April 15, 2017

14.04.2017: НКРЗІ планує оголосити конкурс на зв'язок 4G

НКРЗІ планує оголосити конкурс на зв'язок 4G
НКРЗІ планує оголосити конкурс на зв'язок 4G

Головні події і теми доби 14.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НКРЗІ планує оголосити конкурс на зв'язок 4G.
  • Головний військовий прокурор Матіос засекретив дані понад 200 електронних декларацій прокурорів.
  • Україна – як і раніше у хвості світового рейтингу легкості ведення бізнесу.
  • Біля садиби Ахметова обстріляно журналістів.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закони про скасування використання печаток на документах і зменшення оподаткування дивідендів до 9 %. Також підписано закон про середньострокове бюджетне планування, що має на меті прогнозні розрахунки бюджету на наступні три роки. Набули чинності закони про єдиний реєстр військовозобов'язаних і посилення відповідальності військовослужбовців за адміністративні правопорушення та порушення військової дисципліни,
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив на дні уряду у Верховній Раді, що державні підприємства завдають бюджету 82 млрд грн збитків на рік, тому він наполягає на їх якнайшвидшому продажі. При цьому, за даними Держстату за минулий рік, перша сотня найбільших державних компаній закінчила рік із прибутком у 31,6 млрд грн.
  • Національна комісія з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) готується оголосити конкурс на користування радіочастотним ресурсом мереж мобільного зв'язку, що працюють за стандартом 4G (LTE) в 12 областях України, включаючи Київську, а також автономну республіку Крим та Севастополь.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції вилучило із відкритого доступу понад 200 електронних декларацій прокурорів Генеральної і Головної військової прокуратури. Підставою послужило рішення головного військового прокурора Матіоса про заходи безпеки співробітників цих відомств і їх родичів. У НАПК заявили, що інформація, як і раніше, наявна в реєстрі й доступна для перевірки.
  • Укрпошту перетворено на акціонерне товариство зі 100-відсотковою державною участю, випущено акції на загальну суму 6,5 млрд грн.
  • Суд подовжив на 2 місяці, до 12 червня, арешт колишнього глави фракції Партії регіонів Єфремова.
  • Національна поліція відкрила кримінальну справу за фактом обстрілу журналістів поблизу споруджуваного маєтку олігарха Ахметова в Конча-Заспі.
  • Держстат повідомив про зниження дефіциту зовнішньої торгівлі за перші два місяці 2017 року до $423 млн. За аналогічний період 2016 року дефіцит становив $756 млн.
  • Вищий адмінсуд підтвердив незаконність ліквідації Нацбанком банку "Фінансова ініціатива", що належить олігарху Бахматюку.
  • У передсвятковий день, за досить великого обсягу торгів, курс гривні незначно зміцнився: 26,81 ₴/$ (-0,05), 28,50 ₴/€ (-0,05 грн), 4,76 ₴/10₽ ( +0,02 грн). НБУ на торги не виходив.

Війна

  • За офіційними даними, на Донбасі поранено ще 4 військовослужбовців. Бойові дії та обстріли не припиняються всією лінією фронту. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що сторони дотримували режиму припинення вогню лише протягом короткого терміну після його оголошення.

Україна й світ

  • За даними рейтингу Всесвітнього економічного форуму, що проводиться раз на 2 роки, Україна посіла 124 місце за умовами ведення бізнесу, між Молдовою та Камбоджею. Росія посідає 105 місце, Ефіопія – 118.

Тренди

  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що обстановка в зоні проведення антитерористичної операції не змінюється все 3 роки та порівняв її із "болотом, в якому загрузли сотні тисяч людей". За його словами, "вона залишається та залишатиметься такою, доки люди, яким належить влада, вважають за краще, щоб так все залишалося".
  • В Україні досі не створено єдиної бази одержувачів пенсій і соціальних виплат. У меморандумі про співпрацю з МВФ прописано створення такої електронної бази, яка дозволить отримати дані щодо всіх одержувачів соціальної допомоги та субсидій і припинити виплати "мертвим душам та особам, які отримують допомогу неправомірно".
  • Секретар РНБО Турчинов заявив, що причиною, за якою не було введено військовий стан навесні 2014 року, була необхідність проведення президентських виборів, визнаних суспільством. У той самий час він пояснив причину відмови Порошенка від введення воєнного стану після обрання його президентом.
  • Поправки до закону про запобігання корупції, прийняті на основі пропозиції депутата Чорновіл і підписані президентом Порошенком, ввели необхідність електронного декларування доходів не тільки представниками громадянського суспільства, що пов'язані із боротьбою з корупцією, а й членами наглядових рад державних компаній. Це безпосередньо зачіпає іноземців – членів таких рад. На думку деяких експертів, метою поправок є бажання президента та його оточення здобути повний контроль над фінансовими потоками Нафтогазу. Закон привів до гучної заяви про можливу відставку членів наглядової ради українського газового монополіста, а заступник міністра економічного розвитку Ковалів уже покинула свій пост у раді. Вносити зміни до закону, судячи з усього, ніхто не збирається, парламент відновить роботу після 14 травня. Корпоративна реформа Нафтогазу, покликана забезпечити його незалежність від різних політичних сил, мала завершитися до 30 квітня, проте відставка наглядової ради унеможливить завершення реформи. А це, у свою чергу, поставить питання про продовження фінансування Нафтогазу Європейським банком реконструкції і розвитку (кредитну лінію на €300 млн відкрито у жовтні 2015 року) і Світовим банком (лінію на $500 млн відкрито у грудні 2016 року). Донори вже дали зрозуміти, що зрив корпоративної реформи може серйозно зашкодити співпраці з Україною й спричинити потенційний дефолт Нафтогазу щодо коштів, які вже використано, оскільки однією із головних умов ЄБРР та СБ була корпоратизація компанії і виключення можливості політичного впливу на неї.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment