April 05, 2017

04.04.2017: НКРЕКП призупинила на 3 місяці введення "абонплати" за газ

НКРЕКП призупинила на 3 місяці введення "абонплати" за газ
НКРЕКП призупинила на 3 місяці введення "абонплати" за газ

Головні події і теми доби 04.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НКРЕКП призупинила на 3 місяці введення "абонплати" за газ.
  • Опубліковано текст меморандуму про співпрацю України з МВФ.
  • Україна отримала транш у €600 млн макрофінансової допомоги від ЄС.
  • Нацбанк істотно пом'якшив валютні обмеження для експортерів і приватних осіб.

В Україні

  • Верховна Рада не змогла призначити новий склад Рахункової палати, більш того, навіть не змогла перенести це питання на повторне голосування. У результаті профільний комітет із питань бюджетної політики змушений проводити ще один конкурс для відбору нових кандидатів.
    Для звітування до парламенту викликано глав НАЗК, НКРЕКП, Фонду держмайна та Антимонопольного комітету. Трибуну Верховної Ради було заблоковано депутатами від Радикальної партії, які вимагали скасування "абонплати" за підключення до газорозподільних мереж.
  • На вимогу президента Порошенка Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг призупинила на 3 місяці введення "абонплати" на підключення до газорозподільних мереж. Крім того, глава комісії Вовк повідомив, що вартість газу для населення до початку опалювального сезону не змінюватиметься.
  • На сайті Міністерства фінансів опубліковано текст меморандуму про співпрацю України з МВФ. Супровідний лист до документу підписали президент Порошенко, прем'єр-міністр Гройсман, голова НБУ Гонтарева та міністр фінансів Данилюк.
    Документ, раніше опублікований головою "Батьківщини" Тимошенко, майже не зазнав змін. Меморандум передбачає реструктуризацію "боргу Януковича" Росії в сумі $3 млрд на загальних підставах. Також заплановано випуск облігацій внутрішньої держпозики на загальну суму 98 млрд грн для докапіталізації банків і Фонду гарантування вкладів фізосіб. Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що законопроект про ринок землі, який уряд готує на вимогу МВФ, передбачає можливість покупки та продажу землі тільки фізичними особами – громадянами України. Також передбачено здійснення додаткових заходів у сфері боротьби з корупцією, зокрема, надання можливості прослуховування розмов чиновників співробітниками Національного антикорупційного бюро та обмеження доступу до матеріалів антикорупційних розслідувань співробітникам інших силових структур.
    Міністр Данилюк сподівається до кінця року отримати ще три транші кредиту на загальну суму $4,5 млрд, причому наступний транш – уже в травні. Однак умови, висунені МВФ, виконати буде вкрай проблематично, виходячи із непрогнозованості законотворчої діяльності Верховної Ради. За твердженням заступника глави НБУ Чурія, Україна у найближчі 2 роки має виплатити більше $13,0 млрд, тому без продовження співпраці з МВФ виконати зобов'язання за зовнішніми запозиченнями буде складно.
  • Міністерство охорони здоров'я опублікувало список ліків, які українці можуть отримувати за рецептами безкоштовно або з мінімальною оплатою. До списку входять препарати для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2-го типу.
  • Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП в 2017 році через блокаду ОРДЛО із 2,9 % до 2,0 %, проте на 2018 рік прогнозує поліпшення динаміки зростання до 3,1 %. Із цієї самої причини експерти банка вважають, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу погіршиться з 3,0 % до 3,7 % 2017 року та з 2,6 % до 3,0% – в 2018.
  • Президент Порошенко повідомив про виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги (кредиту) від ЄС в сумі €600 млн, яку, за його словами, буде спрямовано "на стабілізацію ситуації і реформування економіки України".
  • НБУ оголосив про істотне пом'якшення валютних обмежень. Із 5 квітня обов'язкову норму продажу валюти експортерами знижено із 65 % до 50 %, а максимальну суму покупки валюти фізичними особами збільшено до еквівалента 150 тис. грн (трохи більше $5,5 тис.), що є нижнім порогом операцій, які підлягають фінансовому моніторингу. Фінансові аналітики вважають, що таким чином Нацбанк здійснив серйозний крок до легалізації реальних валютних операцій. Приватні особи в обхід обмежень купували великі суми в обмінних пунктах фінансових компаній або на чорному ринку, а експортери, навіть без указівок НБУ, продають майже 90 % валютної виручки, що надходить на їхні рахунки.
  • Незважаючи на оголошену валютну лібералізацію, курс долара на міжбанку виріс за середнього обсягу торгів. Офіційний курс зафіксовано на рівні 27,11 ₴/$ (+0,09), 28,88 ₴/€ (+0,07 грн), 4,80 ₴/10₽ (-0,02 грн). Нацбанк на торги не виходив.

Війна

  • Незважаючи на оголошене перемир'я, за попередню добу внаслідок обстрілів дістали поранень 5 військовослужбовців. Бої йдуть в околицях Маріуполя й Донецька. Після п'яти діб безперервних обстрілів ремонтних бригад, їм удалося відновити електропостачання Авдіївки.
  • Член української делегації на переговорах в Мінську, заступник голови Верховної Ради Геращенко повідомила, що бойовики утримують 121 "заручника", серед яких є військовослужбовці й цивільні особи. Зниклими безвісти вважаються 418 осіб.

Україна й світ

  • Міністр оборони Полторак у ході візиту до Канади заявив що за три роки РФ здійснила 7 тис. кібератак на Україну. Він закликав канадських партнерів розвивати співпрацю у сфері кібербезпеки.
  • Президент РФ Путін затвердив заборону переведення грошових переказів до України.
  • Путін підписав закон про звільнення від оподаткування "в особливих випадках" громадян Росії, які потрапили під західні санкції.
  • Консульства Польщі відновили роботу в Україні.

Тренди

  • Після “наполегливої вимоги” президента Порошенка "абонплату" за підключення до газорозподільних мереж "відстрочено" на 3 місяці, однак не скасовано остаточно. Отже, влада сподівається "пропхати" рішення, що викликало обурення в суспільстві, після закінчення тримісячного терміну. Якщо взяти до уваги, що главою "незалежної" Нацкомісії із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг президент призначив менеджера своєї компанії "Рошен" Вовка, то стає очевидно, що саме Порошенко стоїть за рішенням про введення нових поборів зі споживачів. Власником більшості облгазів є олігарх Фірташ, і це дозволяє припустити, що Порошенко отримає солідний відсоток від його додаткового доходу від введення "абонплати".
    Нафтогаз запропонував прибрати з ринку компанію Фірташа "Group DF" через використання нею монопольного становища у постачанні газу населенню. У кожному регіоні є лише одне підприємство – постачальник газу кінцевим споживачам, Group DF заявила, що проти абонплати за газ виступають лише "політики-популісти" й назвала їх "дилетантами та брехунами".
  • На думку експертів, середньотермінова програма дій уряду, представлена ​​прем'єр-міністром Гройсманом, у цілому є набором декларацій і констатацією вже зроблених кроків. В умовах політичної нестабільності та війни планування на трирічний період може бути лише наближеним. Рішення, закладені до плану, залежать не тільки від зусиль уряду, а й від формально незалежних органів – Фонду держмайна, Нацбанку, НКРЕКП. Приватизацію повністю провалено, як і більшість кроків щодо дерегуляції. Багато чого залежатиме від Верховної Ради, яка має прийняти низку законів для реалізації програми Кабміну. Президент і правляча коаліція не мають у парламенті стійкої більшості, тому голоси за кожен законопроект доведеться збирати ситуативно.
  • Правозахисна організація Freedom House опублікувала черговий рейтинг розвитку демократії, відповідно до якого за попередній рік Україна лише незначно поліпшила свої показники, – із 4,68 до 4,61 за 7-бальною шкалою (7 – найгірша оцінка). Таким чином, Україна потрапила до списку "частково вільних" країн. Freedom House вважає, що міжнародним партнерам слід продовжувати політику "жорсткої любові", підтримувати громадянське суспільство й не дозволити "старій гвардії" перемогти реформи.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment