December 30, 2016

29.12.2016: РНБО затвердила засади інформаційної безпеки

РНБО затвердила засади інформаційної безпеки
РНБО затвердила засади інформаційної безпеки

Головні події і теми доби 29.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • РНБО затвердила засади інформаційної безпеки.
  • США оголосили персонами нон-грата 35 російських дипломатів.
  • Курс гривні продовжує стрімко падати.

В Україні

  • Кабінет міністрів прийняв постанову, що дозволяє Збройним силам збивати літаки, які порушили державний кордон (включаючи БПЛА), а також ті, що застосовують зброю або висаджують десант.
  • РНБО затвердила засади інформаційної безпеки та захисту критичної інфраструктури.
    Розширено санкції щодо громадян Росії, обраних до Держдуми РФ від Криму, посадових осіб російських правоохоронних органів і судів, причетних до незаконного затримання та позбавлення волі українських громадян, до колишніх керівників України, які ховаються за кордоном і причетні до терористичної діяльності й агресії Росії. Також введено санкції проти підприємств, причетних до ведення інформаційної війни та кібератак.
  • Уряд призначив держсекретарів до Міністерства оборони та Міністерства у справах тимчасово окупованих територій і ТПЛ.
  • Знято арешт з $15 млн вкладів фізичних осіб, розміщених у ліквідованому банку сина колишнього президента Януковича. Ці гроші, нібито, не мають злочинного походження. Вони були видані "як борг" менеджерам банку жителем Єнакієве Ходжаєвим, що пов'язаний із фірмою "Танталіт", через яку оформлялися незаконні оборудки, у тому числі, покупка Межигір'я.
  • Платинум-банк збільшив капітал на 120 млн грн у рамках програми докапіталізації за підсумками діагностики якості активів і достатності капіталу, проведеної НБУ. Регулятор попередив 12 банків із першої двадцятки, які пройшли стрес-тест, про необхідність виконання вимог докапіталізації до 1 січня 2016 р. В іншому випадку їх буде визнано неплатоспроможними.
  • Офіційний курс гривні продовжує швидко падати: 27,19 ₴/$ (+0,30 грн), 28,42 ₴/€ (+0,45 грн), 4,51 ₴/10₽ (+0,08 грн). Для стримування курсу Нацбанк продав $59,1 млн, однак попит залишився високим. На готівковому ринку курс перевищив 28 грн/$. Чиновники НБУ стверджують, що причина девальвації не пов'язана з націоналізацією Приватбанку.

Війна

  • У ході бою у районі Ясинуватської розвилки загинув військовослужбовець, ще один – загинув унаслідок підриву на міні в Троїцькому, 2 військовослужбовців дістали поранень. Бойовики обстрілюють і ведуть розвідку боєм усією лінією фронту у Донецькій і Луганській областях.
  • Україна в односторонньому порядку передала бойовикам ОРДЛО 15 осіб – учасників незаконних збройних формувань, засуджених за сепаратизм і терористичну діяльність, та ініціювала обмін 58 українських громадян на 228 бойовиків.
  • Полковнику Без'язикову, звільненому із полону бойовиків, пред'явлено підозру у зраді.

Україна й світ

  • У США опубліковано доповідь ФБР про російські кібератаки під час президентської виборчої кампанії 2015-2016 рр. 35 дипломатам РФ наказано покинути територію США протягом 72 годин. У Нью-Йорку та штаті Меріленд закрито два дипломатичних представництва Росії через те, що вони використовувалися для збирання розвідувальної інформації. Американські сенатори мають намір домагатися посилення санкцій. РФ у відповідь вирішила закрити англо-американську школу для дітей дипломатів. Прес-секретар президента Путіна назвав санкції США необґрунтованими й незаконними з погляду міжнародного права.
  • Газпром різко знизив тиск на вході до української газотранспортної системи, що може викликати перебої із постачанням газу європейським споживачам. Укртрансгаз запросив моніторингову місію ЄС для фіксації неналежних параметрів прокачування й надав їй доступ до всіх об'єктів газотранспортної інфраструктури. Газпром не брав участі у роботі місії.
  • Швейцарія запланувала в 2017 році оновити податкову угоду зі США, що дозволить налагодити двосторонній обмін інформацією про банківські рахунки. Швейцарські банки заплатили США кілька мільярдів доларів штрафів за участь у приховуванні податків громадянами США. Подібні угоди вже діють із 28 країнами.

Тренди

  • Національна рада з питань телебачення та радіомовлення обіцяє подовжити ліцензію на аналогове мовлення каналу 1 + 1 до 6 січня. Проте, чиновники зажадали від керівництва каналу підтвердження його кінцевих власників після націоналізації Приватбанку. Найбільшим  співвласником  телеканалу  є  олігарх  Коломойський. Генеральний директор 1 + 1 Ткаченко заявив, що тиск на канал здійснює адміністрація президента Порошенка, якій невигідний непідконтрольний медіаресурс. На думку експертів, Порошенко має намір продовжити спроби взяти під контроль впливові телеканали, про що говорив на своїх прес-конференціях депутат Онищенко, який переховується за кордоном.
  • Київський окружний адміністративний суд відмовився скасувати формулу "Роттердам+", відхиливши вимоги позивача про допит додаткових свідків і залучення як третіх осіб Антимонопольного комітету та міністра енергетики Насалика. Ціна вугілля, який підприємства олігарха Ахметова поставляють на свої енергогенеруючі підприємства, зросла майже в півтора рази, згідно із цією формулою. Відповідно зросла й вартість електроенергії, незважаючи на те, що вугілля постачається з окупованої території. Вартість його видобутку в ОРДЛО різко впала через зниження зарплат шахтарям. Крім того, до цього вугілля підмішується вугілля із "копанок", що легалізує доходи керівників самопроголошених донбаських "республік" і фактично є фінансуванням тероризму.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment