January 24, 2017

23.01.2017: Тема еміграції сколихнула українські соцмережі

Тема еміграції сколихнула українські соцмережі
Тема еміграції сколихнула українські соцмережі

Головні події і теми доби 23.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Тема еміграції сколихнула українські соцмережі.
  • Депутата Логвинського обрано віце-президентом ПАРЄ.
  • Київська влада не має наміру подовжувати Київенерго оренду теплових активів після 2017 року.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман планує створення Служби фінансових розслідувань до кінця 2017 року. Служба має замінити податкову міліцію, ліквідовану в грудні 2016 року при прийнятті змін до Податкового кодексу.
  • Промислове виробництво 2016 року зросло на 2,6 %, порівняно з 2015 роком. Заступник міністра фінансів Маркарова заявила про зростання ВВП 2016 року на 1,8 %.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) дозволила підвищення тарифів для промислових споживачів на 1-3 % з 1 лютого 2017 року.
  • Глава Фонду держмайна Білоус заявив, що вартість державної власності переоцінена, а це заважає приватизації.
  • Заступник глави Національного агентства з питань запобігання корупції Радецький заявив, що ситуація із перевіркою електронних декларацій зайшла у глухий кут. За його словами, Мін'юст торпедує всі спроби затвердити порядок перевірки декларацій.
  • Менеджери IT-підрозділу Приватбанку створили нову софтверну компанію Fintech Band, що спеціалізуватиметься на наданні IT-послуг українським і зарубіжним банкам.
  • Національний банк планує у другому кварталі внести до Верховної Ради закон про валюту, в якому буде скасовано багато заборонних норми, зокрема, інвестиції за кордон, ліцензування валютних операцій та кредитів від нерезидентів.
  • Гривня трохи зміцнилася на міжбанку через настання періоду платежів до бюджету. Офіційний курс встановлено на рівні: 27,33 ₴/$ (-0,09 грн), 29,29 ₴/€ (+0,12 грн), 4,59 ₴/10₽. Експерти прогнозують зростання попиту на валюту з боку імпортерів енергоносіїв, який, імовірно, не зможе покрити продаж валюти для здійснення податкових платежів експортерами. На їхню думку, цей фактор не дасть гривні зміцнитися найближчим часом.

Київ

  • Київська влада ухвалила рішення не подовжувати після 2017 року контракт з "Київенерго", що належить олігарху Ахметову, на управління тепловими активами міста, що включають основні ТЕЦ і тепломережі. Міська адміністрація планує здати об'єкти в концесію або запровадити пряме муніципальне управління.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції знов зафіксував зростання кількості обстрілів позицій українських військ і населених пунктів бойовиками, у тому числі, із важкої артилерії було обстріляно Троїцьке, мінометному обстрілу піддалися позиції усією лінією фронту. У ході бойових дій поранено 2 військовослужбовців.
  • Президент Порошенко створив над окупованим Донбасом нову військово-повітряну зону Схід.

Україна й світ

  • Депутата від Народного Фронту Логвинського на рік затверджено віце-президентом ПАРЄ. Посада президента ПАРЄ залишилася за колишнім главою Аграмунтом, що неодноразово висловлюв проросійську позицію.
  • Глава Пентагону Маттіс підтвердив, що США продовжать підтримку НАТО, незважаючи на заяви президента Трампа про те, що Альянс "застарів". Новим главою ЦРУ став сенатор Помпео, який різко висловлювався проти російської загрози. Тіллерсона, що запропонований Трампом на посаду держсекретаря, буде, швидше за все, затверджено Конгресом.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров незадоволений наполегливістю президента України у відстоюванні власного порядку виконання мінських домовленостей замість визначеного в документі. Україна наполягає на проведенні виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) тільки після повного припинення вогню, виведення російських військ із Донбасу та отримання контролю над кордоном з Росією.

Тренди

  • Піднята в українських соцмережах тема про можливу еміграцію сколихнула суспільство. Незважаючи на бравурні звіти чиновників, населення відчуває на собі "покращення" та погіршення економічного клімату. Однак поштовху для різкої радикалізації поки немає. Крім того, президент і його оточення активно працюють над розмиванням протестного руху, створюючи псевдолідерів і нові фейкові партії і політпроекти. Еміграція, насправді, набирає обертів і з часом може перетворитися на потужний фактор дестабілізації для економіки, адже їдуть активні та працездатні молоді люди та люди середнього віку.
  • Бюджет 2016 року виконано за рахунок "помилок" у бюджеті в оцінці рівня інфляції і валютного курсу. Зростання курсу привело до збільшення надходжень від імпортного ПДВ. Аналогічно зросли надходження від акцизу на імпортні товари через різницю курсу, закладеного в бюджеті, і реального за підсумками року (26,5 і 28,3 грн/€, відповідно). Збільшення податку на прибуток відбулося за рахунок різниці у планованому та реальному зростання цін у промисловості, який становив 36,7 %, замість 10,4 %, закладених у бюджеті. Крім того, додатковим джерелом коштів бюджету стали надходження від імпорту нафтопродуктів, обсяг якого зріс на 10,4 % у січні-листопаді 2016 року, замість запланованого зниження на 3,6 %. Головними джерелами наповнення бюджету 2016 року стали ПДВ з імпорту, податок на доходи фізосіб, акцизи від внутрішніх продажів, податок на прибуток і внутрішній ПДВ.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment