November 16, 2016

15.11.2016: Прокурор Гаазького трибуналу назвав війною захоплення Криму Росією

Прокурор Гаазького трибуналу назвав війною захоплення Криму Росією
Прокурор Гаазького трибуналу назвав війною захоплення Криму Росією

Головні події і теми дня 15.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прокурор Гаазького трибуналу назвав війною захоплення Криму Росією.
  • У центрі Києва відбулися масові мітинги.
  • Комітет ООН з прав людини визнав захоплення Криму Росією окупацією.

В Україні

  • У центрі Києва в урядовому кварталі та на Хрещатику відбулися мітинги "ошуканих вкладників" і "проти підвищення тарифів". Вони проходили під прапорами партій "5.10", "За життя" та невідомих раніше політичних організацій. На думку спостерігачів, більшість учасників мітингів було залучено за платню. Поліція встановила рамки металошукачів для пропуску учасників, деяких із них було піддано зовнішньому огляду. Заворушень під час заходів не зафіксовано.
  • Парламент прийняв законопроект президента Порошенка про захист ошуканих вкладників. Фактично закон розширює можливості виплати компенсації вкладникам банку "Михайлівський", які вклали гроші у небанківську фінансову установу через повірений банк. Фонду гарантування вкладів надано право вимоги повернення коштів до небанківських установ, що залучали кошти населення. Ці кошти буде включено до ліквідаційної каси збанкрутілого банку. Фінансовим небанківським установам заборонено залучати кошти населення з видачею зобов'язань щодо їхнього повернення, якщо це прямо не передбачено законом.
    Верховна Рада залишила в силі "закон Савченко", яким один день попереднього ув'язнення в СІЗО дорівнюється до двох днів тюремного ув'язнення при відбуванні покарання. Голова Верховної Ради Парубій повідомив, що підготовлено урядовий законопроект із подібними змінами, однак він не може бути розглянутий, доки не буде відкинуто всі подібні законопроекти.
    У першому читанні прийнято дисциплінарний статут поліції.
    Знято обмеження на розмір пенсії співробітників Національної поліції в особливий період.
  • Президент Порошенко підписав закон про працевлаштування випускників вищих навчальних закладів. Право першочергового зарахування до педагогічних і медичних університетів отримують абітурієнти, які уклали договір про відпрацювання протягом трьох років після закінчення вузу в селах і селищах міського типу, де їм має бути надано право безкоштовного користування житлом з оплатою опалення та електроенергії.
  • Кабінет міністрів погодив отримання кредиту Ощадбанком у Європейського банку реконструкції і розвитку на суму €50 млн у рамках програми сприяння торгівлі.
  • Генеральна прокуратура провела обшуки у будинку Львівської мерії, у ході яких було вилучено документи про продаж  львівською владою земельної ділянки за ціною, набагато нижчою від нормативної.
  • 29 листопада президента Порошенка викликано на допит до Генеральної прокуратури у справі про розстріл Майдану.
  • Курс гривні на міжбанківському ринку продовжує знижуватися: 26,01 ₴/$ (+0,26 грн), 28,00 ₴/€ (+0,25 грн), 3,97 ₴/10₽ (+0,06 грн) .

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за попередню добу під час обстрілів під Авдіївкою поранено 6 військовослужбовців. Широкине вночі було обстріляно бойовиками із важкої артилерії. Український представник у "Спільному центрі з контролю та координації" (СЦКК) спростував інформацію місії ОБСЄ про обстріл Кадіївки (колишнього Стаханова) із РСЗВ "Град".

Україна й світ

  • Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Бенсуда оприлюднив попередній звіт про розслідування за фактом збройного захоплення Криму Росією. У звіті констатується, що міжнародний збройний конфлікт почався не пізніше 26 лютого, коли РФ задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України. Установлення факту початкової інтервенції, яка спричинила окупацію, не потрібне. Зафіксовано, що російська влада утискає кримськотатарське та мусульманське населення. МКС продовжує збирання доказів.
  • Ключовий комітет ООН з прав людини більшістю голосів прийняв проект резолюції, запропонований Україною щодо Криму, в якій Росію оголошено країною-окупантом. ООН закликає Росію надати доступ до Криму міжнародним правозахисним організаціям для моніторингу стану прав людини, а також скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Голосування резолюції на Генеральній асамблеї відбудеться після слухань з резолюції ще в одному комітеті, але зазвичай воно збігається з результатом голосування на комітеті з прав людини. Проти резолюції голосували Росія, Індія, Китай, Білорусь і Казахстан.
  • Повідомлення міністра закордонних справ Клімкіна в своєму мікроблозі в соцмережі Твіттер про прийняття резолюції саме Генеральною асамблеєю є брехнею та вводить в оману громадськість.
  • Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прийняв до розгляду документи, які підтверджують організований характер дій влади проти активістів Майдану. 13 листопада МКС повідомив, що силові структури застосували надмірну силу проти громадських активістів, але інформації, яка б підтверджувала злочини влади проти людяності, немає. Нові документи можуть надати підстави для подовження розслідування. 25 лютого 2014 року Україна визнала юрисдикцію МКС щодо злочинів на Майдані.
  • Відбулася телефонна розмова президента Порошенка з новообраним президентом США Трампом. Порошенко привітав Трампа з обранням, заявив про готовність до активної співпраці та зміцнення стратегічного партнерства. Він запросив Трампа відвідати Україну у зручний для нього час.
  • Голова комітету Сенату США з оборони Маккейн застеріг Трампа від пом'якшення політики щодо Росії. За його словами, вірити Путіну варто не більше, ніж будь-якому іншому агенту КДБ, який привів країну до диктатури, убив своїх політичних конкурентів, скоїв вторгнення до сусідньої держави та намагався зірвати вибори у США.
  • Канцлер Німеччини Меркель планує висунути свою кандидатуру на четвертий термін. Обрання міністра закордонних справ Штайнмайера президентом Німеччини підтримують більшість партій Бундестагу. Парламентські вибори у Німеччині відбудуться в серпні або вересні 2017 року.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що позиція Альянсу щодо України не зміниться, незважаючи на продовження діалогу з РФ.

Тренди

  • Висновок прокурора Міжнародного кримінального суду про захоплення Криму Росією означає ведення військових дій проти України. У цьому випадку виконувач обов'язків президента Турчинов і президент Порошенко фактично вчинили акт державної зради, не виконавши вимоги Конституції і закону України про оборону, які зобов'язували їх оголосити війну Росії і вжити всіх необхідних заходів для припинення агресії і відновлення суверенітету та територіальної цілісності країни.
  • ЗМІ повідомляють, що в конкурсі на приватизацію Одеського припортового заводу збираються брати участь компанії, які належать олігархам Ярославському та Коломойському, незважаючи на заяви Фонду держмайна про допущення до участі лише великих міжнародних компаній.<
  • Мітинги у центрі Києва, на загальну думку експертів і спостерігачів, є спробою дестабілізації ситуації низкою політичних сил. Більшість учасників мітингів проплачені, серед них помічено осіб спортивної зовнішності – так званих "тітушок". Представник України у тристоронній контактній групі на переговорах в Мінську, колишній президент Кучма, вважає, що депутатам потрібно припинити війни в парламенті та об'єднатися заради майбутнього України.
  • Деякі експерти вважають такі мітинги засобом каналізації протестів, підміною реальних дій бутафорськими, які спрямовані на дискредитацію дій проти підвищення тарифів в очах громадськості.
  • Партія "Батьківщина" готова розглянути питання про виключення Надії Савченко зі складу парламентської фракції через її відмову брати участь в роботі, а також участь у мітингах інших політичних сил і наміром розпочати новий політичний проект.
  • Міжнародна правозахисна організація Transparency International оприлюднила щорічний звіт про стан боротьби з корупцією, в якому окрему увагу приділено Україні. 58 % українців вважають корупцію головною загрозою, а 86% – що боротьба з корупцією ведеться погано. У звіті зазначено, що жителі Росії та України демонструють найбільшу лояльність до фактів корупції.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment