October 21, 2016

20.10.2016: Проект бюджету 2017 року схвалено в першому читанні

Проект бюджету 2017 року схвалено в першому читанні
Проект бюджету 2017 року схвалено в першому читанні

Головні події і теми дня 20.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Проект бюджету 2017 року схвалено в першому читанні.
  • Парламенти Польщі та України синхронно ухвалили "Декларацію пам'яті та солідарності".

В Україні

  • Верховна Рада в першому читанні прийняла проект бюджету на 2017 рік. До проекту закладено істотне підвищення зарплати депутатів. Законопроект підготовлено з урахуванням прийняття до другого читання запропонованих урядом змін до Податкового та Бюджетного кодексів і закону про спецконфіскацію. Парламентарі збільшили на 10 % розмір дохідної частини бюджету, проте залишили на попередньому рівні значення запланованого дефіциту. Розмір державного боргу заплановано в розмірі 66 % ВВП. Мінімальна зарплатня має зрости на 10 % - до 1762 грн. На оборону зарезервовано 129 млрд грн. Прогноз середньозваженого курсу на 2017 рік – 27,2 грн/$, інфляція – 8,1 %.
  • Національне агентство по запобіганню корупції (НАЗК) відмовилося змінювати вже затверджену форму електронної декларації. Така заміна могла призвести до зриву термінів декларування.
  • Солом'янський суд визнав винною в корупції та засудив до штрафу працівника НАБУ Везелеву-Борисову за проведення тренінгів, "які не підпадають під поняття викладацької діяльності". Глава НАБУ Ситник вважає, що проти відомства ведеться скоординована кампанія по дискредитації.
  • Суд зняв арешт з Херсонської нафтоперевантажувальної бази, яка знаходиться в заставі у НБУ після банкрутства “Реал-банка”. У 2013 році базу купив у кредит олігарх Курченко – "гаманець" "сім'ї" колишнього президента Януковича. Зняття арешту дозволить продати актив, однак експерти розходяться в оцінках його нинішньої вартості.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що кредит, що був виданий під гарантії Світового банку, буде використано на покриття касового розриву у зв'язку з розстрочкою платежів населення за тепло протягом року, яка була затверджена Кабміном.
  • НБУ відкрив веб-сайт платіжної системи "Простір", учасниками якої є 45 банків. У обігу залишилися картки Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП), які були випущені Регіон-банком та Укргазбанком.
  • Офіційний курс гривні лишається стабільним: 25,70 ₴/$ (+0,01 грн), 28,22 ₴/€ (+0,01 грн), 4,12 ₴/10₽ (+0,01 грн).

Війна

  • Бойовики не припиняють обстріли позицій українських військ та населених пунктів по всій лінії фронту з мінометів та стрілецької зброї. В Авдіївці українські підрозділи було обстріляно з важкої артилерії і танків, на позиції під Маріуполем здійснено потужний артилерійський нальот. За офіційними даними, попередньої доби було поранено 3 військовослужбовців.

Україна і світ

  • Парламенти України і Польщі синхронно ухвалили декларацію пам'яті і солідарності, в якій закликали народи Європи згадати про причини та наслідки Другої світової війни і докласти зусиль для захисту цінностей сучасної Європи.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг на спільній прес-конференції з президентом Порошенком заявив про підтримку ініціатив "Нормандської четвірки з розробки "дорожньої карти" мінських домовленостей. Порошенко оголосив про готовність виконати домовленості, але "не за рахунок втрати  суверенітету". Порошенко вважає найкращою відповіддю на російську агресію побудову армії за стандартами НАТО.
  • Голова Європарламенту Шульц стверджує, що санкції проти Росії залишаться в силі до повного виконання мінських домовленостей.
  • Прес-секретар президента РФ Пєсков підтвердив згоду Путіна на розміщення збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі після опрацювання та затвердження її мандата. Російське керівництво не розглядає можливість повернення стратегічного залізничного вузла Дебальцеве під контроль України.
  • Країни ЄС засудили Росію та режим президента Асада за варварські бомбардування сирійських міст, проте, за повідомленнями ЗМІ, підсумкову резолюцію про санкції щодо Росії було заблоковано Італією.
  • Нідерланди можуть вийти з Угоди про асоціацію України та ЄС у торговельній, економічній та політичній сферах. Прем'єр-міністр Рютте песимістично оцінює перспективи ратифікації Угоди Нідерландами. Відмова однієї країни від ратифікації Угоди означає автоматичну відмову всього ЄС, оскільки рішення приймається консенсусом. Такий розвиток подій буде повністю в інтересах Росії та стане перемогою її політики стосовно України.

Тренди

  • Міністр закордонних справ Клімкін наполягає на контролі над державним кордоном з Росією силами поліцейської місії ОБСЄ до проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). До виборів має бути забезпечено виконання вимог безпеки, в тому числі, повне припинення вогню. Клімкін заявив, що після цього має бути забезпечено доступ спостерігачів ОБСЄ до всієї неконтрольованої території та кордону. Змінений мандат місії повинен забезпечити безпеку виборів. Окрім того, за його словами, необхідно визначити порядок виведення російських військ та техніки з Донбасу.
    Клімкін не розповів, яким чином може бути забезпечено виконання "вимог безпеки" з урахуванням безперешкодного постачання російської важкої техніки, РСЗО, артилерії, боєприпасів і палива на Донбас і заміни місцевих бойовиків в керівництві "армійських корпусів" "республік" російськими кадровими офіцерами. Росія, як і Україна, затягує час і не планує реального врегулювання на Донбасі.
  • Судячи з уже заповнених електронних декларацій, одним з головних джерел доходів вищих чиновників є "призи, виграші та подарунки". Елітну нерухомість вони задекларували за вартістю в рази нижчу за реальну.
  • Від отруєння фальсифікованим алкоголем на сході України померли вже 63 людини. Правоохоронні органи проводять розшукові заходи і вилучення підробленого алкоголю, а також устаткування для його розливу. З урахуванням різкого підвищення акцизів на тютюнові та алкогольні вироби, закладені в проекті бюджету на 2017 рік, експерти прогнозують зростання виробництва та споживання низькоякісної дешевої продукції, в тому числі, фальсифікату. Попри рекомендації міжнародних фінансових донорів про поступове та зважене підвищення акцизів, уряд вирішив закрити дірку в бюджеті ударними темпами, що може призвести до зростання чорного ринку та зниження надходжень до бюджету від легальної торгівлі.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment