January 27, 2017

26.01.2017: Із 1 лютого вкотре зростуть тарифи на воду

Із 1 лютого вкотре зростуть тарифи на воду
Із 1 лютого вкотре зростуть тарифи на воду

Головні події і теми доби 26.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Із 1 лютого вкотре зростуть тарифи на воду.
  • Облікову ставку НБУ збережено на рівні 14 %.
  • Прокуратура відкрила кримінальну справу на учасників блокади поставок вугілля із "ЛНР".
  • ФСБ РФ заарештувала в Криму кримськотатарського адвоката.

В Україні

  • Президент Порошенко доручив прем'єр-міністру Гройсману якнайшвидше організувати вивезення сміття зі Львова, "якщо з цим не справляється місцева влада". Сміття стали негайно вивозити на полігони твердих побутових відходів у Львівській області.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) підвищила з 1 лютого ціни на воду та водовідведення на 9-37 % "у зв'язку з ростом мінімальної зарплати, витратами на повірку лічильників у приватному секторі, зміною ціни на електроенергію та іншими факторами".
  • Нове сховище відпрацьованого ядерного пального в районі Чорнобильської АЕС планують запустити в експлуатацію у другій половині 2018 року.
  • Підприємство Укртрансгаз повідомило, що Газпром знижує тиск на вході до української газотранспортної системи за істотного зростання обсягу транзиту. Такі дії можуть призвести до перебоїв постачання газу до Європи через недостатній його обсяг в українських підземних сховищах.
  • Глава СБУ Грицак не вбачає нічого спільного між вбивством журналіста Шеремета та замахом на депутата Верховної Ради Геращенка.
  • Прес-служба дочки російського Альфа-банку повідомила про збільшення статутного капіталу на 4,7 млрд грн, відповідно до вимог НБУ.
  • НБУ зберіг облікову ставку на рівні 14 %. У грудні рада Нацбанку також відмовилася знижувати облікову ставку через інфляційні ризики. Оцінку рівня інфляції у 8 % на кінець 2017 року чиновники регулятора вже вважають нереалістичною, тому підняли її до 9,1 %. Причиною погіршення інфляційних очікувань названо підвищення вдвічі мінімальної зарплати до 3200 грн.
  • Глава НБУ Гонтарева повідомила, що платіжний баланс 2016 року зведено з профіцитом $0,9 млрд. За підсумками 2015 року профіцит становив $0,849 млрд.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 27,21 ₴/$, 29,12 ₴/€ (-0,11 грн), 4,56 ₴/10₽ (-0,04 грн). Загальна сума угод була незначною, Нацбанк на ринок не виходив. Незважаючи на велику надлишкову гривневу ліквідність, банки не виявляли активності у скупці валюти.

Війна

  • Напруга на Донбасі знову зростає, бойовики збільшили кількість обстрілів позицій українських військ усією лінією фронту, у тому числі, із важкої артилерії і систем залпового вогню "Град". Штаб антитерористичної операції повідомив про 64 випадки порушення режиму припинення вогню. Загинули 2 українських військовослужбовців.
  • Бойовики не пропустили на окуповану територію гуманітарний конвой ООН. Із 24 вантажівок проїхав лише одна, інші – бойовики розгорнули без пояснення причин.
  • У вантажівці фонду Ахметова при спробі виїзду з території, контрольованої українськими військами, прикордонники та фіскальна служба виявили 300 комплектів радіостанцій, призначених для бойовиків.
  • Суд відпустив грузина Церцвадзе, оголошеного в розшук Інтерполом за ініціативи Росії.
  • Прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом протидії постачанням вугілля із "ЛНР" на неокуповану територію. Блокаду залізниці на ділянці Гірське–Золоте здійснюють колишні військовослужбовці та кілька депутатів Верховної Ради. Глава Луганської військово-цивільної адміністрації Гарбуз стверджує, що вугілля необхідне для постачання на Луганську ТЕС у Щасті, яка забезпечує електроенергією всю Луганську область. Глава СБУ Грицак вважає, що депутати не мають брати участь у блокуванні. Заступник міністра у справах окупованих територій Тука виступив проти блокади. Він вважає, що якщо такі дії не підтримані владою, вони мають бути негайно припинені.
  • Міністр у справах окупованих територій Черниш планує організувати пасажирське залізничне сполучення через лінію фронту на ділянці Майорськ–Бахмут.
  • Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації не виключає військового сценарію звільнення Донбасу. За його словами, для цього буде потрібно побудувати сучасну мотивовану армію. Він вважає найгіршим варіантом повернення Донбасу за допомогою легітимізації влади "курячих полковників" Захарченка та Плотницького, що, врешті-решт, призведе до нової кровопролитної війни.

Україна й світ

  • Чиновники МВФ повідомили, що питання про видачу Україні четвертого траншу кредиту розширеного фінансування буде винесено на засідання ради директорів після узгодження тексту зміненого меморандуму про співпрацю. Глава НБУ Гонтарева розраховує отримати в 2017 році 4 транші кредиту, валютні резерви мають зрости до $21,3 млрд. За її словами, усі питання з місією МВФ вже узгоджено. Експерти скептично оцінюють варіант отримання Україною 4 траншів кредиту МВФ у 2017 році.
  • ФСБ РФ заарештувала на 10 діб адвоката Курбедінова, що захищає інтереси кримських татар, і вилучила в нього комп'ютерну техніку за повідомлення у соцмережі Фейсбук, розміщене ще до окупації півострова. ФСБ затримала ще одного кримського татарина.
  • За даними МЗС, Росія незаконно утримує 17 українських громадян.
  • На думку професора Маллока, якого президент США хоче призначити послом в ЄС, єврозона може розвалитися протягом найближчих півтора років.
  • Литовсько-польсько-українська змішана бригада пройшла сертифікацію за стандартами НАТО й готова виконувати місію з підтримання миру.

Тренди

  • Підприємство "Полтаватеплоенерго" заявило про неможливість виплати зарплати співробітникам через катастрофічне зростання неплатежів після багаторазового підвищення тарифів на тепло. Більше половини жителів Полтави не платять за тепло з початку опалювального сезону. Крім того, держава не компенсує в повному розмірі субсидії підприємству. Аналогічна ситуація складається і в інших містах – неплатежі зростають як снігова куля. Експерти неодноразово попереджали про подібний сценарій. Якщо більшість споживачів відмовиться платити за тепло, ситуація може стати неконтрольованою, проте НКРЕКП не збирається знижувати тарифи.
  • Президент Порошенко послідовно "зачищає" політичних конкурентів. Мер Львова Садовий, голова партії "Об'єднання Самопоміч", не зміг впоратися з проблемою вивезення сміття зі Львова, у тому числі через протидію центральної влади. Після доручення Порошенка прем'єр-міністру Гройсману "розібратися та розв'язати" проблему, миттєво знайшлися полігони для вивезення сміття у Львівській області.
  • Програма "Схеми" з'ясувала, що українська делегація літає на переговори в Мінську чартерними рейсами літаками, що зареєстровані на офшорні компанії. Адміністрація президента категорично заперечує державне фінансування цих польотів, кожен з яких коштує кілька десятків тисяч доларів.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment