November 01, 2016

31.10.2016: НАЗК оголосило результати першого етапу декларування

НАЗК оголосило результати першого етапу декларування
НАЗК оголосило результати першого етапу декларування

Головні події і теми дня 31.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НАЗК оголосило результати першого етапу декларування.
  • Антимонопольний комітет удвічі збільшив штраф Газпрому.
  • На порядку денному Європарламенту поки немає питання про "безвізовий режим" для України.

В Україні

  • Президент Порошенко ветував закон про оцінку шкідливого впливу виробництв на навколишнє середовище і повернув його в парламент із доповненнями. Ухвалення цього закону було однією з умов набуття чинності Угоди про асоціацію з ЄС.
  • До Верховної Ради внесено законопроект, який скасовує підвищення депутатських зарплат. Глава парламенту Парубій підписав постанову про підвищення зарплат для того, щоби була "юридична можливість для його скасування".
  • Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) оголосило результати першого етапу електронного декларування. Подано більше 103 тисяч декларацій, із них -  11,7 тисяч виправлених. Декларації подали 413 депутатів, 734 судді, 852 слідчих, 877 прокурорів, 79 міністрів і держсекретарів. Прес-служба СБУ повідомила, що декларацій її співробітників немає у відкритому доступі відповідно до законодавства. Генеральний прокурор Луценко попередив про кримінальну відповідальність сімох депутатів Верховної Ради, які не подали декларації до встановленого терміну.
  • Заступник глави президентської адміністрації Шимків відзвітував про підсумки роботи Національної ради реформ за 9 місяців 2016 року. За його словами, високими темпами йдуть реформи в армії, виборчій системі, децентралізації, держзакупівлі та у сфері освіти. З 1 вересня запрацювала система електронного декларування.
  • У Кропивницькому в казармі військової частини вибухнула граната. Загинув військовослужбовець, ще троє отримали тяжкі поранення.
  • Генеральна прокуратура пред'явила звинувачення посадовим особам львівського комунального підприємства "Збиранка", які допустили пожежу й обвалення відходів на звалищі, що призвело до загибелі людей. Львів досі не вирішив проблеми складування сміття і намагається відправляти відходи в різні регіони. Правоохоронні органи зафіксували спроби незаконного поховання львівських відходів у різних населених пунктах України.
  • Із 1 листопада Кабмін запровадив обов'язкове оформлення карт посвідчення особи (ID-карт із безконтактним електронним носієм), у тому числі, замість утраченого або викраденого.
  • Антимонопольний комітет додатково оштрафував Газпром ще на 86 млрд грн у зв'язку з простроченням виплати штрафу за антимонопольні дії при транспортуванні природного газу через територію України. Нарахована сума нового штрафу і пені - у 2 рази більша, але згідно із законодавством, вона не може перевищувати розмір основного штрафу. Загальна сума штрафу становить майже 173 млрд грн (близько $ 6,7 млрд).
  • Фонд держмайна призначив аукціон із продажу Одеського припортового заводу на 14 грудня. Стартова ціна підприємства - 5,15 млрд грн (близько $ 195 млн).
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав до суду на власників неплатоспроможних банків позови на загальну суму 187 млрд грн. Глава НБУ Гонтарева повідомила, що всього ФГВФО подав понад 3200 заяв про порушення кримінальних справ за доведення банків до банкрутства. Сума позовів становить більше 256 млрд грн.
  • Власники Альфа-груп і UniCreditBank заявили про завершення процедури купівлі російським банком Укрсоцбанку.
  • Приватбанк повідомив про зростання у 6 разів прибутку за підсумками 9 місяців 2016 року в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.
  • Національний банк затвердив новий порядок проведення валютних інтервенцій шляхом запиту курсу у 20 найбільших банків-учасників ринку. Угоди укладатимуть із банками, які запропонували найкращу ціну.
  • Курс гривні незначною мірою знизився: 25,52 ₴ / $ (+0,02 грн), 27,93 ₴ / € (+0,08 грн), 4,04 ₴ / 10₽ (-0,02 грн). НБУ на торги не виходив. Експерти прогнозують ослаблення гривні з початку місяця у зв'язку із закінченням періоду сплати податків експортерами, що зменшить кількість вільної валюти на ринку, і збільшенням активності нафтотрейдерів із початку місяця.

Війна

  • Під час на Донбасі українська армія знову зазнала втрат - убито 1 і поранено 8 військовослужбовців. Тривають безперервні бої у промзоні Авдіївки, Красногорівці, Мар'їнці, Старогнатівці і під Маріуполем, де бойовики застосовують міномети, бронетехніку і важку артилерію. Також обстрілу піддали позиції української армії в Попаснянському районі і в Кримському.

Україна й світ

  • На порядку денному Європарламенту на сесію, яка відбудеться 21-24 листопада, немає питання про "безвізовий режим" для України. Президент Порошенко провів телефонні переговори з главою Європарламенту Шульцем і президентом Євроради Туском для "активізації зусиль із надання українцям безвізового режиму". Заступник глави МЗС Зеркаль повідомила, що питання може бути внесено до порядку денного Європарламенту після проведення консультацій керівних органів ЄС 7 листопада.
  • МЗС України відкликав посла в Молдові "для проведення консультацій" після першого туру президентських виборів, на якому лідирує проросійський кандидат Додон.
  • Англійська розвідувальна служба MI-5 уважає агресію Росії зростаючою загрозою, а в країні працює безліч російських розвідників, які збирають секретну інформацію.
  • На думку адвоката Фейгіна, єдиним способом повернення на Батьківщину українського журналіста Сущенка, звинуваченого російськими спецслужбами у шпигунстві, є його обмін на російського громадянина, засудженого в Україні.
  • Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте запропонував Європарламенту узгодити зміни до Угоди про асоціацію з Україною, що передбачають відмову від її можливого членства в ЄС і надання гарантій надання військової підтримки.

Тренди

  • Глава Укрзалізниці Балчун повідомив, що польська громадськість шокована деклараціями українських чиновників. Міністерство закордонних справ звернулося до Ради Європи для проведення оцінки системи електронного декларування. Заступник міністра Зеркаль стверджує, що "балансу між публічними інтересами та правом на приватне життя не було досягнуто".
  • Користувачі соцмереж активно обговорюють ефективність роботи системи електронних закупівель ProZorro. Учасники тендерів відзначають масове прописування умов під конкретного постачальника і регулярні перемоги виконавців, що запропонували найменшу ціну за роботи, що вимагають надалі додаткового фінансування. Крім того, на відміну від європейських аналогів, із кожного учасника електронних торгів стягується плата, яка йде в кишеню приватній компанії, незалежно від результатів тендера. На думку низки експертів, система ProZorro не змінила корупційного характеру закупівель, а лише легітимізувала механізм замовних тендерів. Оскарження результатів, особливо на невеликі суми, економічно недоцільне в зв'язку з високою вартістю подачі скарг до Антимонопольного комітету, тим більше, що заявникам практично завжди відмовляють у задоволенні претензій. Єдиним реальним досягненням експерти вважають викладання тендерної документації у відкритий доступ.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment