February 05, 2017

04.02.2017: Відбулася телефонна розмова Порошенка й Трампа

Відбулася телефонна розмова Порошенка й Трампа
Відбулася телефонна розмова Порошенка й Трампа

Головні події і теми доби 04.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Відбулася телефонна розмова Порошенка й Трампа.
  • Інтенсивність боїв під Авдіївкою знизилася.
  • Росія відмовилася видати 12 "беркутівців", які розстрілювали активістів Майдану.

В Україні

  • Начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюк заявив, що Росія відмовила в екстрадиції 12 колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут", які розстрілювали активістів Майдану. Причиною названо отримання ними російського громадянства. Горбатюк також повідомив, що з незрозумілих причин апеляційний суд відпустив з-під варти трьох із чотирьох "беркутівців", обвинувачених у вбивствах і насильстві над активістами. Усі четверо з того часу працювали у складі підрозділів МВС і несли службу на блокпостах на в'їзді до зони антитерористичної операції.

Війна

  • Упродовж минулої доби інтенсивність бойових дій на Донбасі знизилася, проте обстріли позицій українських військ тривають усією лінією фронту. Атаку бойовиків у районі Авдіївки відбито. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, один український боєць поранений, ще один – травмований.
  • Українські ремонтні бригади через обстріли бойовиків так і не змогли відремонтувати електромережі, що живлять Донецьку фільтрувальну станцію. Без води, як і раніше, залишаються Авдіївка, Ясинувата, частина Донецька. У Докучаєвську, на окупованій території, запасів води залишилося на кілька днів. Російські офіцери Спільного центру із контролю та координації обіцяли, що в неділю бригади зможуть продовжити роботу, однак це не є гарантією відсутності обстрілів.
  • Унаслідок підриву автомобіля в Луганську знищено "начальника управління міліції ЛНР" Анащенка. Експерти не виключають, що таким чином "глава ЛНР" Плотницкий позбавляється конкурентів.
  • Бойовики не пропустили через пункт пропуску "Майорськ" на окуповану територію колону з 4 вантажівок із гуманітарною допомогою від міжнародної організації People In Need.

Україна й світ

  • Відбулися телефонні переговори між президентами США та України. Обговорювався майбутній візит Порошенка до США, для підготовки якого у Вашингтон вилетів міністр закордонних справ Клімкін.
  • До нижньої палати Конгресу США повторно внесено закон про підтримку України, в якому планується посилення санкцій проти Росії і надання різних видів допомоги Україні. Окремо виділено відмову від визнання будь-яких форм російської анексії Криму.
  • ЄС планує із середини березня подовжити ще на півроку санкції проти понад 100 жителів Росії та України, яких звинувачують в агресії в Криму й на Донбасі. Серед них – особи із найближчого оточення президента РФ Путіна.
  • Проросійська кандидат у президенти Франції від партії "Національний фронт" Ле Пен заявила, що в разі перемоги ініціюватиме вихід зі складу ЄС і НАТО.
  • Президент Молдови Додон виступив за надання особливого статусу Придністров'ю.

Тренди

  • Колишній глава Одеської облдержадміністрації Саакашвілі збирає коаліцію демократичних сил, яка, на його думку, має змусити владу прийняти новий виборчий закон і призначити позачергові вибори до Верховної Ради. Серед партій і сил, які він прагне залучити до коаліції, – "Самопоміч", "Сила людей", "Демократичний альянс". Зростання кількості тих, що підтримують об'єднаний рух, швидше за все, буде невеликим. Однак, в умовах, за яких головні політичні гравці мають рейтинг 10-15 %, а партію правлячої коаліції "Народний фронт" виборці не підтримують взагалі, і таке об'єднання може дати перевагу. Президент Порошенко та Народний фронт усіляко чинять опір достроковим виборам, стверджуючи, що це розхитає політичну ситуацію в країні. Тому вибори можуть відбутися тільки за умови потужного тиску на владу з боку партій і рухів, що мають велику підтримку в суспільстві./li>
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment