September 09, 2016

08.09.2016: Верховна Рада відреагувала на рішення польського Сейму про "Волинську різанину"

Верховна Рада відреагувала на рішення польського Сейму про "Волинську різанину"

Головні події і теми дня 08.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада відреагувала на рішення польського Сейму про "Волинську різанину".
  • У Панамі затримано колишнього голову Держагентства із залучення інвестицій Каськіва.
  • Лондонський суд розпочне розгляд справи про "борг Януковича" наприкінці січня 2017 року.

В Україні

  • Законопроект про скасування ліцензування тютюнової та алкогольної продуції підтримано в першому читанні. Прийнято закон про наставників над дітьми-сиротами. Наставники повинні будуть здійснювати підтримку і допомогу дітям на безоплатній і добровільній основі після проходження спеціальної підготовки.
    З восьми законопроектів щодо дерегуляції, поданих Міністерством економічного розвитку і торгівлі, прийнято тільки три і тільки в першому читанні.
    Верховна Рада звільнила суддів з Донбасу, які порушили присягу і працюють у судах "республік", а також суддів, які подали заяви про відставку.
    Глава фракції Блоку Порошенка Гринів заявив, що в парламенті досі немає достатньої кількості голосів для обрання нового складу Центральної виборчої комісії.
  • Глава Нафтогазу Коболєв припускає купівлю газу у Газпрома, якщо той запропонує прийнятну ціну і буде дотримуватися правил.
  • Кабінет міністрів прийняв рішення наростити запаси газу в підземних сховищах до 17 млрд м3.
  • Генеральний прокурор Луценко повідомив про затримання в Панамі колишнього глави Державного агентства із залучення інвестіцій Каськіва, якого підозрюють у розкраданні бюджетних коштів. Журналісти програми Слідство.інфо стверджують, що кошти відмивалися через офшорні компанії пов'язані з бізнесменом Фурсиним і колишнім главою адміністрації президента Льовочкіним - бізнес-партнерами олігарха Фірташа. Якщо Каськів піде на угоду зі слідством, прокуратура клопотатиме про пом'якшення йому покарання.
  • З 12 вересня подорожчає майже на 5% вартість страхового поліса "зеленої карти", який є обов'язковим при виїзді автомобіля за кордон. Вартість річного поліса для виїзду до Європи складатиме 6420 грн, в Росію, Білорусь і Молдову - 2570 грн.
  • Міністерство освіти призначило Зовнішнє незалежне оцінювання у 2017 році на період з 23 травня по 16 червня.
  • Антимонопольний комітет дозволив російській Альфа-груп купівлю контрольного пакету акцій Укрсоцбанку в італійської фінансової групи UniCredit.
  • Курс гривні по відношенню до долара незначно зміцнився: 26,64 ₴ / $ (-0,08 грн), 30,09 ₴ / € (+0,06 грн), 4,16 ₴ / 10₽ (+0,01 грн ). НБУ продав на аукціоні комерційним банкам $ 10,7 млн.

Війна

  • За добу штаб АТО зафіксував 24 випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню. Населені пункти в околицях Маріуполя піддали мінометному обстрілу. По всій лінії фронту бойовики ведуть розвідку боєм невеликими групами і авіарозвідку з використанням безпілотників. Згідно офіційним зведенням, утрат в українській армії немає.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг висловив упевненість, що існує можливість покласти край військовому конфлікту на Донбасі. Він побачив прогрес у дотриманні режиму припинення вогню і закликав сторони до повної довіри. Міністр закордонних справ Клімкін заявив главі МЗС Німеччини Штайнмайеру, що "режим тиші" протримався лише 1-2 дні, після чого обстріли поновилися, а спостерігачі місії ОБСЄ не мають змоги перевіряти всю територію, контрольовану бойовиками Крім того, за словами Клімкіна, в Мінську російська сторона спробувала залучити до переговорів осіб, стосовно яких в Україні відкрито кримінальні справи.
  • У разі проведення бойовиками "місцевих виборів" на Донбасі ОБСЄ не буде проводити їх моніторинг.
  • Верховна Рада змінила адміністративні кордони декількох населених пунктів і районів на Донбасі. Горлівка в нових адміністративних межах повністю знаходиться на території, яку контролюють бойовики.

Україна й світ

  • Лондонський суд призначив розгляд справи про повернення Україні "боргу Януковича" в розмірі $ 3 млрд, відсотків і пені за нього на 17-20 січня 2017 року. У грудні 2015 року МВФ визнав цей борг державним боргом України. За оцінками експертів, розгляд справи може зайняти кілька років, й існує велика ймовірність його програшу України.
  • Верховна Рада прийняла постанову у відповідь на рішення польського Сейму визнати "Волинську різанину" геноцидом.
  • Українські спортсмени завоювали 1 золоту, 1 срібну та 7 бронзових медалей на Паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро.
  • Глави міністерств оборони США та України підписали угоду про співпрацю у військовій сфері.
  • Єгипет заборонив імпорт пшениці з України і більшості інших країн через наявність в ній грибка ріжків. Експерти вважають, що Україна зможе реалізувати надлишок зерна в Азії, однак ціна на нього впаде.
  • Верховна Рада звернулася до міжнародного співтовариства із закликом не визнавати результатів виборів в російську Державну Думу в окупованому Криму.

Тренди

  • На думку голови "Майдану закордонних справ" Яременка, прийняття Верховною Радою постанови у відповідь на визнання польським Сеймом "Волинської різанини" геноцидом є ще менш аргументованим документом, ніж рішення Сейму, і містить у собі безліч емоційних епітетів і ярликів. При цьому аргументація української позиції в заяві відсутня, лише висловлено незадоволення самим фактом заяви Сейму. Документ містить ряд звинувачень польської сторони і не дав польській та українській громадськості відповідей на питання, що ж збирається далі робити українська влада.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment