив апеляцію Спеціальної антикорупційної прокуратури, яка вимагала арешту колишнього депутата від Народного фронту Мартиненка, і відмовився накладати арешт на його майно.
  • Національна поліція повідомила про затримання ватажка "тітушок", які брали участь у побитті добровольців під час "маршів" 9 травня. Ветерани бойових дій та активісти вимагають притягнення до відповідальності також і співробітників поліції, що прикривали й допомагали кримінальним бойовикам.
  • НАБУ вважає, що прийняття законопроекту, що забороняє повторне розслідування фактів, за якими вже є закриті кримінальні справи, призведе до блокування розслідувань корупційних дій чиновників і закликало Верховну Раду не приймати його.
  • НБУ заново перерахував суму збитків банків за 2016 рік. Вона збільшена ще більш ніж на 22 % і зараз становить 196 млрд грн за рахунок коригування показників націоналізованого Приватбанку, а також Укрсоцбанку й банків із російським державним капіталом – Промінвестбанку, ВТБ і БМ Банку.
  • Сума боргу українських банків за кредитами рефінансування, виданими НБУ, становить 66,6 млрд грн. За квітень вона знизилася на 2,7, а з початку року – на 8,1 млрд грн.
  • Агентство Standard & Poor's підтвердило довгостроковий і короткостроковий рейтинги за зобов'язаннями України в національній та іноземній валюті на рівні В/В- зі стабільним прогнозом.
  • В останній торговий день сталося незначне корегування курсу – гривня подешевшала на 4 коп щодо долара: 26,47 ₴/$ (+0,04 грн), 28,79 ₴/€ (+0,09 грн), 4,63 ₴/10₽.

Війна

  • Ситуація на Донбасі залишається напруженою, бойовики обстрілюють позиції українських військ усією лінією фронту, у тому числі, із застосуванням важкої артилерії. За офіційними даними, поранено 3 військовиків. Однак кількість поранених, скоріше за все, є набагато більшою – учора волонтери з Одеси повідомили про надходження до міського шпиталю 14 поранених військовиків. У селі Чермалик Волноваського району внаслідок обстрілу поранено місцеву мешканку. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що ризик ескалації військових дій на Донбасі залишається високим. Він підкреслив, що спостерігачі місії не можуть здійснювати моніторинг ситуації в ОРДЛО у повному обсязі.
  • Президент Порошенко створив військово-цивільну адміністрацію у Торецьку (стара назва – Дзержинськ), що розташований неподалік лінії фронту.
  • За даними компанії "Российские железные дороги", за попередній рік із ОРДЛО вивезено понад 1 млн т антрациту, у І кварталі 2017 р. – 370 тис. т. Покупцями вугілля були російські підприємства, а більшість його було експортовано через російські порти.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко заявила про завершення верифікації осіб, яких бойовики ОРДЛО вимагають передати в обмін на звільнення заручників. За її словами, кілька сотень людей, що перебувають у місцях позбавлення волі, відмовилися повертатися на окуповану територію.

Україна та світ

  • Федеральний уряд Німеччини вважає проведення військових парадів із залученням важкої військової техніки в Донецьку та Луганську порушенням мінських домовленостей.
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив про початок підготовчих слухань у міжнародному арбітражному суді Гааги за позовом України до Росії про порушення Конвенції з морського права.
  • По завершенні зустрічі із керівництвом США міністр Клімкін заявив, що зустріч президентів Трампа та Порошенка може відбутися найближчим часом.

Тренди

  • Голова українського журі пісенного конкурсу "Євробачення" поет Рибчинський заявив, що до витрат на конкурс закладено величезну корупційну складову. Сума у €30 млн, витрачена на проведення конкурсу у злиденній Україні, більш ніж втричі перевищує витрати на проведення минулорічного конкурсу у Стокгольмі (€9 млн). При цьому жодних капітальних інвестицій і нового будівництва не відбувалося. Більшість закупівель для конкурсу здійснювалося за неконкурентною процедурою в одного учасника. Наприклад, на промо-ролик тривалістю 90 сек, який буде показано на фіналі конкурсу, витрачено майже 1 млн грн. Прем'єр-міністр Гройсман пообіцяв провести перевірку витрачання коштів на проведення Євробачення.
  • Журналісти програми "Схеми" на основі інсайдерської інформації аудиторської компанії Ernst & Young опублікували відеоролик, в якому звинувачують колишніх власників Приватбанку у виведенні із нього в останні дні більше 110 млрд грн. Один із головних акціонерів, олігарх Коломойський, заявив, що ці гроші з банку не було виведено, а заборгованість з кредитів у рамках реструктуризації було переоформлено на інші компанії. За словами Коломойського, уся схема "виведення грошей" пройшла під контролем і керівництвом заступника голови НБУ Рожкової, оскільки вже 3 жовтня у Приватбанку з'явилися співробітники регулятора, які здійснювали нагляд за виконанням другого етапу програми докапіталізації.
  • Міністр у справах окупованих територій Черниш і заступник глави парламенту, член робочої підгрупи на мінських переговорах Геращенко, знову підняли тему екологічної катастрофи на Донбасі та необхідності проведення моніторингу небезпечних виробництв, у тому числі, за участі міжнародних спостерігачів. DAU попереджало про зростання екологічної небезпеки та можливих катастрофічних наслідках припинення відкачування підземних вод із шахт і руйнування відстійників хімічних виробництв ще в грудні 2015 року.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment