February 03, 2017

02.02.2017: Радбез ООН не ухвалив резолюцію щодо Авдіївки

Радбез ООН не ухвалив резолюцію щодо Авдіївки
Радбез ООН не ухвалив резолюцію щодо Авдіївки

Головні події і теми доби 02.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Радбез ООН не ухвалив резолюцію щодо ситуації в Авдіївці.
  • Бойовики та російські війська ведуть безперервний вогонь по населених пунктах в околицях Донецька із житлових кварталів.
  • Фінбанк Грановського оголосив про самоліквідацію.

В Україні

  • Міністерство юстиції оголосило конкурс інвесторів на будівництво двох слідчих ізоляторів під Києвом і Львовом в обмін на надання ділянок під будівництво у центральних частинах міст, де наразі розташовані СІЗО.
  • Укрзалізниця запустила мобільний додаток для купівлі залізничних квитків.
  • Комісія з питань контролю у сфері енергетики та комунальних послуг стверджує, що рівень оплати за комунальні послуги в Україні на кінець 2016 року становить 93 %.
  • Державна казначейська служба повідомила про перевиконання бюджету в січні на 39 %. Доходи становили 59,4 млрд грн замість запланованих 42,8 млрд грн. Держказначейство заявило, що відшкодування ПДВ у січні було заблоковано Державної фіскальною службою, однак наразі процес відшкодування відновлено.
  • Глава Приватбанку Шлапак заявив про плани з узгодження політики держбанків на фінансовому ринку та перерозподілу ринку.
  • Фінбанк, що належить до категорії середніх, оголосив про самоліквідацію.
  • Приватбанк повідомив про скорочення коштів на гривневих рахунках приватних клієнтів на 5,2 млрд грн – до 63,1 млрд грн, у тому числі на поточних рахунках – на 4,4 млрд грн.
  • Офіційний курс гривні практично не змінився: 26,99 ₴/$ (-0,01 грн), 29,17 ₴/€ (+0,04 грн), 4,50 ₴/10₽ (-0,02 грн). Обсяг торгів, як і раніше, не значний. НБУ на ринок не виходив.

Війна

  • Ситуація в населених пунктах навколо Донецька – в Авдіївці, Пісках, Опитному, Красногорівці, Мар'їнці – залишається вкрай напруженою. Бойовики ведуть обстріли із житлових кварталів Донецька та Макіївки з усіх видів артилерії і РСЗВ "Град", підтягують до лінії фронту танки та іншу техніку. За інформацією штабу антитерористичної операції, 4 військовослужбовців загинули, 17 – поранені. Позиції українських військ обстрілюють з усіх видів артилерії усією лінією фронту.
    В окупованому Донецьку ОБСЄ зафіксувала велику кількість залпів і розривів снарядів. Представники штабу АТО заявляють, що артилерія не веде обстрілів по центру Донецька. За даними спостерігачів у Донецьку та Макіївці, бойовики обстрілюють житлові квартали із мінометів, намагаючись створити для російських ЗМІ картинку "порушення українською армією мінських домовленостей" і "геноциду". Серед мирного населення є загиблі й поранені, у місті виникло кілька вогнищ пожеж, зруйновано інфраструктуру. Унаслідок потужного вибуху складу боєприпасів на виїзді з Донецька у бік Макіївки загинуло кілька людей. На місцевих телеканалах лунають заклики до Росії про введення військ. Деякі експерти розцінюють ці дії як підготовку до широкомасштабного вторгнення російських військ.
    Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що обстріли центру Донецька та Авдіївки неприйнятні. Спостерігачі місії зафіксували за добу понад 30 тис. розривів.
    У ході обстрілів Авдіївки загинули 2 мирних жителів, у тому числі, співробітник ГСЧС, що перебував у наметі для обігріву. Поранено двох людей. Одного з них, фоторепортера британського видання Нунн, відправлено до шпиталю Дніпра. Постійні обстріли не дозволяють розпочати відновлювальні роботи на лініях електропередач, електроживлення до місто подається від генераторів. Міжнародний Червоний Хрест має намір поставити для них пальне.

Україна й світ

  • Відбулося екстрене засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Авдіївці. Країни Європи та США наполягають на припиненні вогню в зоні конфлікту. Російський представник Чуркін звинуватив українське керівництво в ескалації бойових дій. Представник США при ООН Хейлі закликала відвести війська від лінії фронту та забезпечити безперешкодний доступ спостерігачів ОБСЄ до всієї території Донбасу. Вона стверджує, що санкції з Росії не буде знято до повного повернення контролю України над Кримом.
  • Президент РФ Путін звинуватив Україну в ескалації конфлікту на Донбасі та заявив, що таким чином українська влада "вибиває" гроші з Євросоюзу та США, виставляючи себе жертвою агресії. Він висловив надію, що "розсудливі сили" в Україні не дозволять розвиватися ситуації на Донбасі "за найгіршим сценарієм".
  • Путін не виключив можливості подовження контракту з Україною на транзит російського газу до Європи після 2019 року, коли закінчиться попередній контракт, якщо це буде "економічно доцільно".
  • Сенатор від Республіканської партії США Маккейн закликав президента Трампа надати Україні летальну зброю для захисту від російської агресії.
  • Президент Польщі Дуда заявив, що історичне минуле впливає на поточні польсько-українські відносини. За його словами, Польща не готова визнавати українських героїв, яких вважає злочинцями. Дуда наполягає на скасуванні закону, прийнятого 2015 року, які визнають ОУН та УПА організаціями, що боролися за незалежність України.
  • Міністр оборони Великої Британії Феллон звинуватив Росію у кібератаках, а прокремлівські та російські ЗМІ – у поширенні дезінформації. За його словами, ці дії сприяють дестабілізації Заходу. Він наполягає на тому, щоб НАТО робила великі зусилля для боротьби із російською загрозою.
  • Європарламент схвалив надання Грузії безвізового режиму. Візова лібералізація для України, за повідомленнями ЗМІ, може бути схвалена на початку літа 2017 року.

Тренди

  • Компанії, що належать президенту Порошенку та його бізнес-партнеру Кононенку, протягом усього 2016 року купували газ у підприємств, якими володіє колишній міністр екології Злочевський. Злочевський перебуває під слідством, проти його компаній також відкрито кримінальні справи. Ситуація з ними стала "налагоджуватися" після зустрічі Злочевського та Кононенка у Відні, що було зафіксовано журналістами. Незважаючи на заяви Генпрокуратури про те, що розслідування проти Злочевського триває, його компанії продовжують безперешкодно працювати в Україні.
  • Фінбанк, що належить Грановскому та Кауфману – особам з ближнього оточення президента Порошенка, оголосив про самоліквідацію. Після банкрутства банку Платинум, що належить Кауфману, це слід вважати тенденцією. Грановського вважають "смотрящим" над Генпрокуратурою, поставленим бізнес-партнером Порошенка – депутатом Кононенком.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment