December 22, 2016

21.12.2016: У Мінську досягнуто згоди про припинення вогню з 24 грудня

У Мінську досягнуто згоди про припинення вогню з 24 грудня
У Мінську досягнуто згоди про припинення вогню з 24 грудня

Головні події і теми дня 21.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Мінську досягнуто згоди про припинення вогню з 24 грудня.
  • Під час затримання застрелився колишній заступник голови Нафтогазу.
  • Приватбанк перейшов у держвласність.

В Україні

  • Верховна Рада обмежила розмір дотації для сільгоспвиробників сумою в 150 млн грн.
  • Вартість ліцензії на частоти у діапазоні для мережі 4G підвищено у 488 разів. Це може привести до звільнення частини діапазону, який не використовують компанії, що раніше отримали ліцензії на нього. Судячи з усього, такий крок зроблено у відповідь на заяву компанії МІДС-Україна, що належить олігарху Ахметову, яка запропонувала здати державі в оренду половину зарезервованих нею частот за ціною ліцензії на 3g-діапазон.
  • Президент Порошенко звільнив послів у Греції і Македонії.
  • Держстат повідомив про зростання промислового виробництва в листопаді на 3,7 % (з корекцією на вихідні дні – на 2,3 %), порівняно з листопадом 2015 року. Із початку року зростання виробництва становило 2,1 %.
  • Нафтогаз констатував зниження споживання газу в Україні на 6 %, порівняно з попереднім роком, незважаючи на більш холодний сезон, а порівняно з 2014 роком, – на 54 %. Нафтогаз прогнозує, що за підсумками сезону у підземних сховищах (ПСГ) залишиться близько 7 млрд м3 за необхідного мінімуму 5 млрд м3.
  • Солом'янський районний суд Києва відхилив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про взяття під варту голови Центральної виборчої комісії Охендовського та відмовився відсторонити його від займаної посади.
  • Генеральна прокуратура повідомила, що під час затримання застрелився колишній заступник глави Нафтогазу Юр'єв, який був протеже компанії "РосУкрЕнерго", що належала олігарху Фірташу.
  • Генеральний прокурор Луценко озвучив попередню версію перестрілки працівників МВС у Княжичах. Він вважає, що причиною загибелі п'яти співробітників могла стати неузгодженість при проведенні операції.
  • В Умані спаплюжено могилу єврейського рабина – цадика Нахмана, до якої щорічно здійснюють паломництво хасиди. Міністр внутрішніх справ Аваков вважає, що провокація не притаманна українцям і здійснена для зриву українсько-ізраїльських переговорів.
  • Рада НБУ затвердила грошово-кредитну політику на 2017 рік. Головною метою названо забезпечення цінової стабільності, зниження інфляції до рівня менше 10 % та утримання його у середньостроковій перспективі. Нацбанк і надалі дотримуватиметься плаваючого валютного курсу, однак не виключає валютних інтервенцій для усунення надлишкових коливань.
  • Фонд гарантування вкладів підписав договір із Мінфіном про продаж 100 % акцій Приватбанку за 1 грн. Банк повністю перейшов у державну власність. Капітал банку збільшено на 29,4 млрд грн – до 50,7 млрд грн.
  • Коливання валютного курсу незначні: 26,43 ₴/$ (-0,04 грн), 27,54 ₴/€ (+0,11 грн), 4,32 ₴/10₽ (+0,04 грн). Нацбанк стверджує, що валютний ринок після націоналізації Приватбанку вже заспокоївся.

Війна

  • За офіційними даними, у ході боїв на Донбасі за попередню добу загинуло 2 військовослужбовців, ще 8 – поранено й контужено. Не припиняються бої у районі Світлодарська, обстріли з боку бойовиків ідуть уздовж усієї лінії фронту у Донецькій і Луганській областях.
  • У Мінську відбувся черговий етап переговорів тристоронньої контактної групи з врегулювання на Донбасі. Спецпредставник ОБСЄ Сайдік повідомив про досягнення домовленості про припинення вогню на період свят, починаючи з 24 грудня. Сайдік наполягає, що для проведення обміну полоненими за формулою "всіх на всіх" потрібно уточнити списки затриманих по обидва боки. Представники "окремих районів Луганської області" не підписали договір про оплату постачання води на окуповану територію та погашення заборгованості із січня 2015 року по грудень 2016 року Оліфер, прес-секретар українського представника Кучми повідомила, що проведення місцевих виборів на Донбасі неможливо без повного припинення вогню, виведення іноземних військових формувань і взяття під контроль кордону з Росією. Крім того, українська сторона вимагає відведення військ на лінію розмежування, зафіксовану 19 вересня 2014 року, у тому числі – військ "республік" із Дебальцевого, яке разом із трьома населеними пунктами на півдні Донецької області запропоновано як нові ділянки для розведення військ.
    Посол Німеччини в Україні Райхель сумнівається в можливості встановлення контролю над кордоном з Росією до проведення місцевих виборів на Донбасі та наполягає на застосуванні "формули Штайнмайера", яка передбачає спочатку проведення виборів під контролем ОБСЄ.
  • У звіті журналістської групи Bellingcat на підставі аналізу відкритої інформації підтверджено, що російська артилерія влітку 2014 року зробила зі своєї території кілька сот артилерійських обстрілів по українській території, у ході яких було випущено тисячі снарядів, що може бути визначено як факт військових дій РФ проти України.
  • Росія відправляє на Донбас черговий конвой із більш ніж 40 вантажівок.
  • Радник глави СБУ Тандіт повідомив, що Україна готується передати бойовикам 15 осіб – жінок і хворих як жест доброї волі.

Україна й світ

  • Газпром запропонував Нафтогазу обмінятися гарантійними листами для здійснення постачання газу. Керівництво Нафтогазу сумнівається, що Газпром поставить газ у повному обсязі при внесенні передоплати та наполягає на укладенні додаткової угоди.
  • Кабмін подовжив на 2017 рік дію ввізного мита на імпорт російських товарів до України у відповідь на подовження Росією торгових обмежень. Крім того, Україна наполягає на скасуванні російських обмежувальних заходів через механізми СОТ.

Тренди

  • Права на інформаційну систему й торгова марка Приватбанку належать банку. Однак ядром цієї системи володіє американська компанія Middleware, зареєстрована в серпні 2014 року в американській безподатковій зоні. Систему розгорнуто на хостингу американської компанії Corezoid, з якою Приватбанк працює з 2005 року.
    Робота онлайн-сервісів Приватбанку повністю залежить від співпраці з Middleware. Представник компанії, колишній заступник голови правління Приватбанку, керівник центру електронного бізнесу Витязь заявив, що є автором патентів на систему. За його словами, компанія обслуговуватиме Приватбанк за умови оплати за послуги хостингу додатків за "пільговим тарифом". Компанія поки не планує піднімати розцінки для банку.
    Надалі можливі три варіанти: розвиток банку за існуючої стратегії; покупка стандартного банківського рішення й перехід на нього, що займе не менше шести місяців і потребуватиме стикування із банківським ядром; передавання карткового бізнесу до іншого банку, що потребує тільки адміністративних зусиль.
  • Адміністрація президента назвала "брехнею та вигадкою, не підкріпленими жодними доказами" заяви депутата Онищенка в ході відеоконференції із Німеччини. Онищенко звинуватив Порошенка в узурпації влади, корупції і рейдерських захопленнях за допомогою повністю підконтрольних йому силових органів. Про серйозність ситуації свідчить таємна нічна нарада в СБУ за участі бізнес-партнера Порошенка – депутата Кононенка.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment