March 09, 2017

08.03.2017: У Гаазі тривають слухання за позовом України до Росії

У Гаазі тривають слухання за позовом України до Росії
У Гаазі тривають слухання за позовом України до Росії

Головні події і теми доби 08.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Гаазі тривають слухання за позовом України до Росії.
  • Під Зайцевим снайпер бойовиків поранив волонтерів.
  • На прифронтовій шахті у Торецьку внаслідок вибуху газу загинув шахтар.

В Україні

  • Неподалік лінії фронту у Торецьку на шахті "Центральна" стався викид газової суміші, один шахтар загинув.

Київ

  • Із нагоди 8 березня у центрі Києва відбувся феміністичний марш. Поліція затримала 4 осіб, які намагалися облити учасниць зеленкою та кефіром.

Війна

  • Під Зайцевим снайпер бойовиків поранив 2 волонтерів. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, втрат серед військовослужбовців немає, проте бойовики ведуть обстріли всією лінією фронту, у тому числі із мінометів і важкої артилерії.

Україна й світ

  • У Гаазі в Міжнародному суді ООН тривають слухання позовів України до Росії. Україна надасть суду "секретну" переписку про врегулювання, яка велася з РФ протягом трьох років. Юристи, що представляють інтереси України, звернули увагу суду на те, що Росія не заперечує факт постачання озброєнь на Донбас. Українська делегація наполягає на застосуванні до Росії заходів, які дозволять захистити українських громадян, що мешкають як на сході України, так і в окупованому Криму.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Габріель закликав Росію до співпраці заради миру та безпеки в Європі. У той самий час він визнав розбіжність позицій Німеччини та РФ за багатьма позиціями та висловив переконання, що питання про зняття санкцій з Росії на порядку денному поки не стоїть.
  • Заступник голови комітету начальників штабів США Сельва вважає загрозою європейським країнам – членам НАТО розгортання Росією нових крилатих ракет наземного базування SSC-8.
  • У Брюсселі відбулося засідання ради Україна – НАТО. За словами заступника міністра закордонних справ Пристайка, 2017 року може бути проведено засідання Альянсу щодо ситуації в Україні. Пристайко заявив, що країни – учасниці НАТО розуміють, що Росія є агресором, який напав на Україну.

Тренди

  • Серед вимог  української делегації в Гаазі у позові до Росії відсутнє головне – припинення військових дій на Донбасі та виведення військ з окупованих територій. Фактично Україна не визнала, що на Донбасі йде війна. Між Росією та Україною тривають "звичайні" економічні відносини, незважаючи на окупацію Криму та частини Донбасу, загибель тисяч українців, руйнування житла та інфраструктури.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment