March 21, 2017

20.03.2017: Під Маріуполем ідуть важкі бої

Під Маріуполем ідуть важкі бої
Під Маріуполем ідуть важкі бої

Головні події і теми доби 20.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Під Маріуполем ідуть важкі бої.
  • Президент Порошенко зустрівся із лідерами парламентських фракцій.

В Україні

  • Відбулася зустріч президента Порошенка з лідерами парламентських фракцій, за винятком фракції Опозиційного блоку. За словами учасників наради, ішлося про вплив наслідків блокади ОРДЛО на виділення чергового траншу кредиту МВФ, а також про обрання нових членів Центральної виборчої комісії і Рахункової палати.
  • Голова Конституційного суду Баулін після закінчення трирічного терміну своїх повноважень продовжуватиме виконувати свої обов'язки як найстарший суддя КС.
  • Глава НКРЕКП Вовк заявив, що Україна до кінця року має імпортувати 5,6 млн т антрациту, дефіцит якого виник на теплових електростанціях "унаслідок транспортної блокади".
  • Валютний ринок поки не відреагував на перенесення дати засідання МВФ по Україні: 26,89 ₴/$ (-0,02 грн), 28,91 ₴/€ (+0,02 грн), 4.69 ₴/10₽ (+0, 05 грн). Пропозиція валюти є доволі великою через настання періоду бюджетних платежів, однак, якщо МВФ не виділить черговий транш кредиту найближчим часом, волатильність валютного курсу різко зросте. За оцінками уряду, за песимістичного сценарію до кінця року курс може сягнути 32 ₴/$.

Війна

  • Під Маріуполем розгорнулися запеклі бої. Унаслідок бойових зіткнень із бойовиками та артобстрілів за попередню добу загинуло 3 військовослужбовців, ще 12 – поранено. Неспокійно й на інших ділянках фронту. В Авдіївці позиції українських військ і житловий сектор знову піддано обстрілам із танків. Міністерство у справах окупованих територій має намір протягнути до Авдіївки резервну лінію електропостачання замість ЛЕП, які постійно пошкоджуються внаслідок обстрілів бойовиків.
  • Міністерство соціального захисту повідомило, що на початок березня в Україні зареєстровано 1,3 млн вимушених переселенців. Скорочення зареєстрованої кількості переселенців може свідчити про повернення людей на окуповану територію через неможливість самостійно впоратися із проблемами та оплачувати наймане житло й комунальні послуги.
  • Глава СБУ Грицак заявив, що рішення про заборону в'їзду до України російської учасниці пісенного конкурсу "Євробачення" Самойлової "уже підготовлено".

Україна й світ

  • Представник України в МВФ Рашкован заявив, що фонд може повернутися до розгляду питання про виділення четвертого траншу кредиту розширеного фінансування за кілька днів – після того, як НБУ та Мінфін нададуть змінені макроекономічні розрахунки, що враховують наслідки економічної блокади ОРДЛО. Глава парламентської фракції "Самопоміч" Березюк, у свою чергу, вважає причиною перенесення розгляду українського питання скандал із вибором незалежного аудитора НАБУ.
  • У щорічному рейтингу щастя World Happiness Report Україна опинилася на 139 місці серед 155 країн. Найщасливішими виявилися жителі Норвегії, найбільш нещасливими – жителі Центрально-Африканської республіки. Згідно із рейтингом, Україна є найбільш нещасною країною Європи.
  • ЄБРР має намір незначно збільшити інвестиції у 2017 році в економічні проекти в Україні – до €1 млрд. Банк надасть послуги свого зовнішнього проектного офісу для підтримки реформи українського фінансового сектора.
  • На думку рейтингового агентства Moody's, вплив українських санкцій на материнські російські державні банки буде обмежено, оскільки інвестиції в Україну становлять лише незначну частину їх балансу.
  • Газпром оскаржив рішення Київського апеляційного суду про примусове стягнення до бюджету 172 млрд грн штрафу й пені за використання монопольного становища на ринку транзиту природного газу.
  • Глава Єврокомісії Юнкер вважає, що введення смертної кари в Туреччині остаточно закриє цій країні шлях до ЄС.
  • Віце-президент Єврокомісії Домбровскіс заявив, що рішення про виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі €600 млн є остаточним. Однак єврочиновники вважають законопроект про дозвіл експорту деревини з України необхідною умовою отримання третього траншу кредиту.

Тренди


  • Президент Порошенко провів переговори із лідерами фракцій для "вирішення поточних питань", головним з яких, безумовно, було питання про економічну блокаду ОРДЛО. За твердженням Порошенка, МВФ переніс на кінець березня розгляд питання про виділення чергового траншу кредиту Україні через необхідність перерахунку макроекономічних показників, що пов'язано із блокадою. Порошенко бере безпосередню участь у переговорах з МВФ, незважаючи на те, що за Конституцією це питання віднесено до компетенції уряду.
    Важливими для президента були й теми про вибір Верховною Радою незалежного аудитора НАБУ та призначення нового складу Центральної виборчої комісії, особливо, якщо позачергові парламентські вибори стануть неминучими. Бізнес-партнер президента Порошенка, депутат Кононенко, заявив, що за аудитора НАБУ Верховна Рада голосуватиме у вівторок, незважаючи на те, що офіційне засідання профільного комітету так і не відбулося через неявку депутатів парламентської більшості.
    Порошенко показово ігнорує щоденні втрати на фронті, мабуть, вважаючи їх несуттєвою платою за "економічну стабільність".
  • Президент Порошенко звинуватив учасників блокади ОРДЛО в тому, що їх дії нібито спричинили втрату впливу на цю територію та призвели до "створення всіх передумов для того, щоб були захоплені, конфісковані та пограбовані" підприємства під українською юрисдикцією. Порошенко стверджує, що про торгову ізоляцію ОРДЛО не можна говорити, поки існує "дірка в кордоні в Росією". Він заявив, що блокада може бути припинена тільки після повернення бойовиками захоплених підприємств власникам.
    Прем'єр-міністр Гройсман заявив про намір закуповувати вугілля для електростанцій у США, Південній Африці чи Австралії, однак конкретні терміни такого рішення не озвучив. Він не акцентував увагу на тому, що офіційною причиною введення в дію так званої формули "Роттердам +" було саме зміцнення енергетичної незалежності та виключення постачання вугілля з ОРДЛО та Росії. Слідом за Порошенком, Гройсман звинуватив учасників блокади в роботі на інтереси Росії. Президент і прем'єр-міністр навіть не згадують про введену в дію постанову РНБО про економічну блокаду "непідконтрольних територій" Донбасу, мабуть, сподіваючись на те, що з "бойовиками" вдасться домовитися. Однак, судячи із повідомлень російської преси та інформації жителів окупованої території, Росія не збирається повертати захоплені підприємства. Отже, надії на відновлення "взаємовигідної співпраці" з "неконтрольованими територіями" можна поховати.
    Державна фіскальна служба повідомила, що 2016 року підприємствами, що працюють в ОРДЛО, сплачено всього 2,8 млрд грн податків. Експерти-економісти підкреслюють, що макроекономічні оцінки протягом останніх 2-х років проводилися без урахування окупованих територій Криму та Донбасу. "Державні" шахти й ті, що належать олігарху Ахметову в ОРДЛО, отримували дотації із бюджету, а сума виплачуваних ними податків навіть не покривала відшкодування ПДВ, тому наслідки від припинення торгівлі можуть бути навіть позитивними.
  • Антикорупційний суд, створення якого наполегливо вимагають західні партнери України, досі не створено. Вища рада правосуддя, по суті, виконує вказівки Адміністрації президента та розкритикувала єдиний внесений до Верховної Ради законопроект про створення такого суду. Опозиційні політики заявляють про відсутність політичної волі й бажання президента просувати це питання, на відміну від, наприклад, призначення Луценка генеральним прокурором, коли питання було внесене провладними депутатами "з голосу", миттєво проголосовано, а за годину рішення було надруковано в офіційному виданні парламенту. Однак, на думку експертів, президенту не вдасться зупинити процес, оскільки на створенні суду наполягають усі західні партнери.
  • Президент Порошенко наполягає на тому, що в результаті виборів до влади в країні прийдуть прокремлівські сили, такі, як партії "Опозиційний блок" і "За життя". Вони, згідно з опитуваннями громадської думки, ідуть практично нарівні з лідером рейтингів – партією "Батьківщина". Президентський Блок Петра Порошенка має вдвічі нижчу електоральну підтримку, а другий член правлячої коаліції – партія Народний фронт – взагалі випав із рейтингів. Формально коаліції у парламенті не існує, глава Верховної Ради Парубій відмовляється пред'явити поіменний список її учасників. Ці дві партії вже не представляють інтереси більшості виборців. Довіра громадян до президента та парламенту перебуває на рівні, чи не меншому, ніж в січні 2014 року, у період подій на Майдані. Тому цілком зрозуміло висловлювання Порошенка про те, що він "не подарує" опозиції шанс на дострокові вибори, оскільки це виб'є з його рук важелі впливу на парламент, без яких антиконституційна "вертикаль", що ретельно вибудовуються ним, миттєво розвалиться.
  • Суд в Миколаївській області виніс вирок учаснику оборони Донецького аеропорту, члену партії Свобода Дуброву, за участь у масових заворушеннях під Верховною Радою 31 серпня 2015 року та за "викрадення людини". На думку правозахисників, суддя незаконно об'єднала справи за вказівкою Адміністрації президента для того, аби отримати прецедент стосовно ще 20 осіб, яких також обвинувачують в організації масових заворушень під Верховною Радою, справи яких розглядаються у судах Києва.
  • Президент Порошенко стверджує, що монополією на застосування сили мають володіти тільки державні правоохоронні органи. При цьому він залишив без уваги одне із головних положень Конституції про рівність усіх громадян перед законом. Фактично він намагається позбавити громадян права на законний опір посадовим особам (у тому числі працівникам силових структур і суддів), які порушують закон.

No comments:

Post a Comment