February 13, 2017

12.02.2017: Гройсман не вбачає альтернативи вугіллю з "непідконтрольних" територій

Гройсман не вбачає альтернативи вугіллю з "непідконтрольних" територій
Гройсман не вбачає альтернативи вугіллю з "непідконтрольних" територій

Головні події і теми доби 12.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Гройсман не вбачає альтернативи вугіллю з "непідконтрольних" територій.
  • Президентом Німеччини обрано колишнього главу МЗС Штайнмаєра.

В Україні

  • Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб повідомило, що Управління верховного комісара ООН у справах біженців і Рада Європи стурбовані можливим прийняттям Верховною Радою законопроекту "Про тимчасово окупованій території України". Чиновники стверджують, що закон матиме негативні наслідки для захисту прав людини, свободи пересування [через лінію фронту] і доставки гуманітарної допомоги.
  • Міністр соціальної політики Рева заявив, що субсидії, призначені 2016 року, через зниження "соціальних" норм споживання не перераховуватимуться до кінця опалювального сезону. Рішення уряду про таке корегування норм набуде чинності в тільки в травні.
  • Член ради НБУ Фурман заявив, що чистку банківської системи завершено та криза вже позаду. За його словами, банкрутство й ліквідація дрібних банків ще можливі, але масового відходу банків з ринку вже не буде.

Війна

  • Унаслідок обстрілу бойовиками самопроголошених "республік" у зоні бойових дій на Донбасі, за офіційними даними, поранено військовослужбовця. Інтенсивність обстрілів незначно знизилася. Гарячими точками залишаються околиці Маріуполя, населені пункти навколо Донецька та Авдіївка.
    У Луганській області другу добу на зв'язок не виходить група розвідників. Вони могли потрапити у засідку або підірватися на мінах. Даних про те, що вони потрапили в полон до бойовиків, поки немає.

Україна й світ

  • Президентом Німеччини обрано колишнього міністр–а закордонних справ Штайнмаєра, якого підтримали головні партії правлячої коаліції - ХДС -ХСС і Соціал-демократична партія. Штайнмаєр після обрання заявив, що зараз створюється новий формат міжнародних відносин. Він має намір налагодити діалог з Росією та США, які є "складними партнерами".
  • США продовжують перекидання військ і техніки до Східної Європи. Чергова партія вертольотів прибула до німецького порт Бремерхафен.
  • Президент Словенії Пахор відвідав Київ. На переговорах із президентом Порошенком обговорювалося питання подовження санкцій проти Росії.

Тренди

  • Влада не знає, що робити з блокадою залізничних перевезень на окуповану територію. Спроби глави Донецької військово-цивільної облдержадміністрації Жебрівського умовити активістів припинити блокаду ні до чого не привели. Прем'єр-міністр Гройсман лякає населення віяловими відключеннями. Він стверджує, що для заміни вугілля з ОРДЛО доведеться використовувати дорогий газ, що ще більше підвищить навантаження на гаманці українців. Гройсман запропонував визначити перелік товарів, які можна постачати з ОРДЛО. Він продовжує наполягати на тому, що металургія та шахти, розташовані на території "республік", є частиною української економіки. Міністр енергетики Насалик заявив, антрациту на складах ТЕС вистачить до кінця березня. Гройсман не вбачає альтернативи вугіллю з окупованих територій. Він підкреслив, що для нього не має значення, звідки постачатиметься вугілля. Те, що гроші за це вугілля отримують "сепаратисти", які стріляють в українських військових, його не хвилює.
  • До ЗМІ та соцмереж повернулися темники. Про це свідчить безліч випадків, коли меседжі від Адміністрації президента, особливо визначення, миттєво "розганяються" телебаченням, онлайн-виданнями та блогерами. Один з таких термінів – "непідконтрольні території", який Порошенко й чиновники використовують для назви "окремих районів Донецької і Луганської областей", окупованих російськими військами, найманцями та колабораціоністами. Така сама ситуація і з "ефективним контролем" – назвою, що введена для заміни терміна "окупація". Різниця полягає в тому, що в разі відмови від визнання територій окупованими, уся відповідальність за те, що відбувається там, покладається на Україну, включаючи відновлення територій після звільнення.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment