October 28, 2016

27.10.2016: НБУ знизив облікову ставку до 14%

НБУ знизив облікову ставку до 14%
НБУ знизив облікову ставку до 14%

Головні події і теми дня 27.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НБУ знизив облікову ставку до 14%.
  • Порошенко стверджує, що на Донбасі йде не АТО, а війна з Росією.
  • Чиновники НАЗК працюватимуть цілодобово до закінчення періоду подачі декларацій.
В Україні
  • Співробітники Національного агентства по запобіганню корупції (НАЗК) будуть працювати в цілодобовому режимі до завершення періоду електронного декларування доходів чиновників. Член НАЗК Радецький повідомив, що вже подано 52 тисячі декларацій і документів про зміну майнового стану. Чиновники НАЗК уважають причиною збоїв у системі різке збільшення кількості декларантів в останні дні. Проблеми зі входом до системи припинилися після перезавантаження серверів з інформацією про електронний підпис.
  • Партія "Блок Петра Порошенка" анонсувала проведення з'їзду в суботу, 29 жовтня. На ньому будуть розглянуті питання участі партії у виборах органів влади територіальних громад, зміни в статуті партії і переобрання голів обласних організацій. Участі ЗМІ в роботі з'їзду не передбачено.
  • Глава комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Рибалка назвав "нікчемною" вимогу чиновників Нацбанку про його заміну "у зв'язку з дискредитацією голови НБУ"
  • Глава Генерального штабу Муженко повідомив про проведення успішних випробувань нових українських систем протиповітряної оборони.
  • Національна поліція провела обшук у квартирі заступника глави НБУ Рожкової у справі про банкрутство банку "Михайлівський". Правління Нацбанку вважає ці дії тиском на посадових осіб, оскільки рішення про визнання банку неплатоспроможним приймалися колегіально відповідно до законодавства.
  • Міністерство фінансів уважає, що для підвищення мінімальної заробітної плати удвічі, до 3200 грн, не знадобляться зовнішні позики. Необхідна різниця у 28 млрд грн можна покрити за рахунок зростання надходжень від Єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб.
  • НБУ знизив облікову ставку до 14% річних. Глава регулятора Гонтарева зв'язала пом'якшення монетарної політики зі зниженням ризиків цінової стабільності і досягненням запланованих показників таргетування інфляції.
  • Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП України на 2017 і 2018 роки до 2,5% і 3,5% відповідно у зв'язку з переглядом оцінки кон'юнктури зовнішніх ринків. На 2016 рік прогноз зростання ВВП в 1% залишається незмінним.
  • Заступник глави НБУ Сологуб прогнозує отримання у 2017 році чотирьох траншів кредиту МВФ на загальну суму в $ 5,4 млрд. Чиновники МВФ не виключають видачі чергового траншу Україні у 2016 році, якщо переговори про перегляд програми будуть завершені успішно, а експерти дадуть позитивну оцінку проведеним у країні реформ.
  • Курс гривні продовжує повільно зміцнюватися. 25,53 ₴ / $ (-0,05 грн), 27,90 ₴ / € (-0,05 грн), 4,05 ₴ / 10₽ (-0,06 грн).

Київ

  • Київрада виділила 200 млн грн на проведення конкурсу "Євробачення-2017"

Війна

  • Ситуація на Донбасі знову загострилася. За офіційними даними, під час обстрілів і боїв загинув один і поранено трьох військовослужбовців. Бойовики порушили режим припинення вогню в "демілітаризованій зоні" в Золотому, вели обстріл із важкого озброєння по всій лінії фронту, крім Станично-Луганського району. Штаб антитерористичної операції повідомив, що українська армія "змушена була відкрити вогонь у відповідь".
  • Держприкордонслужба призупинила пропуск людей на окуповану територію через КПВВ "Майорськ", де під час обстрілів бойовиків було поранено мирного жителя.
  • Спостерігачі ОБСЄ знову не змогли потрапити на ділянки розведення військ через відмову розмінування території в Золотому і протидію бойовиків у Петровському. Місія зафіксувала перекидання Росією на Донбас військовослужбовців і зброї через неконтрольовану Україною ділянку державного кордону, оминаючи офіційні пункти пропуску.
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що деякі спостерігачі ОБСЄ працюють на Росію, проте Україні важлива присутність місії на Донбасі.

Україна й світ

  • Посли країн "великої сімки" та ЄС звернулися з листом до президента Порошенка, в якому попередили про загрози зриву реформ і процесу боротьби з корупцією, зокрема, блокування процесу електронного декларування та запобігання політичного втручання в роботу антикорупційних відомств.
  • Російський банк ВТБ поки не може знайти покупця на дочірню структуру в Україні. Керівництво банку заявило про готовність до найгірших сценаріїв розвитку подій, у тому числі, і до законодавчої заборони діяльності в Україні. Незважаючи на те, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зняла санкції з дочірнього "Банку Москви" - БМ-банку, його акціонери відмовилися докапіталізувати установу шляхом викупу акцій додаткової емісії.
  • Російські платіжні системи знайшли спосіб обійти заборону їх роботи в Україні, використовуючи фінансові компанії-посередники, чия діяльність не потрапила під санкції.
  • Глава Нафтогазу Коболєв оцінив збитки від надання Газпрому потужностей газопроводу OPAL від $ 290 млн до $ 425 млн за рахунок скорочення транзиту через Україну. Газпром відновив будівництво другої черги газопроводу "Північний потік", не чекаючи дозволу Єврокомісії.
  • Московський суд відхилив апеляцію на арешт українського журналіста Сущенка. Його адвокат Фейгін уважає єдиним способом його звільнення обмін на російського громадянина.
  • Євросоюз поки не визначився з механізмом припинення "безвізового режиму". Міністри країн-членів ЄС зв'язали процедуру надання візової лібералізації з прийняттям Радою ЄС рішення про можливість швидкого скасування такого режиму.
  • У відповідь на загрозу застосування ядерної зброї Росією Європарламент прийняв резолюцію із закликом до ядерних держав скоротити її кількість і зменшити її роль у військових доктринах.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив про прагнення Альянсу до миру, а не до "холодної війни". Він стверджує, що розміщення військ НАТО вздовж кордону з Росією - захід у відповідь на посилення російської армії в цьому регіоні.
  • Президент РФ Путін погодився з пропозицією президента Порошенка про необхідність зміни мандата місії ОБСЄ на Донбасі і надання їй поліцейських функцій. Окрім того, Путін заявив про можливість залучення США до переговорів у "нормандському форматі". Також президент РФ підкреслив, що Росія поважатиме права інвесторів, у тому числі і президента Порошенка.

Тренди

  • Президент Порошенко виступив перед студентами Острозької академії. Він заявив, що на Донбасі немає ніякої АТО, є агресія РФ проти України. Однак ані він, ані його партія протягом трьох років так і не визнала Донбас окупованою територією і не припинила дипломатичних відносин із агресором. Досі діє "великий договір" про дружбу і співробітництво з Росією від 1997 року.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що збільшення мінімальної заробітної плати відповідає параметрам бюджету, не збільшить інфляції і не зашкодить бізнесу. За його словами, наступним кроком стане пенсійна реформа, однак він констатував, що рішення проблеми дефіциту Пенсійного фонду ще не знайдено. Міністр соціальної політики Рева стверджує, що механізм субсидій не зміниться протягом ще двох сезонів, незважаючи на підвищення мінімальної зарплати, оскільки в наступному опалювальному сезоні, який почнеться у жовтні 2017 року, для призначення субсидій будуть враховуватися доходи громадян за 2016 рік.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment