February 04, 2017

03.02.2017: Адміністрація президента не вбачає необхідності у введенні воєнного стану

Адміністрація президента не вбачає необхідності у введенні воєнного стану
Адміністрація президента не вбачає необхідності у введенні воєнного стану

Головні події і теми доби 03.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Адміністрація президента не вбачає необхідності у введенні воєнного стану.
  • Ситуація на фронті продовжує погіршуватися.
  • Через підвищення вдвічі мінімальної зарплати кількість працюючих скоротиться на 630 тис.

В Україні

  • За оцінками Міністерства економічного розвитку, зростання ВВП 2016 року становило близько 2 %, зростання промислового виробництва – 2,4 %.
  • Глава Національного агентства з питань запобігання корупції Корчак повідомила, що з 3 по 15 лютого буде проведено модернізацію серверного обладнання для забезпечення безперебійної обробки електронних декларацій.
  • Заступник глави президентської адміністрації Єлісєєв заявив, що референдум про вступ до НАТО може відбутися не раніше, ніж Україна досягне стандартів Альянсу.
  • У звіті бізнес-омбудсмена за ІV квартал 2016 року основними джерелами невдоволення підприємців стали Державна фіскальна служба та органи місцевого самоврядування, при цьому переважна кількість скарг надійшло на дії податкових органів.
  • На сайті НБУ опубліковано звіт про прогноз рівня інфляції, в якому стверджується, що зростання оплати праці, особливо для малого та середнього бізнесу, через підвищення мінімальної зарплати призведе до більш суттєвого зниження зайнятості, ніж прогнозувалося.
  • Міністерство фінансів повідомило, що виплати за державним боргом 2017 року становитимуть 240,9 млрд грн, із них за зовнішнім боргом – 72,2 млрд грн, виходячи із прогнозних відсоткових ставок і курсів валют. Станом на 31 грудня 2016 року державний борг у валюті зріс на $5,47 млрд і становив $70,97 млрд. Загальна сума державного та гарантованого державою боргу становила 1,93 трлн грн, що на 357,6 млрд грн більше, ніж на початок 2016 року.
  • Як і попереджали експерти, із початку лютого гривня почала дешевшати. Офіційний курс становив 27,08 ₴/$ (+0,09 грн), 29,08 ₴/€ (-0,08 грн), 4,57 ₴/10₽ (+0,07 грн). Обсяг торгів, як і раніше, невеликий. НБУ на міжбанк не виходив. Поведінка учасників ринку свідчить про те, що вони були готові до зміни тренда.

Війна

  • Бойові дії усію лінією фронту тривають зі зростаючою інтенсивністю. Про домовленості в Мінську щодо відведення важкої техніки до 5 лютого ніхто не згадує. Бойовики обстрілюють позиції українських військ усією лінією фронту із важкої артилерії, САУ та РСЗВ "Град". У районі Авдіївки та Пісок бойовики атакують за підтримки легкої бронетехніки й танків. За офіційними даними, загинуло 3 військовослужбовців, ще 7 – поранено, хоча, насправді, втрати можуть бути набагато більшими. Обстрілу піддалися також передмістя Маріуполя – Саханка та Галицинівка, що у 20 км від лінії фронту на північний захід від Донецька, пошкоджено житлові будинки та інфраструктуру в Мар'їнці. Днем із мінометів було обстріляно пункт пропуску поблизу міста. Авдіївка досі залишається без світла, обстріли тривають. Міністерство інфраструктури підготувало 3 поїзди для евакуації 3,5 тис. жителів міста.
  • Заступник глави Адміністрації президента Єлісєєв заявив, що введення воєнного стану через загострення ситуації в Авдіївці поки не обговорюється.

Україна й світ

  • Білий дім повідомив, що на 6 лютого заплановано телефонні переговори між президентами Трампом і Порошенком.
  • Президент Туреччини Ердоган підтвердив свою прихильність відновленню суверенітету та територіальної цілісності України. Візит Ердогана до України відбудеться найближчими місяцями. Він сподівається, що переговори нададуть нового імпульсу відносинам двох країн.
  • Слухання в Європарламенті щодо загострення ситуації в Авдіївці відбудуться у понеділок, 6 лютого.
  • Генеральний секретар ОБСЄ Заньєр закликав припинити вогонь на Донбасі, оскільки внасліок бойових дій тисячі жителів залишилися без тепла та їжі.
  • Єврокомісар із закордонних справ Могеріні та міністр закордонних справ РФ Лавров обговорили ситуацію в Україні, Сирії і Лівії. Могеріні нагадала Лаврову про необхідність дотримання мінських домовленостей.
  • Польща вирішила диверсифікувати постачання газу – частина імпортуватиметься із Норвегії. Україна також зможе отримувати газ із цього джерела транзитом через Польщу.
  • Президент Порошенко призначив послом до Грузії заступника міністра оборони Долгова.

Тренди

  • Прогноз зростання безробіття, опублікований НБУ, сколихнув соцмережі та викликав миттєву негативну реакцію міністра соцполітики Реви. За оцінкою експертів регулятора, кількість робочих місць скоротиться майже на 630 тис. за рахунок зростання витрат на оплату праці. Рева переконаний, що прогнози у сфері зайнятості мають виконуватися тільки за участі його міністерства. Він стверджує, що зростання мінімальної зарплати не спричинить жодних негативних наслідків для економіки. Глава НБУ Гонтарева спробувала пом'якшити висновки, наведені у звіті НБУ, однак оцінка зростання безробіття на офіційному сайті регулятора не змінилася.
  • Заступник міністра юстиції Мороз спростував заяву глави Національного антикорупційного бюро Ситника про масові рейдерські захоплення за допомогою втручання до реєстру прав власності. За його словами, є лише окремі випадки за участі державних реєстраторів. При цьому він визнав, що факти рейдерських захоплень дійсно мають місце. Мінюст розгляне це питання наступного тижня. Реєстраторів, винних у втручанні до реєстру, буде покарано.
  • На думку члена української делегації на переговорах у Мінську, колишнього глави СБУ Марчука, введення миротворчих сил ООН на Донбас свідчитиме про те, що в Україні відбувається внутрішній конфлікт. Миротворців ніколи не вводять у разі війни між країнами. Заступник глави президентської адміністрації Єлісєєв стверджує, що ситуація на Донбасі стала питанням міжнародної безпеки, тому введення миротворчої місії ООН є необхідним кроком. Таким чином, заяви Порошенка та його оточення про необхідність введення місії ООН на Донбас свідчать про намір президента перевести статус конфлікту у внутрішньодержавний. А це, у свою чергу, може спричинити зняття санкцій з Росії.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment