September 21, 2016

20.06.2016: Верховна Рада не визнала легітимності виборів до Держдуми РФ

Верховна Рада не визнала легітимності виборів до Держдуми РФ
Верховна Рада не визнала легітимності виборів до Держдуми РФ

Головні події і теми дня 20.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада не визнала легітимності виборів до Держдуми РФ.
  • Одесу затопило після сильної зливи.
  • Мер Авдіївки від Партії регіонів пішов у відставку.
  • США нададуть кредитні гарантії Україні на $ 1 млрд.

В Україні

  • Верховна рада скасувала ліцензування виробництва для невеликих виробників виноградних і плодово-ягідних вин, що, на думку законодавців, збільшить конкуренцію, підніме виробництво і дозволить створити нові робочі місця. Прийнято закон про порядок передачі "нічийних" земель сільгосппризначення у комунальну власність територіальних громад після смерті їх власників. У першому читанні підтримано законопроект про зберігання державних даних у хмарних сховищах. Також у першому читанні прийнято закон про полегшення доступу інтернет-провайдерів до об'єктів інфраструктури. З другої спроби в першому читанні було прийнято закон про основні засади кібербезпеки, проте ухвалення його у другому читанні було зірвано.
  • Національне антикорупційне бюро передало матеріали про перевірку законності придбання квартири депутатом Лещенком до Національого агентства з запобігання корупції. На думку детективів НАБУ, в діях Лещенка є два адміністративні правопорушення. Партія "Демократичний альянс", членом політради якої є Лещенко, пообіцяла дати його діям політичну оцінку
  • Офіційний курс гривні незначно знизився після більш ніж тижневого зростання: 25,81 ₴ / $ (+0,04 грн), 28,86 ₴ / € (+0,09 грн), 3,98 ₴ / 10₽ (+0, 01 грн).

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі зберігається відносне затишшя. Штаб антитерористичної операції зафіксував 13 випадків порушення режиму тиші, в околицях Зайцевого і на світлодарському виступі позиції української армії зазнали мінометного обстрілу. За попередню добу, за офіційними даними, в результаті обстрілу в Авдіївці поранено 3 військовослужбовців.
  • Мер і секретар міськради прифронтової Авдіївки подали у відставку.

Україна й світ

  • Депутати Верховної Ради прийняли постанову про невизнання легітимності російської Державної Думи у зв'язку з проведенням виборів в окупованому Криму і звернулися до Ради безпеки, Генеральної асамблеї ООН, урядів і парламентів іноземних держав із закликом не визнавати виборів у російський парламент, його повноваження, законодавчі акти і рішення.
    Міжнародні організації та керівництво більшості країн не визнали результатів виборів до Держдуми РФ у Криму, однак про невизнання виборів цілком мова не йде.
  • Президент Франції Олланд на сесії Генеральної Асамблеї ООН повідомив, що лідери країн "нормандської четвірки" зберуться найближчими тижнями для врегулювання конфлікту на Донбасі. В іншому випадку, за його словами, може відновитися війна.
  • Віце-президент США Байден підтвердив готовність надати Україні кредитні гарантії на $ 1 млрд.
  • Парламент Канади вніс на розгляд угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Уряд країни відхилив петицію про надання українцям безвізового режиму, яка набрала рекордну кількість голосів. На думку канадських чиновників, Україна ще не повною мірою відповідає вимогам для скасування віз для короткострокових поїздок.
  • Євросоюз прийняв заявку Боснії і Герцеговини про надання членства в організації.
  • Посол ЄС в Україні Мінгареллі наполягає на проведенні в країні швидкої реформи Генеральної прокуратури.

Тренди

  • Контактна група на переговорах в Мінську збирається підписати угоду про відведення військ на трьох ділянках фронту. Після цього учасники переговорів мають намір продовжити обговорення "модальності" проведення виборів на окупованій території. Одночасно президент Франції Олланд анонсував зустріч лідерів "нормандської четвірки" для врегулювання конфлікту на Донбасі. Судячи з останніх заяв міністрів закордонних справ Німеччини та Франції, ці країни наполягатимуть на виконанні Україною своїх зобов'язань по Мінських домовленостях, включаючи внесення змін до Конституції та амністію бойовиків після розведення військ на декількох ділянках. Для проведення цих рішень у Верховній Раді президентській партії потрібно докласти серйозних зусиль, оскільки їхні партнери по правлячій коаліції, партія Народний фронт, категорично заперечує проти проведення виборів до отримання контролю над кордоном і виведення російських окупаційних військ з Донбасу. Крім того, спроба продавити зміни до Конституції може викликати різкий підйом протестних настроїв в українському суспільстві.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment