October 29, 2016

28.10.2016: Керівники ЄС підтвердили готовність надати "безвізовий режим" Україні

Керівники ЄС підтвердили готовність надати "безвізовий режим"
Керівники ЄС підтвердили готовність надати "безвізовий режим"

Головні події і теми дня 28.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Керівники ЄС підтвердили готовність надати "безвізовий режим" Україні.
  • АМКУ оштрафував нафтотрейдерів за антиконкурентні дії при продажу палива на АЗС.
  • Газпрому дозволили використовувати європейські транзитні потужності на шкоду Україні.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив головою Київської обласної адміністрації колишнього главу Вишгородської районної адміністрації Горгана за результатами конкурсу.
  • Порошенко підписав закон про продовження мораторію на продаж землі до 2018 року.
  • Національне антикорупційне бюро готове перевіряти факти незаконного збагачення чиновників із використанням даних, унесених в електронні декларації, проте проведення суцільних перевірок покладено на Національне агентство з запобігання корупції. Глава НАЗК заявила про DDoS-атаки на сервера агентства, які було відбито. Роботу системи електронного декларування відновлено.
  • Антимонопольний комітет оштрафував 7 компаній-власників АЗС на 204 млн грн за узгоджені антиконкурентні дії при продажу автомобільного палива в 2013-2016 рр.
  • Міністр юстиції не бачить перешкод для заочного засудження колишнього президента Януковича й підтримує передачу справ щодо нього і чиновників його режиму до кінця 2016 року.
  • У Вінниці учасники мітингу проти "тарифного геноциду" намагалися прорватися на сесію міськради, де хотіли пред'явити вимоги встановлення мораторію на підвищення комунальних платежів.
  • НБУ повідомив, що дефіцит державного бюджету України за 9 місяців 2016 року склав 63,4 млрд грн. За аналогічний період минулого року бюджет був зведений із профіцитом 8,8 млрд грн.
  • Курс гривні продовжує повільно зміцнюватися: 25,50 ₴/$ (-0,03 грн), 27,85 ₴/€ (-0,05 грн), 4,05 ₴/10₽. НБУ викупив у банків на аукціоні надлишки валюти на суму майже $30 млн.

Війна

  • Бойовики посилили обстріли українських позицій і населених пунктів, у тому числі з використанням важкої артилерії у промзоні Авдіївки і в Троїцькому Попаснянського району. Кількість зафіксованих штабом АТО порушень режиму припинення вогню досягла 55. За офіційними даними, під час бойових дій загинув 1 і поранено 6 військовослужбовців.
    У результаті обстрілу Макіївки з артилерії і мінометів загинули 2 й поранено кількох людей, у тому числі дитину, зруйновано житлові будинки. Прес-служба штабу АТО стверджує, що обстріл здійснили бойовики з дотичних до Макіївки населених пунктів Мінеральне, Яковлівка, Ясинувата.
  • Представник Головного управління розвідки Скібіцький повідомив, що на Донбасі проти України воюють 35 тисяч бойовиків 1-го і 2-го корпусів "ДНР" та "ЛНР" і близько 8 тисяч російських військовослужбовців. За його словами, Росія відпрацювала нанесення авіаударів по українських стратегічних об'єктах із території Білорусі під час навчань у вересні.
  • Ватажок бойовиків "ДНР" заявив, що війна на Донбасі - це війна "русского міра" із Заходом, її ведуть в інтересах Росії.
  • Автомобілі місії ОБСЄ потрапили під обстріл зі стрілецької зброї при перетині українського блокпоста в Мар'їнці.

Україна й світ

  • Єврокомісія прийняла рішення про доступ Газпрому до потужностей транзитного газопроводу OPAL, які виключено з "третього енергопакету". Це стало серйозним ударом по транзитному потенціалу України у зв'язку з тим, що Газпром збільшить прокачку газу через "Північний потік" на шкоду українському маршрутові, що призведе до різкого зниження надходжень від транзиту.
  • Президент Європарламенту Шульц повідомив президентові Порошенку, що для рішення про надання "безвізового режиму" Україні є достатня кількість голосів. Президент Єврокомісії Юнкер підтвердив, що Україна виконала всі критерії для отримання візової лібералізації. Згідно із заявою глави Євроради Туска, для надання "безвізового режиму" Україні ЄС повинен завершити внутрішні процедури. "Радіо Свобода" повідомила про стримане ставлення до надання візової лібералізації для України через неефективну боротьбу з корупцією.
  • Росію не було переобрано в Раду ООН із прав людини. За результатами голосування, 2 вакантних місця від східноєвропейських держав зайняли Хорватія і Угорщина.
  • Президент Путін назвав передоплату умовою відновлення постачань газу в Україну. За його словами, Росія готова продавати газ Україні за ціною $180 за 1000 м3.
  • Під час візиту прем'єр-міністра Гройсмана до Франції було підписано контракт "Укртрансгазу" із французьким оператором Engie про зберігання природного газу в українських підземних сховищах.
  • Міністерство юстиції України зажадало від російської влади підтвердження російського громадянства українських політв'язнів Сенцова й Кольченка.

Тренди


  • Міністр юстиції Петренко стверджує, що величезні суми готівки, задекларовані чиновниками, свідчать про їх недовіру до банківської системи України. На думку оглядачів BBC, ці відомості не сприяють зміцненню довіри до політиків у державі, де мінімальна зарплата становить $ 50 на місяць. Експерти вважають, що декларування великих сум може надалі стати підставою для легалізації великих покупок чиновниками. Президент Порошенко досі не подав своєї декларації, проте чиновники адміністрації стверджують, що він устигне це зробити вчасно.
  • Радник уряду, колишній польський прем'єр-міністр Бальцерович не знав про рішення щодо підвищення мінімальної зарплати вдвічі. Він не бачив розрахунків, які б обґрунтували таке рішення, і законодавчої підготовки до його впровадження, включаючи внесення змін до законопроекту про бюджет на 2017 рік. Міністр фінансів Данилюк стверджує, що рішення про підвищення мінімальної зарплати збалансоване, його можна виконати за рахунок податків із зарплат, виведених із тіні.
  • Компанія "Roshen", що належить президентові Порошенку, повідомила про виведення дивідендів в Україні від діяльності в Росії за 2014-2016 рік в сумі $ 72 млн, з яких було сплачено 126 млн грн податків. При цьому керівництво компанії не озвучило суму податків, сплачених до бюджету країни-агресора. Президент Порошенко обіцяв продати компанію у 2014 році при вступі на посаду, проте досі цього не зробив, мотивуючи це "складністю продажу". Конфлікт бізнес-інтересів і державних інтересів суперечить вимогам Конституції, проте Порошенка можна звільнити з посади за порушення закону тільки конституційною більшістю Верховної Ради. З 2014 року законопроект про імпічмент так і не потрапив до порядку денного парламенту.
  • На думку українського представника на переговорах у Мінську Кучми, для врегулювання на Донбасі будуть запропоновані три "дорожні карти" імплементації Мінських домовленостей - українська, російська та консолідована французько-німецька. Він сумнівається, що міністри закордонних справ держав "нормандської четвірки" зможуть узгодити єдиний підхід до процесу врегулювання. Кучма наполягає на первинному виконанні вимог безпеки для запуску процесу. Міністр закордонних справ України Клімкін заявив, що нарада глав МЗС може відбутися наприкінці листопада. Він уважає, що зупинити війну на Донбасі не можна без контролю ОБСЄ, незважаючи на присутність у складі місії спостерігачів, які працюють на Росію.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment