September 14, 2016

13.09.2016: Гривня зміцнилася перед засіданням ради директорів МВФ

Гривня зміцнилася перед засіданням ради директорів МВФ
Гривня зміцнилася перед засіданням ради директорів МВФ

Головні події і теми дня 13.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Гривня зміцнилася перед засіданням ради директорів МВФ щодо виділення третього траншу кредиту.
  • Суд почав розгляд справи про події під Верховною Радою 31 серпня 2015 року.
  • Ситуація на Донбасі ускладнюється, втрати зростають.

В Україні

  • Порошенко на засіданні РНБО зажадав, щоб бюджет 2017 року передбачив витрати на оборону в розмірі не менше 5% ВВП. Він заявив, що координує політику санкцій щодо Росії з ЄС, США та іншими партнерами по міжнародній коаліції. За словами Порошенка, наступні три роки повинні стати періодом будівництва та відновлення доріг.
  • Заступник начальника Генерального штабу Талалай заявив, що указ про демобілізацію військовослужбовців 6-ї хвилі буде переданий на затвердження президентові у вересні. Звільнення планується провести у вересні-жовтні за винятком тих, хто погодиться продовжити службу на контрактній основі.
  • Міністр оборони Полторак скасував майже 400 наказів, які гальмують реформи міністерства.
  • Подільський районний суд Києва розпочав попередній розгляд справи про події 31 серпня 2015 року під Верховною Радою, в ході яких загинуло 4 та поранено понад 150 чоловік.
  • Заступник голови НБУ Чуприй заявив, що регулятор підтримує ініціативу про скасування сплати пенсійного збору з купівлі готівкової валюти, що дозволить знизити оборот чорного ринку.
  • Президент Порошенко заявив, що рішення про виділення чергового траншу кредиту МВФ буде прийнято 14 вересня. НБУ очікує надходження цих коштів до кінця вересня, і ще $1,3 млрд - до кінця року.
  • Валютний ринок в очікуванні позитивного рішення ради директорів МВФ про виділення третього траншу кредиту відреагував посиленням гривні: 26,43 ₴/$ (-0,20 грн), 29,72 ₴/€ (-0,17 грн), 4,08 ₴/10₽ (-0,02 грн). НБУ купив на аукціоні у комерційних банків надлишок валюти у розмірі $19,7 млн.

Війна

  • Кількість порушень режиму тиші бойовиками на Донбасі зростає щодня. За попередню добу зафіксовано 56 випадків вогневих нальотів, в тому числі - із застосуванням артилерії, в Авдіївці та Зайцевому. За офіційними даними, попередньої доби загинуло 3, поранено - 15 військовослужбовців, 1 пропав без вісті. Незважаючи на це, керівник української групи Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) Кременецький заявив, що Україна готова постійно та безстроково підтримувати режим припинення вогню на Донбасі. Тристороння контактна група на мінських переговорах в режимі відеоконференції заслухала представників моніторингової місії ОБСЄ та СЦКК і закликала сторони дотримуватись режиму тиші.
  • Радник голови СБУ Тандіт планує звільнення бойовиками 47 українських заручників найближчим часом.
  • Секретар РНБО Турчинов припускає, що Росія може продовжити агресію не тільки з території Донбасу, але й з інших напрямків, в тому числі з півночі та з Криму.
  • Радник президента РФ Сурков пропонує зброю, яку використовують бойовики на Донбасі, після проведення там "місцевих виборів" передати "народній міліції", повністю закріпивши, таким чином, російський протекторат над "республіками".

Україна й світ

  • У Нью-Йорку відкрилася 71-а сесія Генеральної асамблеї ООН. Щорічне обговорення пройде з 20 до 28 вересня. 19 вересня буде проведено самміт з питання біженців і мігрантів. 21 вересня на сесії виступить президент Порошенко.
  • Міністерство закордонних справ звернулося до міжнародного співтовариства із закликом чинити тиск на Росію з метою звільнення українських громадян, що їх незаконно утримують на її території, в окупованому Криму та Донбасі. За твердженням МЗС, в РФ незаконно поміщено до в'язниці та піддаються тортурам 29 громадян України, 115 осіб є заручниками "ДНР" та "ЛНР".
  • Влада Латвії ухвалила рішення конфіскувати до бюджету €50 млн, які нібито належать колишньому голові НБУ Арбузову. Їх не було повернуто Україні у зв'язку з ненаданням українськими органами слідства інформації про джерело їхнього походження. Заступник генерального прокурора Єнин повідомив, що вилітає в Латвію для переговорів про повернення цих коштів. За його словами, міжнародне законодавство передбачає повернення коштів, отриманих злочинним шляхом, до країни їхнього походження.
  • Українські спортсмени завоювали ще 11 медалей Паралімпіади в Ріо і впевнено утримують третє місце у командному заліку, слідом за Китаєм і Великобританією.
  • Україна та Грузія підписали угоду про організацію прямого поромно-залізничного сполучення. Прокладений маршрут має стати частиною "нового шовкового шляху" з Китаю до Європи.

Тренди


  • Власник групи "Норд" Ландик продав її російській компанії "Діорит-Техніс". Головне підприємство групи, завод "Норд" в Донецьку, було зупинено 1 серпня і законсервовано. Судячи по великій кількості вантажних фур з російськими номерами, зафіксованій спостерігачами у Донецьку, новий власник має намір вивезти обладнання заводу до Росії. "Норд" був найбільшим у Східній Європі виробником холодильників, газових плит та іншої побутової техніки.
  • Червонозаводський районний суд Харкова знову продовжив на 2 місяці термін попереднього ув'язнення колишньому меру Слов'янська Штепі, яку звинувачують у замаху на територіальну цілісність України і створення терористичної групи. При цьому більшість мерів міст Донецької і Луганської областей, які організували проведення незаконного "референдуму" в травні 2014 року, не понесли покарання, багатьох з них було переобрано на місцевих виборах 2015 року.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment