November 05, 2016

04.11.2016: Кабмін уніс до парламенту доопрацьований проект бюджету на 2017 рік

Кабмін уніс до парламенту доопрацьований проект бюджету на 2017 рік
Кабмін уніс до парламенту доопрацьований проект бюджету на 2017 рік

Головні події і теми дня 04.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін уніс до парламенту доопрацьований проект бюджету на 2017 рік.
  • Депутат Новинський утік з України.
  • Віце-президент США Байден закликав українську владу не втручатися в діяльність НАБУ.

В Україні

  • Уряд уніс до парламенту доопрацьований проект бюджету на 2017 рік і очікує його прийняття до 1 грудня.
  • Президент Порошенко підписав закон про скасування ввізного збору при імпорті лому чорних металів.
  • Кабінет міністрів під часі реорганізації Нафтогазу планує створення компанії-оператора "Магістральні трубопроводи України" у формі акціонерного товариства.
  • Міністерство охорони здоров'я повідомило, що протигрипозна вакцинація не є обов'язковою, тому вакцину в Україну завозять і реєструють виробники й дистриб'ютори. За словами чиновників, населення приймає рішення про вакцинацію самостійно.
  • Після повідомлення про передачу до Верховної Ради Генеральною прокуратурою подання про позбавлення недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності депутат фракції Опозиційного блоку Новинський виїхав з України.
  • У Черкасах громадські активісти провели акцію і підпалили покришки у відповідь на намір Національної поліції призначити начальником обласного управління Лютого - радника мера Харкова Кернеса. Активісти звинувачують Лютого у співучасті у фальсифікаціях виборів у Кривому Розі й інших злочинах. Глава Національної поліції Деканоїдзе обіцяла "взяти до відома вимоги громадськості" при призначенні начальника обласного управління.
  • Міністерство юстиції досі не отримало від Національного агентства з питань запобігання корупції методики перевірки електронних декларацій.
  • Кількість жертв від уживання сурогатного алкоголю досягло 68. Усього зафіксовано 145 випадків отруєння метанолом у 9 областях.
  • Курс гривні залишається стабільним: 25,58 ₴ / $ (-0,02 грн), 28,37 ₴ / € (+0,05 грн), 4,03 ₴ / 10₽. НБУ купив у комерційних банків на аукціоні $ 6,2 млн.

Війна

  • За офіційними даними, за попередню добу під час боїв на Донбасі загинув військовослужбовець, ще двоє отримали поранення. Також важко поранений солдат помер у госпіталі в Запоріжжі. У той же час глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський повідомив про значно більші бойові втрати. Тільки в ході обстрілів у промзоні Авдіївки і під Маріуполем, за його словами, загинули 2 і поранені ще 5 військовослужбовців.
  • Радник міністра у справах окупованих територій Гримчак повідомив, що список товарів, які можна буде перевозити через "лінію розмежування", зараз узгоджується. Він визнав, що лінія фронту не є державним кордоном, отже, товари, що переміщуються через неї, не можуть бути "контрабандою".

Україна і світ

  • Віце-президент США Байден закликав президента і прем'єр-міністра України зберегти незалежність Національного антикорупційного бюро і не втручатися в їх діяльність.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг уважає, що Росія може застосувати силу проти Грузії і України. Він не бачить причин для відновлення "холодної війни", хоча війська Альянсу готові до швидкого розгортання на східному фланзі. Столтенберг наполягає на продовженні діалогу з Росією, незважаючи на посилення її військової могутності поблизу кордонів країн НАТО.
  • Україна й Албанія підписали угоду про взаємне скасування віз. Туроператори відзначають, що для відвідування Албанії громадянами України візи не були потрібні, отже, мова йде про скасування віз для албанських громадян.

Тренди

  • Білоруські ЗМІ оприлюднили аудіозапис із переговорами диспетчерів і екіпажу авіалайнера "Белавіа", який повернули до Києва під загрозою підйому винищувачів. Білорусь вимагає офіційних вибачень і виплати грошової компенсації від України за повернення рейсу. Загрозу застосування винищувачів проти цивільного авіалайнера керівництво СБУ пояснює необхідністю перевірки одного з пасажирів, який, урешті-решт, вилетів з України наступним рейсом. Журналісти іноземних видань відзначили непрофесійні дії українських спецслужб, які спричинили міжнародний скандал і негативно вплинули на імідж країни.
  • Міністр соціальної політики Рева вважає, що підвищення мінімальної зарплати не вплине на показники бюджету за рахунок легалізації виплат, параметри системи оподаткування не мають змінитися. Він пропонує скасувати прив'язку до цього параметру зарплат чиновників, а також розмірів штрафів, судових зборів і вартості адміністративних послуг. Віце-прем'єр-міністр Розенко стверджує, що підвищення мінімальної зарплати дозволить скоротити дефіцит пенсійного фонду і підняти мінімальні пенсії. НБУ поки не робив прогнозу зміни показників інфляції на 2017 рік у зв'язку із запланованим збільшенням зарплат.

No comments:

Post a Comment