December 20, 2016

19.12.2016: Націоналізація Приватбанку пройшла без ажіотажу

Націоналізація Приватбанку пройшла без ажіотажу
Націоналізація Приватбанку пройшла без ажіотажу

Головні події і теми дня 19.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Націоналізація Приватбанку пройшла без ажіотажу.
  • Бої на Світлодарському виступі тривають.
  • ООН прийняла резолюцію про порушення прав людини в окупованому Криму.
  • Посла РФ у Туреччині вбито.
  • Санкції ЄС проти Росії подовжено до 31 липня 2017 року.

В Україні

  • Президент Порошенко, глава Нацбанку Гонтарева та міністр фінансів Данилюк повідомили про передачу у державну власність найбільшого банку України – Приватбанку. За їх словами, це дозволило зберегти фінансову стабільність. Банк визнано неплатоспроможним, до нього введено тимчасову адміністрацію. Розрив у ліквідності буде профінансовано за рахунок випуску ОВДП із терміном погашення 15 років на суму 116 млрд грн. Країни "великої сімки" та МВФ підтримали рішення українського уряду. Порошенко вніс для негайного розгляду до Верховної Ради законопроект про додаткові гарантії вкладникам Приватбанку.
  • Вища рада юстиції закликав депутатів Верховної Ради якнайшвидше ухвалити закон про Вищу раду правосуддя. В іншому випадку до суддів, які приймали неправомірні рішення щодо активістів Майдану, неможливо буде застосувати "дисциплінарну відповідальність", для якої передбачено трирічний термін із моменту скоєння правопорушення.
  • Кабінет Міністрів майже на третину знизив ціну на газ для бюджетних організацій на потреби опалення та гарячого водопостачання.
  • Міністерство фінансів планує випустити облігації державної позики на 117 млрд грн строком на 15 років і відсотковою ставкою доходу не вище 10,5 % для покриття дефіциту ліквідності банку.
  • Валютний ринок майже не відреагував на націоналізацію Приватбанку: 26,40 ₴/$ (+0,07 грн), 27,51 ₴/€ (+0,02 грн), 4,27 ₴/10₽ (+0,01 грн). Глава НБУ Гонтарева заявила, що регулятор готовий вийти на ринок із продажем валюти, якщо ситуація вийде з-під контролю. Курс долара на чорному ринку виріс.

Війна

  • Бої у районі Світлодарська не припиняються, хоча інтенсивність їх знизилася. Штаб антитерористичної операції наполягає на тому, що втрати українців у ході боїв становили 5 чоловік убитими та 6 – пораненими, хоча спостерігачі у районі бойових дій і волонтери стверджують, що кількість поранених перевищує 20 осіб. Крім того, загинули й дістали поранень кілька бійців "Правого сектора", яких штаб АТО не включає до статистики втрат. Бойовики також зазнали серйозних втрат. Від волонтерів надійшла інформація про взятого у полон пораненого російського військовослужбовця. Унаслідок обстрілу в населених пунктах в районі Світлодарська припинено електропостачання.
    Не припиняються артилерійські обстріли населених пунктів в околицях Маріуполя, а також Мар'їнки, Красногоровки, Пісок, Авдіївки. Перестрілки тривають усією лінією фронту у Донецькій і Луганській областях. Представник України на мінських переговорах Кучма поклав відповідальність за ескалацію конфлікту у районі Світлодарська на представників "республік".
  • Міністерство соціальної політики повідомило про постановку на облік 1,66 млн внутрішніх переселенців, 1 млн з яких виплачується соціальна допомога.
  • Заступник голови Верховної Ради Геращенко заявила про підготовку передачі донбаським "республікам" 15 засуджених громадян, яких буде помилувано президентом.

Україна й світ

  • Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію про порушення прав людини в Криму, де Росію відкрито назваоа країною-окупантом. Проти резолюції голосували 26 держав – Білорусь, Китай, Вірменія, Росія, Казахстан, Узбекистан, Індія, Іран, Сербія, Куба, Венесуела та деякі африканські країни.
  • Трамп офіційно став президентом США. Колегія вибірників від всіх штатів підтвердила його перемогу. Інавгурація нового президента відбудеться 20 січня 2017 року.
  • В Анкарі колишнім офіцером спецпідрозділу турецької поліції убито посла Росії Карлова. Убивця викрикував, що застрелив посла у відповідь на вбивства мирних жителів Алеппо російськими військами. Міністр закордонних справ України Клімкін заявив, що Росія несе відповідальність за вбивства мирних жителів в Сирії та Україні, убивства послів неприпустимі, міжнародні закони та права людини мають бути дотримані. Президент Туреччини Ердоган назвав убивство посла провокацією. Президент РФ Путін заявив, що Росія має точно знати, хто стоїть за вбивством і повідомив, що слідчий комітет порушив кримінальну справу за фактом теракту.
  • Рада ЄС одностайно подовжила санкції проти Росії до 31 липня 2017 року.
  • У Берліні на різдвяному ярмарку вантажівка врізалася у натовп, загинуло 12 людей, більше 40 – поранено. Терористична організація "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за теракт. Посольство України з'ясовує, чи є серед постраждалих українські громадяни.
  • Глава МВФ Лагард визнана французьким судом винною у халатності, що призвела до розкрадання €404 млн бюджетних коштів, проте її звільнено від покарання.
  • На засіданні ради НАТО–Росія глава Альянсу Столтенберг підтвердив, що підтримка України у захисті суверенітету та національної цілісності залишається непохитною. Він відзначив суттєве зростання кількості обстрілів з боку бойовиків на Донбасі та нагадав РФ про необхідність виконання мінських домовленостей.
  • Прес-служба президента Порошенка повідомила про готовність глави Європарламенту Шульца сприяти якнайшвидшому завершенню внутрішніх процедур для надання громадянам України "безвізового режиму".
  • У Брюсселі відбувся саміт Україна–ЄС. Віце-прем'єр-міністр Кубів повідомив, що за результатами переговорів підписано угоди про співпрацю на загальну суму близько €1 млрд. Укладено транскордонні угоди до 2020 року між Україною, Польщею та Білоруссю, Угорщиною, Словаччиною та Румунією, які також в основному будуть профінансовані за рахунок грантів ЄС.

Тренди

  • На офіційному брифінгу колишній глава Приватбанку Дубілет розповів, що основною причиною падіння банку була тривала спланована інформаційна атака, яка призвела до потужного відтоку грошей – до 2 млрд грн у день. Він підкреслив, що власникам банку запропонували його націоналізувати. Самі вони із подібною пропозицією до уряду не зверталися, що суперечить заявам прем'єр-міністра Гройсмана та голови НБУ Гонтаревої. Про це саме в інтерв'ю проговорилася заступник глави НБУ Рожкова. Дубілет попросив вкладників і клієнтів банку зберігати спокій і пообіцяв, що стара команда сприятиме новим менеджерам у максимально плавному передаванні новому власнику. Він заявив, що історія покаже, хто був замовником інформаційної атаки. Багато експертів сходяться на думці, що банк міг продовжувати роботу, незважаючи на проблеми з ліквідністю. Після переходу банку у державну власність чиновники негайно заявили, що банк є ліквідним, а міністерство фінансів перевело до нього свій зарплатний проект.
    Цілком імовірно, що ключова ланка діяльності банку – інформаційна система Приват24 і супутні сервіси банку не належать, проте міністр фінансів Данилюк стверджує, що система Приват24 не припинить роботу.
    Міністр фінансів Данилюк заявив, що як тільки ситуація в банку стабілізується, його буде негайно продано новому власнику. Така заява може свідчити про рейдерське захоплення банку під конкретного покупця. Експерти припускають, що покупцем може стати будь-якої російський банк, що призведе до передачі персональних даних половини населення України агресору.

No comments:

Post a Comment