April 04, 2017

03.04.2017: МВФ виділив Україні ще один транш кредиту

МВФ виділив Україні ще один транш кредиту
МВФ виділив Україні ще один транш кредиту

Головні події і теми доби 03.04.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • МВФ виділив Україні ще один транш кредиту.
  • Представником президента у Верховній Раді стала дружина генпрокурора – депутат Луценко.
  • Унаслідок теракту у Санкт-Петербурзі українці не постраждали.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман представив на засіданні Кабміну план дій уряду на 2017 рік і середньостроковий – до 2020 року.
  • Главою президентської фракції у парламенті став колишній представник президента у Верховній Раді Герасимов. На його місце призначено депутата Луценко – дружину генерального прокурора, кума президента.
  • Глава Національного агентства із питань запобігання корупції Корчак відмовилася проводити позачергове засідання на вимогу інших членів агентства для розв'язання кризи. Корчак категорично відмовляється йти у відставку та підкреслює, що таке рішення може бути тільки добровільним.
  • Міністр енергетики Насалик заявив, що Україна готова закупити у США 2,4 млн т антрациту із необхідних їй до 1 січня 2018 року 4,7 млн ​​т.
  • Компанія ТЕДІС-Україна повідомила про арешт своїх рахунків і вилучення правоохоронними органами товару на суму понад 1 млрд грн.
  • Курс гривні на міжбанку залишився стабільним за низької активності ринку: 27,02 ₴/$, 28,81 ₴/€ (-0,08 грн), 4,81 ₴/10₽ (-0,01 грн). НБУ на торги не виходив.

Київ

  • Агентство Fitch залишило суверенний рейтинг Києва в іноземній і національній валюті на рівні В-.

Війна

  • В умовах "перемир'я" армія знову зазнає важких втрат. За попередню добу, за офіційними даними, унаслідок обстрілів бойовиків загинуло 2 військовослужбовців, ще 5 – поранено.

Україна й світ

  • МВФ виділив Україні четвертий транш кредиту розширеного фінансування у розмірі $1 млрд. Ці гроші можуть бути використані тільки для поповнення золотовалютних запасів. Для виділення наступних траншів Фонд наполягає на введенні в Україні ринку землі сільгосппризначення, підвищенні пенсійного віку та безлічі інших "непопулярних реформ". Крім того, рада директорів фонду зазначила відсутність видимих ​​результатів боротьби із корупцією та високий рівень державного боргу. Міністр фінансів Данилюк розраховує на отримання Україною чергового траншу вже в травні.
  • Президент Порошенко затвердив ратифікацію конвенції про зону вільної торгівлі з Канадою та угоду з Люксембургом про уникнення подвійного оподаткування.
  • Міністри оборони України та Канади підписали "домовленість" про оборонну співпрацю. Міністр оборони України Полторак заявив, що підписаний документ дозволить поліпшити забезпечення Збройних сил України сучасною військовою технікою.
  • Газові трейдери повідомили, що Росія обмежила імпорт скрапленого газу до України. 2016 року 3/4 скрапленого газу (782 тис. т) було імпортовано до України саме з Росії.
  • Консульство України повідомило, що під час теракту у Санкт-Петербурзі українські громадяни не постраждали.

Тренди

  • Президент Порошенко заявив, що Національна комісія без обговорення із громадськістю прийняла "необґрунтоване рішення" про введення абонплати за газ. На його думку, воно має бути припинено до погодження всіх нюансів з урядом. Глава НКРУКП Вовк у соцмережі Фейсбук звернувся до Кабміну із закликом знизити ціну на газ, "щоб загальна платіжка залишилася такою,  як і раніше". Однак більшість експертів вважають, що введення "абонплати" є лише спробою підняти доходи облгазів, більшість з яких належить олігарху Фірташу.
  • Депутат від БПП Геращенко повідомила про те, що глава НБУ Гонтарева написала заяву про відставку. Але вже перед обідом Нацбанк спростував це повідомлення. А після того, як чиновники МВФ похвалили НБУ та його керівника за "правильну монетарну політику", Луценко заявила, що Гонтарева залишається на своєму місці. Валютний ринок чутливо реагує на подібні заяви. Основні гравці вважають, що ситуація в країні є далекою від оптимістичної, а виділення траншу кредиту МВФ – лише тимчасова перемога. На тлі провального розгляду в Лондонському суді справи щодо повернення Росії $3 млрд "боргу Януковича" та відсутності реальних реформ в економіці, інвестори скептично ставляться до перспектив гривні. На міжбанківській біржі наприкінці березня, незважаючи на період податкових платежів та інтенсивний продаж валюти експортерами, гривні так і не вдалося зміцнитися, а Нацбанку – поповнити золотовалютні резерви. Із початку року НБУ зміг купити лише $181 млн. За таких темпів поповнення золотовалютних резервів сподіватися на безболісне погашення зобов'язань за державним боргом не доводиться ні 2017 року, ні, тим паче, 2018 і 2019 років, на які припаде пік виплат.
  • Середня прибутковість депозитів у гривні впала нижче від 15 % річних. Такий рівень не дозволяє клієнтам банків, з урахуванням сплати прибуткового податку та військового збору, розраховувати навіть на компенсацію інфляції, яка, спираючись на дані Держстату за лютий, у річному вимірі виросла до 14,2 %.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment