January 15, 2017

14.01.2017: Ще один експерт висловився за придністровський сценарій врегулювання на Донбасі

Ще один експерт висловився за придністровський сценарій врегулювання на Донбасі
Ще один експерт висловився за придністровський сценарій
врегулювання на Донбасі

Головні події і теми доби 14.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ще один експерт висловився за придністровський сценарій врегулювання на Донбасі.
  • У Лук'янівському СІЗО колишньому бійцю спецпідрозділу "Торнадо" відрізали вухо.
  • Савченко визнала, що її списки полонених потребують коригування.

В Україні

  • У Лук'янівському слідчому ізоляторі колишньому бійцю спецпідрозділу "Торнадо" товариші по службі відрізали вухо. Адміністрація СІЗО заперечує напад, незважаючи на поширене ЗМІ відео інциденту. На думку експертів, інцидент стався після того, як боєць почав співпрацювати зі слідством.

Війна

  • На Донбасі знову загинув військовослужбовець, ще троє – поранені, штаб АТО зафіксував понад 60 випадків порушення режиму припинення вогню, у тому числі, обстріли зі сторони бойовиків із застосуванням важкої артилерії і протитанкових ракетних комплексів. Українські війська відбили дві атаки бойовиків у районі Мар'їнки. Під обстріл потрапив пункт пропуску на окуповану територію.
  • Колишній командир полку спецпризначення "Азов", депутат Верховної Ради Білецький, звинуватив керівництво Національної гвардії в корупції і сепаратизмі. За його словами, влада цілеспрямовано знищує добровольчі батальйони. Він звинуватив у розвалі Нацгвардії президента Порошенка, головного військового прокурора Матіоса, міністра внутрішніх справ Авакова та главу СБУ Грицака.

Україна й світ

  • Після повідомлення про вивезення голландським журналістом останків загиблих у катастрофі авіалайнера MH17 з території ОРДЛО, родичі загиблих вимагають відновити пошукову операцію.
  • Чехія дозволила передавання Україні останків українського письменника Олеся.
  • Туреччина протягом року звела на кордоні з Сирією та Іраком бетонну "стіну безпеки" довжиною понад 330 км. Крім того, ще 191 км прикрито загородженнями із колючого дроту.

Тренди

  • Депутат Савченко повідомила, що опубліковані нею списки обміну полоненими потребують уточнення. Вона наполягає на тому, що ці списки потрібно пред'явити на переговорах "нормандської четвірки" та в Мінську. Савченко вважає, що публікація списків змусила українську владу працювати над звільненням полонених і заявила, що глава проросійського руху "Український вибір" Медведчук захищає на переговорах у Мінську інтереси української сторони. Ватажок бойовиків ДНР Захарченко вважає, що до списків, оприлюднених Савченко, "потрібно ставитися серйозно".
    Видання "Дзеркало тижня" стверджує, що Росія вимагає видачі в обмін на українських полонених співробітників спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у репресіях і розстрілі активістів Майдану. У списках також фігурують прізвища учасників подій 2 травня 2014 року в Одесі, частину з яких уже звільнено.
  • Науковий директор "Інституту євроатлантичного співробітництва" Сушко вважає, що конфлікт на Донбасі можна вирішити у два способи. Один зі сценаріїв – за типом карабаського, що передбачає припинення вогню, розведення збройних формувань і відновлення комунікацій через пункти пропуску. Другий – подібний до придністровського, і може включати розведення сил, відведення озброєнь, відновлення вільного переміщення людей, транспорту й товарів через лінію розмежування.
    Це вже трете поспіль публічне висловлювання про необхідність "миру в ім'я відновлення економічних зв'язків", слідом за олігархом Пінчуком і директором "Міжнародного центру перспективних досліджень". Усі вони фактично заперечують деокупацію та повернення втрачених Україною територій. При цьому жоден із них не обговорює можливості системного порушення домовленостей про мир Росією.
  • Глава Донецької військово-цивільної облдержадміністрації Жебрівський вважає, що жорстка блокада ОРДЛО неможлива, поки границю з Росією не перекрито. Він заявив, що жодного разу не спілкувався з міністром у справах окупованих територій Чернишем, який кілька разів відвідував Донецьку область.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment