April 27, 2017

26.04.2017: Рада послів ЄС схвалила "безвізовий режим" для України

Рада послів ЄС схвалила "безвізовий режим" для України
Рада послів ЄС схвалила "безвізовий режим" для України

Головні події і теми доби 26.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Рада послів ЄС схвалила "безвізовий режим" для України.
  • СБУ провела обшук у "Dragon Capital".
  • Переговори у Мінську знову завершилися безрезультатно.
  • Аеропорт Бориспіль підписав угоду із лоукостером RyanAir.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про злиття та реорганізацію банків, що дає можливість виконання вимог НБУ про збільшення статутного капіталу дрібними й середніми банками шляхом об'єднання без виведення їх з ринку.
  • Міністр інфраструктури Омелян оголосив про підписання угоди між міжнародним аеропортом Бориспіль та авіакомпанією-лоукостером RyanAir.
  • Нафтогаз повідомив, що за результатами 2016 року до бюджету буде виплачено дивіденди в сумі 13 млрд грн, що становить половину прибутку компанії.
  • Кабмін має намір виплатити до 700 грн компенсації споживачам, що отримують субсидії, які використовували її не у повному обсязі.
  • СБУ провела обшуки в офісі однієї із найбільших українських інвестиційних компаній Dragon Capital під виглядом того, що компанія використовує на комп'ютерах шпигунське програмне забезпечення, розроблене у Росії. За заявою офіційних осіб компанії і експертів-економістів, такі дії спецслужб істотно погіршують інвестиційний клімат в Україні.
  • У цей самий день СБУ провела обшуки і в офісі публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" з тією самою метою – вилучення комп'ютерів із "незаконним програмним забезпеченням". Керівництво компанії стверджує, що програми було закуплено офіційно через систему електронних закупівель "ProZorro".
  • У доповіді, що опублікована на сайті представництва МВФ в Україні, констатовано, що, незважаючи на запуск електронного декларування доходів чиновників і початок роботи антикорупційних органів, конкретних результатів у боротьбі з корупцією поки не досягнуто.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура підтверджує легальність походження 100 млн грн, що внесені за главу Державної фіскальної служби Насірова як застава, під яку його було випущено на час слідства. Глава НАБУ Ситник заявив про достатність зібраної доказової бази злочинів Насірова. Однак останнього досі не відсторонено від посади.
  • Суд відпустив під домашній арешт директора Східного гірничозбагачувального комбінату Сорокіна, що проходить як співучасник у справі про розкрадання державних коштів колишнім депутатом від "Народного фронту" Мартиненком. Спеціальна антикорупційна прокуратура оскаржує в апеляції рішення суду першої інстанції, що випустив Мартиненка під поручительство міністрів і депутатів від "Народного фронту".
  • На полігоні під Харковом унаслідок вибуху загинули 2 військових.
  • Гривня на міжбанку трохи зміцнилася: 26,59 ₴/$ (-0,04), 28,96 ₴/€ (-0,04 грн), 4,72 ₴/10₽ (-0,05 грн). Учасники ринку зазначають, що НБУ знову скуповував валюту в уповноважених банків за механізмом "запиту кращого курсу" без оголошення відкритого аукціону.

Київ

  • Фан-зона "Євробачення" почне роботу із 30 квітня. Із 3 по 14 травня на Хрещатику функціонуватиме "Містечко Євробачення". Деякі вулиці у районі Міжнародного виставкового центру й частину Хрещатика на час проведення конкурсу буде перекрито. Київрада додатково виділила 25 млн грн із бюджету для забезпечення відеоспостереження та закупівлі додаткових урн.

Війна

  • Чергова зустріч у Мінську із врегулювання на Донбасі закінчилася безрезультатно. Жодних рішень щодо транспортної блокади ОРДЛО та захоплення бойовиками підприємств із передаванням їх до "зовнішнього управління" не прийнято, як і з питань "політичного врегулювання" за "планом Мореля-Штайнмайера". Прес-секретар представника України на переговорах Кучми заявила, що бойовики зірвали процес верифікації відмови полонених повертатися на окуповану територію.
    На лінії фронту бойовики не припиняють провокації. За попередню добу, за даними штабу антитерористичної організації, загинув ще 1 військовослужбовець, 6 – дістали поранень. У деяких випадках українські війська відкривали вогонь у відповідь.
  • Російська влада заявила про необхідність підтримки донбаських "республік", у тому числі, і постачанням електроенергії. За даними ЗМІ, до ОРДЛО електроенергію постачає компанія "Інтер РАО", однак її офіційні особи заперечують факт постачання, оскільки це може призвести до введення зарубіжних санкцій.

Україна й світ

  • Рада послів ЄС (COREPER) схвалила надання "безвізового режиму" для громадян України. 11 травня очікується затвердження рішення Радою ЄС, а візова лібералізація остаточно набуде чинності на початку червня. "Безвізовий режим" дозволить українцям перебувати на території Євросоюзу 90 діб із кожних 180, однак не дає право на постійне проживання та працевлаштування.
  • Президент Порошенко зустрівся із президентом Білорусі Лукашенком у річницю аварії на Чорнобильській АЕС. Лукашенко запевнив, що з території Білорусі на Україну не буде здійснено вторгнення, а Порошенко висловив упевненість, що війни між двома країнами не буде.
  • Президент РФ Путін надав російське громадянство українському соціологу Копатьку, керівнику компанії Research & Branding Group, яка обслуговує інтереси колишнього президента Януковича та його оточення.
  • Суд в окупованому Криму збільшив термін ув'язнення з 5 до 12 років кримському татарину Зейтуллаєву, що звинувачений в участі у "терористичній організації Хізб ут-Тахрір".

Тренди


  • 28 березня Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг прийняла рішення про введення плати за підключення абонентів до газорозподільних мереж. Під дією жорсткої реакції суспільства і "побажання" президента Порошенка 10 квітня це рішення було скасовано. Однак досі жодних документів про скасування рішення Нацкомісії не опубліковано. Отже, тариф за підключення до газових мереж продовжує діяти. 26 квітня Кабмін установив нову формулу розрахунку вартості газопостачання з урахуванням вартості транспортування та розподілення газу, відповідно до якої вартість газопостачання для побутових споживачів визначається як сума оптової ціни газу, постачання, транспортування та розподілення. Поставка й розподілення засновані на тарифах,що  затверджені НКРЕКП.
  • Згідно із заявою міністра енергетики Насалика, Україна наростила виробництво електроенергії на 4 млрд кВт•год, незважаючи на зупинку 5 теплових електростанцій, що використовують антрацит, видобутий в ОРДЛО. Для електростанцій, що працюють на антрациті, компанія Центренерго змогла укласти контракт на постачання лише із третьої спроби. Уряд змушений визнати необхідність модернізації ТЕС і переведення їх на марки вугілля, що видобуваються на неокупованої території, а також будівництва ліній електропередач для транспортування електроенергії із Бурштинського енергоострова до центральної частини країни.

No comments:

Post a Comment