March 07, 2017

06.03.2017: Насірова заарештовано

Насірова заарештовано
Насірова заарештовано

Головні події і теми доби 06.03.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Насірова заарештовано.
  • Депутат Чорновіл не змогла спровокувати учасників блокади ОРДЛО.
  • У Гаазі розпочалося засідання Міжнародного суду ООН за позовом України проти Росії.

В Україні

  • Після трьох діб судового засідання Солом'янський суд взяв під варту голову Державної фінансової служби Насірова із правом внесення застави в 100 млн грн. У ході засідання підтвердилися дані про його подвійне громадянство. НАБУ відкрило справу щодо депутатів Верховної Ради від Блоку Порошенка Загорія, Давиденка та Антонищака, що перешкоджали доставці Насирова до лікарні для проведення огляду. Адвокати глави ДФС мають намір оскаржити рішення суду в Європейському суді із прав людини.
  • Апеляційний суд підтвердив арешт директора департаменту платіжних систем НБУ Шацького із заставою у 800 тис. грн.
  • Генеральна прокуратура запевняє громадськість, що розслідування щодо бізнес-партнера колишнього президента Януковича, кримінального авторитета Іванющенка, триває. Однак Верховний суд закрив проти нього всі кримінальні справи, а ЄС видалив його з санкціонного списку. Експерти Центру протидії корупції стверджують, що Україна через скасування санкцій втратила 5,4 млрд грн.
  • Суд розблокував кошти "сім'ї" Януковича в Міжнародному інвестиційному банку, що належить президенту Порошенку. Генпрокуратура стверджує, що кошти Януковича, як і раніше, заблоковано.
  • Прокуратура ініціювала ревізію компанії Укрнафта в рамках проведення слідчих дій проти глави Нафтогазу Коболєва.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб прийняв рішення про передавання колекторським компаніям прав на стягнення "безнадійних" споживчих кредитів на загальну суму 17,3 млрд грн.
  • Заступник глави НБУ Сологуб оголосив про перехід від очищення банківського сектора до перезавантаження після націоналізації Приватбанку. На думку міністра фінансів Данилюка, найбільші державні банки мають бути продані, для них має бути розроблена стратегія, що передбачає різні моделі розвитку.
  • Курс гривні на міжбанківському ринку незначно зміцнився. Офіційний курс встановлено на рівні 27,02 ₴/$ (-0,10 грн), 28,62 ₴/€ (-0,03 грн), 4,63 ₴/10₽ (+0,03 грн). Надлишки валюти у 20 уповноважених банків викупив НБУ через механізм "кращого курсу", відкритий аукціон з купівлі оголошено не було. У лютому чиста купівля валюти НБУ становила $80,9 млн. На 1 березня золотовалютні резерви НБУ становили $15,46 млрд.

Війна

  • Під час бойових дій на Донбасі загинув 1 військовослужбовець, 4 поранено, 1 травмовано.
  • Спостерігачі ОБСЄ не хочуть проводити моніторинг ремонтних робіт на Донецькій фільтрувальної станції через відмову сторін конфлікту надати доступ до цього району. Роботу Авдіївського коксохімзаводу знов зупинено через пошкодження електропостачання.
  • Депутат від Народного фронту Чорновіл спробувала "домовитися" з учасниками блокади залізничного сполучення з ОРДЛО. Вона всіляко провокувала активістів, називаючи їх "агентами Путіна", скоріше за все, із метою влаштувати скандал, який послужив би підставою для розгону. Учасники блокади вигнали її з території "редуту", закидавши яйцями.

Україна й світ

  • Міжнародний суд у Гаазі почав розгляд позовів України до Росії з приводу порушення нею конвенцій ООН з боротьби із фінансуванням тероризму та запобігання расової дискримінації. Україна вимагає припинення постачання озброєнь на Донбас і підтримки бойовиків, а також забезпечення контролю над державним кордоном. Крім того, від Росії вимагають утриматися від актів етнічної дискримінації кримських татар. Суд триватиме 4 дні, рішення має бути винесено у прискореному порядку протягом кількох тижнів.
  • 9 березня профільний комітет Європарламенту має намір затвердити проект резолюції про надання "безвізового режиму" для громадян України.
  • Глави Німеччини, Франції, Італії та Іспанії визначилися із планом розвитку ЄС. Вони пропонують будувати "Європу різних швидкостей". Це передбачає, що країни, “які відстають”, не буде позбавлено уваги, у той самий час, вони не мають заважати розвитку інших країн.
  • Міністр фінансів Данилюк вилетів до США на переговори з МВФ. Він заявив, що сподівається на отримання всіх 4 траншів кредиту розширеного фінансування, запланованих на 2017 рік. За його словами, рішення про видачу чергового траншу Рада директорів фонду прийме у другій половині березня.
  • Суд в окупованому Севастополі залишив під вартою ще на 2 місяці трьох українських "диверсантів", яких російські спецслужби звинувачують у підготовці терактів на території Криму.

Тренди

  • Незважаючи на спроби адвокатів затягнути розгляд справи, суд заарештував главу Держфіскальной служби Насірова на 2 місяці. Президент Порошенко вдає, що йому нічого не було відомо про вручення Насірову підозри. Однак швидкість прийняття урядом рішення про відсторонення глави ДФС свідчить про те, що рішення готувалося вже давно. Більш того, на місце Насірова було негайно призначено чергового вихідця з Вінниці, колишнього начальника міської податкової інспекції Продана. Судячи з витоків інформації зі Спеціальної антикорупційної прокуратури, рішення про арешт глави ДФС готувалося ще в грудні 2016 року, проте відкладалося з різних причин. Арешт Насірова, незважаючи на підтримку низки депутатів президентського блоку, показав відсутність єдиної позиції навіть серед тих, кого Порошенко вважає своєю "командою". Вже очевидно, що метою арешту є тиск на побіжного депутата Онищенка, який поширює на Заході компромат на президента.
  • Україна у Міжнародному суді ООН у Гаазі просить вжити щодо Росії "тимчасових заходів" через погіршення ситуації. Українська сторона стверджує, що, починаючи з 2004 року протягом 10 років Росія здійснювала тиск, який 2014 року переріс у пряму агресію. Росія звинувачується в наданні самопроголошеним донбаським "республікам" і "харківським партизанам" матеріальної допомоги у вигляді грошей і зброї, а також у допомоги при підготовці кадрів для ведення військових дій. Росія не видавала осіб, що були звинувачені у тероризмі, вона названа відповідальною за різні теракти – знищення цивільного авіалайнера рейсу MH17, обстріли цивільного населення у Волновасі, Маріуполі та Краматорську. Україна наполягає на порушенні кримінальних справ проти міністра оборони РФ Шойгу, депутатів Державної думи Жириновського, Миронова та Зюганова за фінансування тероризму. У Криму після окупації Росія порушує права кримських татар і українців і вважає їх ворогами окупаційного режиму.
    Суд може відмовити Україні, як було у випадку Грузії, мотивуючи відмову відсутністю прямих переговорів про повернення Криму, а також тим, що Росія формально не є учасником конфлікту на Донбасі. Крім того, Росія вийшла із більшості угод про визнання юрисдикції міжнародних судів і в разі винесення рішення на користь України відмовиться його виконувати.
    Позитивне рішення Міжнародного суду агресію не припинить, однак дозволить посилити режим санкцій проти Росії.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment